Diş dolgusu evde yapılabilir mi? Dişin dolguya hazır hale getirilmesi için gerekli teknik ekipmanın ev ortamında bulundurulamaması, uygulanan malzemelerin sertleşmesi için lazer ışınının kullanılması ve çalışılan ortamın tükürükten arındırılması gibi gerekmektedir.
Flor ve flor uygulama ürünleri ,protez yapistiricisi , geçici dolgu gibi tibbi ürünler sadece dis hekimleri veya diş poliklinikleri tarafından satın alınabilir.
Dolgusu düşen dişe ve çevresine karanfil yağı sürebilirsiniz. Ağrıyla birlikte şişme de meydana gelmişse 15 dakikalık soğuk kompresler uygulayabilirsiniz. Dişi ve diş etlerini uyuşturmak için Anbesol ya da Orajel gibi reçetesiz ilaçları alabilirsiniz.
Eğer dolgu tekrar yerleştirilebilirse, diş hekiminiz size dolgunun yerleştirilmesi için bir randevu verebilir. Ancak dolgu yeniden yerleştirilemeyecek kadar büyük bir bölgeyi kaplıyorsa, diş hekiminiz alternatif tedavi seçenekleri sunabilir, örneğin diş kaplama veya implant.
Diş dolgusu yapılırken önce çürümüş diş dokusu uzaklaştırılır. Çürükten etkilenen bölge temizlenir ve boşluklar dolgu malzemesi ile doldurulur. Bakterilerin sızabileceği boşluklar dolgu malzemesi ile kapatılıp çürüğün ilerlemesi engellenir. Diş dolgusunda altın, porselen, kompozit reçine kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
Amalgam Dolgular (Metal Dolgular)
Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir. Bu işlem sırasında diş hekimi, dişin çürük dokusunu, kırıntıları ve eski dolgu malzemesini çıkarmak için özel bir alet kullanır.
Neden Diş Dolgusu Yapılır? Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı durumlarından söz etmeden önce dolgunun ne olduğu ve hangi durumlarda dolgu yapılması gerektiğini anlamak gerekir. Diş dolgusu düşenler için olduğu kadar, ağrı meydana gelmesi dolguları olan dişlerde de gözlenebilmektedir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Geçici Dolgu Nasıl Yapılır? Geçici dolgu, yaklaşık 30-40 dakika süren ve kalıcı dolguya göre çok daha pratik şekilde uygulanan bir işlemdir. Dolgu yapılmadan önce iğne ya da uyuşturucu sprey kullanılarak diş etleriniz ve çevresi uyuşturulur. Böylece seans esnasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.
3M CAVİT G Geçici Dolgu - 454.55 TL + KDV.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Harabiyetin dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı mevcutsa yani öncelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında hekimin gerekli gördüğü başka sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Diş Dolgusu Yutulursa Yapılması Gerekenler
Her iki dolgunun yutulması durumunda kişiler vakit kaybetmeden doktora görünmelidir. Amalgam dolguda yüksek cıva olması, kompozit dolguda da yemek ya da soluk borusuna zarar verebilme durumu kişiler için tehlike yaratabilir.
Dolgu ne zaman erir? Eritme işlemi sonrası dolgu 3 ile 7 gün arasında erimektedir.
Dolgular genellikle yenilen sert yiyecekler nedeni ile düşmektedir. Ayrıca diş sıkma gibi durumlar dişte yer alan dolguların düşmesine sebebiyet verebilir. Diş dolgusu yaptıran bir kişi gerekilen ağız ve diş bakımını yerine getirmezse diş dolgusu kısa sürede düşebilir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yakın bir dolgu yapılmışsa 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir. Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri