Aynı zamanda probiyotik özelliği bulunan yoğurt ile pek çok enfeksiyona karşı direnç oluşturabilir, hastalıkları ve mide rahatsızlıklarını en aza indirebilirsiniz. Siz de tercihe göre ister ara öğün olarak, ister yemeklerin yanında yoğurt tüketerek gastrit için hızlı ve ekonomik bir alternatif oluşturabilirsiniz.
Gastrit ağrılarını hafifletmede önemli rol oynar. Yoğurtta bulunan probiyotikler gastrite neden olan bakterilerden mide astarının korunmasına yardımcı olur. Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte seyreder.
Akut gastrit, 2-10 arasından kendini göstermektedir. Birçok kişi komplikasyon olmadan, tıbbi müdahale gerekmeden iyileşebilirler. Kronik gastrit ise tedavi olmadan yıllarca sürebilir. Uzun sürede oluşan kronik gastrit, mide zarını aşındırdığı için ülser ve kanamalara yol açabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
MİDE DOSTU:
Midenizle ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız Ballı su buna çözüm olacaktır. Mide bulantısı ve mide ağrısına iyi gelir ve ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların da iyileşmesine yardımcı olur. Her sabah aç karnına bir bardak ballı su tüketmeniz yeterli olacaktır.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER? Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
BOL BOL SU İÇİN
Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su gastrite de iyi geliyor. Gün içerisinde en az 8 bardak olmak üzere su tüketmeniz gastriti etkili bir biçimde tedavi etmenize yardımcı olacaktır. Gastrite ne iyi gelir sorusunun yanıtlarından biri de bol bol su içmektir.
Mide mikrobu olarak bilinen 'Helikobakter Pylori', peptik ülser ve kronik gastrit oluşumunda yüzde 80'den fazla sorumludur. Yoğurt bakterileri ise, 'Helikobakter Pylori' tedavisi için verilen antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmaktadır" diye konuştu.
Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri: Mideniz boşken yoğurt yerseniz midede oluşan hidroklorik asit yararlı laktik asit bakterilerini öldürür. Bu yüzden böyle ürünleri kahvaltıda tüketmenin çok az bir yararı olur.
► Gastrit Hastalığına İyi Gelir: Ayran, gastrit sorunlarının giderilmesine ciddi anlamda fayda sağlayabilir. Özellikle bağırsaklarda faydalı bakterilerin sayının artmasına yardımcı olabilir.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
Mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de arttırır. Pirinç: Midedeki yaraları tedavi eder, ağrıları giderir ve yatıştırır. Az yağlı pirinç pilavı, mide için ilaç gibidir.
Meyve kompostosu ve sütlü tatlıların dışındaki tatlılar tüketilmemelidir. Kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, bulgur gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Alkol ve sigaradan uzak durulması gerekir.
Bazı uzmanlara göre gastrit tedavi edilebilir, ancak genellikle verilen ilaçlar gerekli sonuçları sağlamaz ise bu tür doğal yöntemlere başvurabiliriz. Maydanoz midenizin mukoza tabakasını yatıştıran birçok anti-iltihap özelliğe sahip olduğundan, güçlü bir idrar söktürücü olarak bilinir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Kızılcık, yeşil çay, kereviz, yaban mersini, biber, elma, biber ve kiraz gibi meyve ve sebzeler ise flavonoid içerikleri sayesinde gastrite neden olan Helicobacter pylori bakterisi ile savaşmakta ve gastritin yayılmasını önlemektedir.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
Fakat böbrek rahatsızlığı olan, demir anemisi olan ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları olan kişilerin aç karnına siyah çay tüketmemeleri gerekir.
Kırmızı et yerine, beyaz et tercih edilmesi bu bağlamda uygulanabilecek seçenekler arasında yer almaktadır. Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yerine de bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile nane de gastrite karşı tüketilebilecek besinler arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri