Trüf mantarı toprağın 5 cm kadar altında bulunur. Dolayısıyla kolay bulunmuyor. Buna bağlı olarak fiyatı da yükseliyor. Trüf mantarı ağaç köklerine, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişiyor.
Beyaz trüf özellikle İtalya'nın Alba bölgesinde yetişir. Yiyecek fındık benzeri aromaya sahiptir. Siyah trüf ise Fransa'nın Perigord bölgesi başta olmak üzere genellikle meşe ve çam ağaçlarının kökleriyle birlikte toprak altında bulunur ve daha yoğun, topraklı aroma taşır.
Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar. Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
Trüf mantarı, toprağın derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır. Tıpkı patates gibi yer altında, özellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerinde yetişir. Bunun nedeni kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır. Trüfün görüntüsü taşa benzer ve sert bir yapısı vardır.
Çikolatalı trüf (Fransızca: Truffe en chocolat), şekli itibarıyla domalan mantarını andıran, içi ganaj, dışı çikolata veya kakao tozu ile kaplı bir tür şekerlemedir.
İlgili 37 soru bulundu
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Beyaz trüf mantarının (La truffe blanche du Piedmont) tadı ve aroması biraz toprak kokusuna baharat ve sarımsak kokuları esintileri karışmış gibidir. Trüf mantarı zaten tadından çok aroması için aranır. Kısacası seks kokar."
Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine - özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine - yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.
Ülkemizde trüf mantarı fiyatı açısından net bir şey söylemek mümkün değildir. Yetmiş adetten fazla çeşidi olan mantarın her biri için fiyat özellikleri farklıdır. Mantarının fiyatı her ülkede değişiklik gösterir. Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Trüf mantarları 10-40 cm derinlikte kireçli topraklarda daha iyi gelişim göstermektedir. Toprak yapısı olarak yüzde 30 kil, yüzde 30 kum ve yüzde 40 alüvyon uygundur. Toprağın mineral yapısına ek olarak bitkiden ve hayvan artıklarından gelen organik maddeler de önemlidir.
Ne zaman ürün alınır: Aşılı fidan bahçeye dikildikten 5 yıl sonra alınır. 7-8 yıl sonra ise hektardan yılda 100-150 kg arasında ürün toplanabilir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Bunu (trüf mantarı) toplamak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle yerel orman işletme müdürlüğüne müracaat ederek izin almaları gerekir. Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar.
Özel bir mantar türü olan trüf mantarı tohumu zor elde edilen bir tohumdur. Trüf mantarı diğer mantarlar gibi sporla üremez. Doğada nadide şekilde yetişen trüf mantarı meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşurlar. Tohumunu bulmak neredeyse mümkün olmasa da meşe ağacına aşılanan fidelerle üretimi yapılmaktadır.
ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kaz Dağı'nın kuzey yamaçlarında 'sihirli mantar' olarak bilinen ve yiyen kişinin halüsinasyonlar görmesine neden olan mantar türüne rastlandı.
Toprağın altındaki olgun mantarın kokusunu ancak köpekler ve domuzlar alabilir. Köpeksiz yapılan trüf avı zordur ve bulunan trüflerin ziyan olmasına yol açar. Trüf avında, bu kokuyu en iyi alan köpek cinslerinin başında, “Lagotto Romagnolo”lar gelir. Lagotto Romagnololar İtalyan kökenli, yüzücü av köpeği cinsidir.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için de tüketilmesi önerilir. Özellikle de trüf mantarı faydaları ile hem cinsel gücü yükseltebilirsiniz hem de enerjinizi her zaman yüksek tutabilirsiniz.
Beyaz trüf mantarı çiğ olarak makarna, salata ve yumurtanın üzerine rendelenerek tüketilir.
Doğal olarak yetişen mantarlar; ormanlık bölgelerde, ağaç altlarında ve ağaç kütükleri üzerinde, çayır alanlarda yılın belirli mevsimlerinde görülmektedir. Yetişme devreleri, ekolojik koşullarına bağlı olarak genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bazı serin bölgelerde, yaz aylarında görülen türler de mevcuttur.
Evde trüf mantarı üretmek için trüf mantarının doğal ortamına benzer bir ortam oluşturmak gerekir. Trüf mantarı tohumlarının ağaç köklerinde yerleşip gelişmesi 1 yılı bulur. Dolayısıyla çiftliklerde üretilmiş Trüf aşılı fide kullanılarak daha kısa sürede trüf mantarı üretilebilir.
Yüksek yamaçlarda dağınık bir şekilde görülebilir. İğne yapraklı ormanlarda, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşır ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Türkiye'de Konya, Aksaray, Karaman, Urfa, Antep ve Malatya çevresinde bulunur.
Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ila 20 cm toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Yoğun kokusunun yanında eşsiz bir aromaya sahiptir. Dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.
Bu mantar türü, düşük üretim hacmi ve yüksek talep nedeniyle oldukça pahalıdır. Ayrıca, uygun toprak ve iklim koşullarına ihtiyaç duyarlar, bu yüzden her yerde yetiştirilemezler. Ancak, doğru koşullar sağlandığında, trüf yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş olabilir.
Tuber mantarı Fransa'da Truffe, İtalya'da Tartufi, İspanya'da Trufa, İngiltere'de Truffle olarak isimlendirilirler. Türkiye'de toprak altından çıkarılan mantarların tamamı farklı bölgelerde farklı isimlerle adlandırılsa da genel olarak dolaman veya domalan mantarı olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri