Ekmek ufalanan bir yapıya sahipse yanlış un seçimi, yetersiz enzim aktivitesi, yetersiz yoğurma, yetersiz su kullanımı, 1. ve 2. fermantasyonun gereğinden uzun sürmesi, fazla pişirme gibi faktörleri değerlendirmelisiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmeğin üstü kızarana kadar pişirin. Ekmeği fırından çıkarınca üzerine 2 yemek kaşığı kadar su sürün ve üzerini temiz bir bezle örtün. Ekmek ılıdıktan sonra parçalayarak yiyebilirsiniz.
Hamuru soğuk fırına koyar ve ısının yavaş yavaş artmasını sağlarsanız gluten ağı yumuşar ve elastikiyetini kaybeder. Hamurunuz yukarı doğru kabarmak yerine yanlara doğru yayılır. Bu şekilde ekmek veya poğaçalarınız olması gerektiği kadar kabarık ve yumuşak olmaz.
Eğer hamurunuzun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazlaysa ekmeğiniz doğal olarak yayılacaktır. Ununuzun su alma kapasitesini keşfederseniz her seferinde zorluk yaşamazsınız. Sebep 4- Soğuk veya az ısıtılmış fırına konan hamur da yayılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamursa mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletebilirsiniz. Kuru mayayla yaptığınız hamuru ise oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletebilirsiniz.
Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir. Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
AtasözüDüzenle
[1] Verimin bol olması, gerecin bol olmasına bağlıdır.
Ekmek hamuru diğer hamurlardan farklı olarak hafif ele yapışan bir kıvamda olmalıdır. Kullandığınız unun markasına göre miktarı, tarifte yazılandan biraz az ya da fazla olabilir.
Kullanılan un ve kabartma tozu yeterince güçlü değilse hamuru kabartmıyor olabilir. Ekmek unu veya güçlü bir kabartma tozu kullanın. Mayalanma çok hızlı gerçekleşiyorsa veya maya sıcaklığı çok yüksekse çökme sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
Teflon tavamıza yağımızı döküp ısınınca yumurtaları kırıp tuzunu ekliyoruz, yumurta pişinceye kadar tahta kaşıkla karıştırıyoruz ki yumurtalarda küçük parçalar halinde pişsin, ardından kırdığımız yufka ekmekleri pişen yumurtanın üzerine ekleyip pembeleşinceye kadar karıştırarak kızarmasını sağlıyoruz, kahvaltıda tercih ...
Yaklaşık yarım saat sonra, ekmekleri altından tıklattığınızda tokça boş bir ses geliyorsa ekmekler olmuş demektir. ** Çıkartıp soğutun. Çünkü sıcakken keserseniz ekmeklerin içi hamurlaşır.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
Hızlı ekmekler, kurabiyeler, muffinler ve bir çok mayalı ekmeklerde yapıya destek sağlamaktadırlar. Yumurta aynı şekilde bünyesinde önemli miktarda hem güçlendirici (proteinler) ve hem de gevrekleştirici (yağlar ve emülsiferler) barındıran tek hamur katkısıdır.
Hamurunuzun daha yumuşacık ve gevrek olmasını istiyorsanız, katı ya da sıvı yağ ilavesi ile bunu başarabilirsiniz.
CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar. Ekmeğin yapısını ise undaki proteinler belirler. Ekmek yapımında; maya, tuz, un-hamur- ve sıcak su (süt ) karıştırılır. Yoğurma işlemi, iyi bir karışım elde edilinceye kadar sürer (Başka bir deyişle, gluten proteini açığa çıkarana kadar sürdürülür) ve ekmek hamuru kabarmaya bırakılır.
Gluten ekmek yapımı sırasında maya tarafından şeker fermantasyonu sonucu oluşan gazı tutarak hamurun kabarmasını sağlar ve hamur ve ekmeğin yapısına katkıda bulunur.
*Akşamdan mayalayıp sabah pişirmek isteyenler hamuru yoğurup hemen üzerini streç filmle kapatıp bir beze sarıp ( hamur cam bir kase, tabak vs. içinde olmalı) buzdolabına kaldırıp sabah buzdolabından çıkardığı gibi şekillendirip 15 dakika tepsi mayası yaptıktan sonra aynı şekilde pişirebilir.
Hamurun ikinci kez yoğrulması, ekmeğin içinde topak kalmamasını sağlayacaktır. İkinci mayalanmaya da hazır hale getirilen ekmeğe istenen şekil verilir ve istenen bir kap yağlanarak hamur bu kaba konur. Bu şekilde de 1 saat mayalanması gerekir.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri