Ev yapımı salça içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini destekleyebilir. Ayrıca ev yapımı salça cilt sağlığı için önemli olan E vitamini de içermektedir. İçerdiği potasyum ve demir gibi minerallerle ev yapımı salça fiziksel sağlığı destekleyebilir.
Antioksidan Deposu: Biber Salçası
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızıbiber, salçası yapıldığında da birçok özelliğini korur. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür.
Domates salçasının en önemli beslenme özelliği bol miktarda antioksidan sağlıyor olmasıdır. Yaklaşık 3.5 mg antioksidan alımı günde bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğundan salçayı yemeklere, çorbalara eklemek açıkçası oldukça faydalıdır.
Güneşte kurutma salça içerisinde A vitaminini bolca bulundurur. Güneşte kurutma salça içeriğinde A vitaminden sonra, en fazla C vitamini bulunduran gıda türüdür. Güneşte kurutma salça özellikle rahim kanseri gibi riskli hastalıkların oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.
Domates ve biber salçası kaynağı olan domates ile biberin tüm etkilerini yansıtmakta ve önemli faydalar sunmaktadır. - A, C ve E vitamini ile beraber potasyum ve folik asit yönünden zengindir. - Göz sağlığını korur. - Katarakt oluşumunu geciktirir ya da önler.
İlgili 32 soru bulundu
Salça ürünü daha çok yemeklerde kullanılan bir üründür. Kahvaltıda tüketimi yapılan önemli gıdalar arasında yer alıyor. Salça kalori bakımından çok düşük olan gıdalardan biridir ve fazla kilo alımına neden olmuyor.
Biber salçası ve biber püresinin invert şeker miktarı, toplam kuru maddede kütlece en az %35 (m/m), en çok %70 (m/m) olur. Karışık salçada invert şeker miktarı, toplam kuru maddede kütlece en az %36,5 (m/m) olur.
Ayrıca kaynatma salçalar çok az fire olduğu için çok uygun bir şekilde mal ediliyor. Güneş kurutması ise tamamen doğal olduğu için, fire çok fazladır. Yani kaynatmada 2 kg domatesten 1 kg elde ediliyorsa, Güneşte kurutlan bir salçada 12 kg domatesten 1 kg salça elde ediliyor.
Hiçbir koruyucu madde ve kimyasal ilavenin bulunmaması gerekir. Organik salçalar, hazır salçalar gibi küf tutmadığı için, ayırıcı en önemli etkenlerden biri de küflenip küflenmediğine bakılmasıdır. Organik salçalar uygunsuz ortamlarda saklanırsa yalnızca ekşime sorunu yapabilmektedir.
Salçanızın sulanmaması için karıştırırken tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık salçanızı sulandıracaktır. Eğer salçanızı koyulaşana kadar ocakta kaynatmak istemiyorsanız salçanızı fırında yada üzerine bir tülbent örterek güneşte de de bekletebilirsiniz.
Salça, domates veya kırmızı biberin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle üretilen, yemeğe lezzet ve renk katmak için kullanılan, koyu kırmızı renkli, tuzlu, uzun ömürlü, Türk mutfağına has ezmedir.
Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Biber salçası mı domates salçası mı kararı
Özellikle etli veya bulgurlu yemeklere, hem biber hem domates salçasının ikisini birden, yani karışık salça kullanmanızı öneririz. Zira domates salçasının kavruk tadının yanı sıra, biberin sebzeden gelen tadı sizi oldukça farklı bir lezzetle karşılayacaktır.
Ev yapımı salça kaç kalori? Kalori Bilgisi Domates Salçası Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 74 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Çorba Kaşığı (Tepeleme) yani 20 gramlık miktarında Domates Salçası 15 kalori bulunmaktadır.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Salça mutfaklarda en sık kullanılan, yemeklere eşsiz lezzetler vermek amacıyla kullanılan bir gıdadır. İster ev yapımı salça olsun, ister hazır alınan salça olsun, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde kolayca bozulabilir.
Ev Yapımı Salça Kaç Yıl Dayanır? Ev yapımı salça 1 yıl dayanırken, haşlanmış salça raf ömrü çok kısadır. Ev yapımı salça genellikle türüne göre raf ömrüne sahiptir. Domates salçasından farklı olarak biber salçası genellikle bir yıl dayanırken domates salçası daha uzun süre dayanabilir.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
16. Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur.
Kurutma işlemi için eylül ayında sabahları 9-11, öğleden sonra ise 15-17 saatleri arası idealdir. Bu saatler dışında güneşte kalan salçaların renkleri koyulaşır. Bu saatlerde güneşe çıkardığınız domatesleri 5 gün boyunca arada karıştırarak salça haline getirebilirsiniz.
Salça ve reçel yapımı kimyasal değişimdir çünkü salça ve reçel pişirme ile ve güneşte bekletilerek oluşan yiyeceklerdir. Kimyasal olarak değişime uğramışlardır ve eski hallerine döndürülemezler.
Midenizde şikayetiniz yoksa; tüm baharatları, salça, sarımsak, sirke, hardal ve şekersiz çay, kahve ve ıhlamur kullanabilirsiniz.
Domates salçasının ham maddesi domates; biber salçasının ham maddesi ise biberdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri