Katkı maddesinden uzak evde yapılan doğal yoğurtlar, hazır yoğurtlara göre daha yüksek miktarda probiyotik içeriyor. Bu bağırsak dostu bakteriler ise, bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak bağırsak hareketlerini düzenliyor.
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
Yoğurt içerisinde bulunan laktik asit bakterileri de bu süreçten nasibini alıyor. Ev yoğurdunda laktik asit bakterileri canlı olduğu için üremeye devam ederek ekşimeye sebep oluyor. Üstelik bu bakteriler laktik asit toleransınız yoksa bağırsak bakterilerine yardımcı olarak sindirim sistemini kuvvetlendiriyor.
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle market yoğurdundan yana değil, ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer numara varsa kolay ama yoksa aman dikkat. Yoğurt kaplarında üçgen içinde 5 rakamı vardır. 5 rakamı poliproplendir ve zararsızdır. 5 rakamı şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında vardır. Zararsızdır. 3, 6 ve 7 no'lu plastiklerden uzak durulmalı.
Birçok mineralin yanında B grubu vitaminleri, A vitamini ve E vitamini içermektedir. Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir.
Hayır değildir. Fermantasyonda kullanılan her iyi bakteri probiyotik değildir. Yoğurt bakterileri Streptococcus thermophilus (St) ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb)'dur.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
1- Sütaş Yoğurt
Benim için de en sağlıklı yoğurt markası listesinde birinci.
Torku Yoğurt, doğal, taze ve köy lezzetini sizlere sunmaktadır. Katkı maddesi üretilmeden, çiftliklerde doğal ortamlarında yaşayan ve beslenen ineklerin sütünden yapılan yoğurdun tadına baktığınızda, farkı hemen anlayacaksınız!
Çünkü enzimler çiğ süte uygulanan ısıl işlemler sebebiyle aktifliğini yitirmiştir ve bozulmaya sebebiyet vermezler. Yoğurtta bozulma olarak nitelendirdiğimiz her zaman ekşime olarak karşımıza çıkmıyor.
Yoğurdun Sünmemesi ve Sulanmaması İçin Ne Yapılır? Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sıkıntıların da önüne geçer.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
Son yıllarda 1 yaş altı bebekler için belli başlı büyük firmalar tarafından hazır bebek yoğurtları da üretildi. Bunların tüketiminde sakınca yoktur.
Ev yapımı yoğurtlar 2 – 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu süre sonunda yoğurt besin değerini kaybetmeye başlayacağı gibi 5 – 6 gün sonunda bozulmaya başlayabilir. Mutlaka kabın kapağı iyice kapatılmalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Elimiz hafif yanacak kıvamda soğuyunca 2 kaşık yoğurdu süte ekleyip karıştırıyoruz. Kullandığınız yoğurt ne kadar sert olursa mayaladığınız yoğurtta o kadar kıvamlı olur. Kapağını kapatıp üstünü kalın bir bezle örtüp 9-10 saat kadar bekletiyoruz.
Normal yoğurt ile probiyotik yoğurt arasındaki fark ise içerisine eklenmiş olan prebiyotik bakterilerden kaynaklanır. Ürün etiketindeki “probiyotik yoğurt” ibaresi vücut için yararlı olan bakterilerin yoğurdun içerisine eklendiğini ifade eder.
Hayır kullanılmaz. Türk Gıda Kodeksi'ne göre üretim izini verilerek sertifikalandırılmış hazır yoğurtların üretiminde yalnızca süt ve maya kullanılır.Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar.
Ev yapımı yoğurdun yapması kolay ve taze olması sebebiyle avantajlı olduğunu belirten Bilecen, şu bilgileri verdi: "Yoğurdu evde yaptığınız zaman bu yoğurdun daha fazla oranda canlı bakterileri içerdiğinden emin olabilirsiniz. Genel olarak yoğurt, Lactobacillus ve Streptococcus cinslerinden iki tür bakteri içerir.
Genellikle kalsiyum kaynağı olarak bilinen yoğurt aynı zamanda fosfor ve flor minerallerinin; B2 ve B12 vitaminlerinin de kaynağı. Doyurucu bir besin olan yoğurt birçok hastalığın önlenmesinde de etkili.
Süt gibi yoğurt da bol protein ve B12 kaynağıdır.
Herkesin hayatında bir kez duyduğu öneri sigara içenlerin her gün yoğurt tüketmesidir. Düzenli Yoğurt Yemek Sigaranın Zararlarını Azaltır Mı? bilimsel bir veri yoktur fakat yoğurt tüketmek akciğerleri güçlendireceği için akciğerler sigaranın vermiş olduğu zararlara daha dirençli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri