Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
Tereyağını Koroplast Kilitli Poşet İçerisine yerleştirin, hava ile temasını kestiğinizden yani güzel bir şekilde paketlediğinizden emin olun ve derin dondurucu içerisine koyun. Tereyağını 1 yıl sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz.
Tereyağı Sütten üretilen tereyağı da uygun koşullarda muhafaza edilmezse bozulabilir. Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir. Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
Tuzlu tereyağı, her zaman yumuşak ve kullanıma hazır olması için oda sıcaklığında bile saklanabilir. Tereyağı şirketlerinin çoğu, marketten çıktıktan sonra buzdolabında saklanmayacağı beklentisiyle tereyağı üretir, bu nedenle uygun önlemleri aldığınız sürece tereyağınızı hemen hemen her yerde saklayabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
FDA'ya göre; çoğu bakteri tuzsuz tereyağında hayatta kalabilirken, tuzlanmış tereyağı koşullarında hayatta kalabilecek tek bir bakteri türü vardır. Yapılan çalışma sonuçlara göre; tuzlu tereyağı oda sıcaklığında saklandığın da dahi düşük bakteriyel kontaminasyon riski göstermektedir.
Dış görünüşü bakımından belirgin bozulma belirtileri veren (küf ve bakterilerin üremesi) tereyağı gıda olarak tüketilemez.
Malzemeler derin bir kaba konulup yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlem sonucunda yağ yüzeye çıkar. Bu aşamada bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ tamamen ayrıldığında tereyağı hazırdır.
Bileşiminde %80'in üzerinde yağ, %12-15 su, %2 kadar da sütten geçen diğer maddeler bulunur. Tuzlu tereyağlarını %5 kadar tuz da katılır. Tereyağı okside olarak oksidatif acımaya neden olmaktadır.
Paketi açılmamış tereyağlarında ısıl dengenin bozulması veya kabın hava alması küflenmeye neden olabilir. Açıldıktan sonra ise buzdolabında bulunan mikroorganizmalar tereyağına bulaşabilir. Bu durumda küflenmeye neden olabilir. Küflenen tereyağının tüketilmemesi gerekir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Tereyağının kaynatılıp konsantre hale gelmesiyle elde edilen sade yağ, serin ve kuru yerde saklanmalıdır.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Sütü kaynatma işlemi ardından 10 kiloya yakın kaymak elde ediliyorsa bu kaymağın yaklaşık olarak 9 kilosu tereyağına dönüştürülebilir. Kullanılan soğuk su miktarı, tuz miktarı ve ayrıştırma başarısı elde edilen kilo üzerinde değişimler yaratabilir.
Gerçek tereyağı, oda sıcaklığında yumuşasa da asla eriyerek formunu kaybetmez. Ufak bir parça yağı oda sıcaklığında bekleterek erimesi kontrol edilebilir. Bu sayede tereyağının gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Tamamen eriyen ve sıvılaşan yağ has tereyağı değildir.
Sade yağ; tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeler uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 700 gram sade yağ çıkıyor.
Kaşıkla bir miktar alınan tereyağını kaynar suyun içerisine atın. Eğer burada tereyağı parça parça haline gelerek eriyorsa hakiki bir tereyağı olmadığını anlayabiliriz. Ancak kaynar suda tereyağının parçalanmadan tek parça olarak erimesi söz konusuysa ürünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Kısa süreli depolamalar için depo sıcaklığının 4 °C olması yeterlidir. Ancak satışı uzun sürecek tereyağları -10 °C'nin altında muhafaza edilmelidir. 2 aydan uzun süre saklanacak tereyağlarının -15 °C'nin altında bulundurmaları zorunludur.
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
Kuru tuzlama: Tuz tereyağına direkt ilave edilir. Islak tuzlama: Tuz bir miktar su ile ıslatılarak lapa oluşturulur ve tereyağına karıştırılır. Salamura: Konsantrasyonu %26 olan veya doymuş tuz çözeltisi kullanılır. Malakse tereyağı granülleri oluştuktan sonra gerçekleştirilen bir yoğurma işlemidir.
Tereyağının ekşi bir lezzet almaması için yıkama işleminin yapılması gereklidir. Bu amaçla işlenen krema kitlesi kadar su davlumbaza konulur. Sonra makineye birkaç devir yaptırılarak tereyağı topağına yapışıp kalmış yayıkaltı artıklarının uzaklaştırılması sağlanır.
Patates nişastası varsa çabucak erir
Bitkisel yağlar ile tereyağı taklidi yapılmışsa, o tereyağı 30 derece gibi sıcaklıklarda eriyecektir. Ancak patates nişastası da tereyağın içine eklenmişse, tereyağı 20 derece gibi oldukça düşük sıcaklıklarda erimeye ve hatta dağılmaya başlayacaktır.
Tereyağı ise paketi açıldıktan sonra buzdolabında daha uzun süre saklanabilir. Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir.
Sütaş Yayık Tereyağı'nın kendi paketi içinde saklanması önerilmektedir. Üzerindeki son kullanım tarihine kadar buzdolabının en soğuk kısmında muhafaza edilmelidir. Buzdolabının kapak kısmında muhafaza edilmesi tavsiye edilmez. Ayrıca balık, et, peynir veya meyveli gıdaların yanına konulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri