Evde içki yapımında kullanılan etil alkoller tek distile etil alkollerdir ve ikinci defa distile edilmeden gıda kullanımına uygun değildir. İçinde metanol ve izopropil alkol bulunur.
Evde rakı yapanlar açısından en büyük risk ise etil alkol yerine metil alkol kullanmak. Daha ucuz olan metil alkol, öldürücü olabiliyor. Bu nedenle evde rakı yapanlar, merdivenaltı üreticiler nedeniyle her zaman risk altında.
Görüleceği gibi rakı dediğimiz içecek üzüm sumasından ve en fazla %35 oranında tarımsal etil alkol karışımından oluşan ve anasonla ikinci kez damıtılan bir içkidir. Bazı rakılar elbette %100 üzüm sumasından üretilmektedir. Ancak %100 Tarımsal etil alkolden üretilen rakı yoktur ve böyle bir tanımlama da yoktur.
Etil alkol, içki olarak kullanılması halinde karaciğerlere hasar verebilmektedir. Saf hali ile kullanılması ölümlere ve körlüklere sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte metil alkol ve etil alkol benzer kimyasal yapılara sahiptir. Etil alkol tüketim amacı ile kullanılmasına rağmen metil alkol kullanılamaz.
Yasak, mevzuattan geliyor. Güncel mevzuatımıza göre insanlar evlerinde kendi ürettikleri üzüm, arpa, buğday gibi ürünleri kullanarak 300 litre fermante içkiyi yasal olarak üretebiliyorlar. Damıtık içki üretmek ise tamamen yasak. Gerekçesiyse, sağlık üzerindeki olumsuz etkisi.
İlgili 24 soru bulundu
SAHTE İÇKİ KÖR EDER Mİ? Sahte içki kör edebilir. Sahte içkilerin üretiminde, etil alkol yerine metil alkol veya diğer zararlı maddeler kullanılmaktadır. Metil alkol, insan vücuduna alındığında, göz sinirlerini tahrip ederek körlüğe neden olabilir.
imal edilmesi durumunda, herhangi bir suç oluşmayacaktır.
Bu alkol türü insanlar tarafından güvenle tüketilebilen tek alkol (alkollü içecekler formunda) türüdür. Saf etil alkol toksiktir. Yanlış kullanımı komaya ve hatta ölüme neden olabilir. İzopropil alkol (IPA) ve butil alkol gibi diğer alkol türleri oldukça toksiktir ve hiçbir şekilde tüketilemez.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Rakı kiti ile rakı yapmak için öncelikle tarımsal kökenli %96 etil alkol kullanmanız gerekir.
Türkiye'de yeni yeni popüler olmaya başlasa da dünyada oldukça eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Birçok hastalığa da oldukça iyi gelen saf anason yağı mutlaka katkısız ve doğal olmalıdır. Bu sayede etil alkol ile evde rakı yapımı sırasında istenen verim alınabilir.
Etil alkol hem fermantasyon ile hem de petrokimyasal yollarla üretilebilir. Dolayısıyla hangisinin tercih edileceği petrol ve tahıl fiyatlarına bağlıdır. Kimyasal olarak etilen hidrasyonu ve CO2'ten, doğal olarak da maya türlerinde şekerin metabolize edişinin bir yan ürünü olarak elde edilir.
Evde kendi rakınızı yaparken saf anason yağı kullanmak isterseniz uygulamanız gereken oranlar aşağıdaki gibidir: 2.15 Lt rakı elde etmek için uygulamanız gereken oran 1.000 ML / 1 Lt etil alkol + 1.150 ML su + 2.8-3 ML anason yağıdır.
Hükümetin çıkardığı yeni düzenlemeye göre, evde rakı yapımında kullanılan etil alkol, bundan böyle içerisine dünyadaki en acı kimyasal olarak bilinen 'denatonyum benzoat' katılarak satılabilecek. Fare zehrinde de kullanılan bu madde ağızda çok acı bir tat bırakıyor ve acısı saatlerce sürüyor.
Alkol zehirlenmesinin belirtilerine dikkat çeken Dr. Üstün, "Bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları, bulanık, karlı ve çift görme meydana geliyor. Aynı zamanda dengesizlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve 'karda yürüme hissi' gibi belirtiler görüyoruz" dedi.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Alkol (etil alkol) Kaynakları
Bağışıklık sistemini zayıflatır, sarhoş eder, %15'in üzerinde ise toksik ve hatta ölüm riski söz konusu olabilir (Elgün, 2019).
Eğer alkolün rengi pembe, fuşya, açık kırmızı gibiyse kesinlikle içilmemesi gerekir. Bu renkler metil alkol olduğunu temsil eder. Şeffaf olarak kaldığında ise etil alkol olduğunu anlayabilirsiniz. İçinde bulunan toz olarak gözüken pH dengeleyici indikatörler alkole karışıp yok olmaz.
İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar... Bazen keyif almak bazen de stres atmak için başvurulan alkollü içkilerin kandan atılmasının oldukça uzun sürdüğü, üç büyük biranın kandan 5-6, küçük rakının da 8-9 saatte atılabildiği bildirildi.
Etil alkolün mikrop ve bakteriler üzerinde etkili olması, kolonyanın temel maddesinin de etil alkol olması, kolonyaların mikrop ve virüsleri öldürmesini sağlar. Dolayısıyla kaliteli ve güvenilir markaların kolonyaları, hijyen amaçlı olarak da kullanılabilir.
Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
EVDE, ticareti yapılmamak kaydı ile isteyen herkes kendi ihtiyacı için içki ve sigara üretebilecek. Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak 50 kiloyu aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya 350 litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edilebilecek.
Etil alkol, fermente edilmiş tahılların veya şekerli meyvelerin damıtılmasıyla elde edilir. Ayrıca, petrokimya endüstrisinde sentetik olarak üretilebilir. Etil alkolün çevreye olan etkileri dikkate alınmalıdır.
Hadislerde de sarhoşluk veren bütün maddelerin içilmesi/alınması yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhâri, Vudû, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebû Dâvud, Eşribe, 5: Tirmizî, Eşribe, 3) buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri