Bir yemek kaşığı deterjan ile bir yemek kaşığı beyaz sirkeyi iki bardak suda karıştırın. Karışımı lekeye uygulayın ve bir bez ile lekeyi temizleyin. Karışımı birkaç kere uygulayarak ve bez ile temizleyerek lekelerden kurtulabilirsiniz.
Halı lekelerin de işinizi biraz olsun kolaylaştıracak olan bir diğer yöntem ise bulaşık deterjanı, ılık su, beyaz sirke ve limon suyu karışımıdır. Hazırladığınız bu karışımı halınızın üzerine dökün ve temiz bir bez ile durulayın. Halınızda oluşan lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
1 yemek kaşığı bulaşık deterjanını 2 su bardağı soğuk su ile karıştırıp köpürtün. Temiz bir bezi bu su ile ıslatıp sıkın. Oluşan köpükten bir parça alıp lekenin üzerine tampon yaparak uygulayın. Leke tamamen temizleninceye kadar aynı işlemi tekrarlamaya devam edin.
Halınıza damlayan kan lekesini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı kan lekesinin üzerine serpin. Bir süngeri hafifçe ıslatın ve lekenin üzerini bu süngerle ovun. Böylece halınızın üzerindeki kan lekesini çıkarabilirsiniz.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
İlgili 41 soru bulundu
İlk olarak karbonat ve suyu karıştırıp bir macun elde edin ve leke üzerine uygulayın. Durulamadan önce 15 dakika macun leke üzerinde beklemelidir. Ardından durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. İşe yaradığını göreceksiniz.
Aynı zamanda kan ve ter lekesi gibi zorlu lekeler için de tuzu kullanabilirsiniz. Soğuk suyun içine bolca tuz ekleyip karıştırın. Ardından lekeli kıyafetlerinizi bu suyun içinde en az 2 saat bekletin ve çamaşır makinesinde yıkayın. İşte bu kadar!
Bir yemek kaşığı deterjan ile bir yemek kaşığı beyaz sirkeyi iki bardak suda karıştırın. Karışımı lekeye uygulayın ve bir bez ile lekeyi temizleyin. Karışımı birkaç kere uygulayarak ve bez ile temizleyerek lekelerden kurtulabilirsiniz.
Halıda bulunan kötü kokulardan kurtulmak için üzerine karbonat serpin ve en az 30 dakika bekleyin. Daha sonra halınızı süpürün. Karbonat ve sirke karışımını fısfıslı bir kaba koyarak lekelerin üzerine püskürtün. Bu karışım leke çıkarmada etkili olduğu gibi halınızdaki bakterileri de yok eder.
HER DERDE DEVA: SİRKE
1 çay bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Üzerine biraz su ekleyin. Karışımı lekeye uygulayın, 20 dakika bekleyin ve durulayın. Sirkeyi tuz ile karıştırarak dolap veya sandıkta küflenen kumaşlardaki lekeleri de temizleyebilirsiniz.
Lekeli bölgeye biraz halı leke çıkarıcısı uygulayarak fırçalayabilirsiniz. Leke hala temizlenmediyse lekekli bölgeyi sirke ve su karışımına batırılmış bir bulaşık bezi ya da sünger ile ovalayın. Biraz soğuk suyla durulamadan önce lekeyi yaklaşık 5-10 dakika fırçalayın.
Öncelikle bir kovanın içerisine haşlanmış 5-6 adet patatesi kaynatın. Sonra patatesin suyuna bir fincan kadar beyaz sirke ekleyin. Ardından temiz bir havlu, tül veya mikrofiber bez yardımıyla halıları silme işlemine başlayın. Sonuç olarak halılar doğal yöntem ile temizlenmiş olacak.
Ancak az miktarda sirke veya karbonat ile toz deterjan eklenen ılık suyla beyaz renkli halıların temizlenmesi mümkündür. Bununla birlikte beyaz renkli halılar temizlenirken toz çamaşır deterjanı yerine Arap sabunu da kullanılabilir.
Sirke, karbonat, su ve toz deterjan dörtlüsü sizin için ideal olabilir. Bu yöntem inatçı lekeler için de kullanılabilir. Toz deterjan yerine Yumoş Extra gibi kaliteli bir sıvı yumuşatıcı da tercih edebilirsiniz; bu sayede halınız mis gibi kokacaktır. Yine önce halınızı süpürün.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Beyaz sirke kullanımı çok etkili bir çözüm eşit miktarda su ile karıştırıp sprey şişesinde uygulaya bilirsiniz ve ardından siliniz ve durulama yapınız ve kurutunuz. Dökülen çayın hemen fazlasını alın ve evde en çok bulunan tuz ve kabartma tozunu üzerine dökün lekeyi emer ve sarı leke oluşumunu önler.
sorusuna en etkili yöntem sirke, karbonat ve Arap sabunudur. Bu üçlü, halıyı temizlemek için karıştırılabilir veya ayrı ayrı kullanılabilir. Halınız yağ gibi ağır kirler içermiyorsa, temizlemenin en iyi yolu sirkeli ılık su ve diğer temizlik bezleridir.
Beyaz sabun lekeler üzerinde oldukça etkilidir. Böylece ev ortamında rahat bir şekilde halı temizliği yapabilirsiniz. Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz.
BEYAZ SİRKE VE SODA
Halılarınızın pırıl pırıl olmasını istiyorsanız sirke ve soda kullanmanız çok işe yarayacak. Bu yöntem ile hem tüm mikropları öldüreceksiniz hem de halılarınızı tertemiz olacak.
Halıdan şekerli çay lekesi nasıl çıkar endişenizi karbonatlı su ile yok edeceğiz. Çay dökülen bölge için ufak bir kap içinde bir paket karbonat ve bir fincan sıcak su karışımı hazırlayın. Bu karışımı lekeli bölgeye dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra ılık bir havlu ile lekeyi ovalayın.
Eğer halı günlük olarak temizlenecek ise elektrik süpürgesi ile süpürülür. Halıların biraz kirli olduğu düşünülüyor ise silme işlemi uygulanır. Silme işleminde bir kova ılık su (sıcağa yakın) içine beyaz kalıp sabun ya da halı yıkama şampuanı konulur. Lif ya da tüllü bir bezle silinerek kirlerinden arındırılır.
Islak Bezle Temizleyin
Parlatıcıyı lekeye emdirdikten sonra, ıslatılmış bir bezle lekeyi silin. Parlatıcının yanı sıra, halı üzerinde kalan herhangi bir kalıntıyı da temizleyecektir. Yapısına uygun olan bir deterjan kullanarak bezinizi ıslatmayı unutmayın, böylece halınızda kimyasal kalıntılar kalmayacaktır.
Beyaz kıyafetten leke çıkarma söz konusu olduğunda başvurabileceğin yöntemler arasında sütten bahsettik. Onun yanında limon ve karbonatın iş birliğinden de beyaz kıyafetlerinde büyük verim alabilirsin. Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin.
Lekeyi Ön İşleme Tutun
Persil deterjanınızı biraz ılık suyla karıştırın, ardından lekeli giysiyi en az iki saat süreyle karışımın içinde tutun. Çoğu durumda giysinin gece boyu suda beklemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri