Evde hasta bakım ve yaşlı bakım aynı mı? Yaşlı bakımı hasta bakımının bir parçasını teşkil etmekte olup aynı değildir. Evde hasta bakımı çok daha fazla kapsamı olan bir hizmettir.
İki hizmet belli noktalarda benzerlik göstermektedir. Yaşlı bakıcılığında evde bakım şeklinde hizmet verilebileceği gibi aynı zamanda bakımevlerinde de bu hizmeti vermek üzere çalışabilirsiniz. Ancak evde bakım hizmeti kapsamı her zaman yaşlı bakıcılığı hizmetini kastetmez.
Temel olarak evde bakım hizmeti, yaşlı bireylerin, kalıcı olarak yatağa bağlı olanların, kronik hastalığı bulunanların ve ameliyat sonrası gibi hareket kabiliyetlerini kalıcı veya süreli olarak kaybetmiş bakıma muhtaç kişilerin bakım ve sağlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.
Yaşlı bakıcı sorumlulukları ağır olan bir meslektir. Hasta bakıcı gibi ihtiyacı olan insanlara yeme içme, beslenme, tuvalet ihtiyacını giderme ve ilaç alma gibi günlük rutinler için yardımcı olur. Ağır hasta ya da çok yaşlı insanların tuvalete gitme ve yemek yeme gibi...
Yaşlı Bakımı Önlisans Programı, yaşlı bireylerin bakımı, sağlık durumlarının izlenmesi, yaşlılara destek sağlama, yaşlılara sosyal ve psikolojik yardım, yaşlı bakım kurumları yönetimi ve etik konuları içeren bir programdır.
İlgili 30 soru bulundu
TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır. Tercih Listeni Oluşturmak için Tercih Robotuna Kayıt Ol!
Yaşlı Bakımı Programı mezunları, ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavından başarılı olmaları halinde üniversitelerin; Besleme ve Diyetetik, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinde lisans eğitimine devam edebilirler.
Yaşlı Bakımı bölümünde Türk Dili, Bilgisayar Dersi, İnkılap Tarihi, Psikoloji, yabancı dil gibi genel derslerin yanında, İlk ve Acil Yardım, Anatomi, Yaşlı Bakım İlke ve Uygulamaları gibi meslek dersleri veriliyor. Dersler çok zor değil, hatta biraz çalışanlar için kolay sayılabilecek nitelikte.
Yaşlı Bakımı Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, hastanelerin geriatri birimlerinde, Huzurevleri, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Yaşlı Bakımevleri, Gündüzlü Bakım ve Özel Bakım Merkezleri'nde merkezin yönetimi konusunda ve bakım elemanı olarak görev yapabilirler.
Evde Hasta Bakımı Programından mezun olanlar, hasta bakım hizmetlerinin yürütüldüğü sosyal hizmetler ve çocuk sitelerinde, belediyelerde, hastanelerde, sivil toplum kuruluşlarında, ayrıca özel kurumlarca yürütülen huzurevlerinde, yaşlı bakımevlerinde, güçsüzler yurdunda, yaşlı için gündüz merkezlerinde, evde bakım ...
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
2024 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU? Memur maaşlarına gelen zamla birlikte, evde bakım maaşı ücretlerine de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Buna göre; Evde bakım desteği yapılan zamla beraber 5 bin 98 liradan, 7 bin 608 liraya yükseldi.
eleman.net verilerine göre, Hasta Bakıcı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 29.900 TL maaş alıyor. Hasta Bakıcı, 2024 yılında en düşük 18.000 TL alırken, en yüksek 48.900 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Hasta Bakıcı, Temmuz 2023 yılında ortalama 21.900 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Yaşlı Bakıcı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 24.200 TL maaş alıyor. Yaşlı Bakıcı, 2024 yılında en düşük 19.900 TL alırken, en yüksek 34.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Yaşlı Bakıcı, Temmuz 2023 yılında ortalama 17.100 TL maaş alıyordu.
Huzurevlerinde barınma, bireysel öz bakım, sağlık, sosyal destek- danışmanlık, psikolojik destek-danışmanlık, rehabilitasyon, sosyal aktivite, beslenme, temizlik gibi hizmetler sunulmaktadır.
Evde Hasta Bakımı Meslek Elemanı evde, resmi veya özel hastanelerde, bakım merkezleri ve aile hekimliklerinde görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Çalışırken hastalarla, hasta yakınlarıyla, doktorlarla ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedir.
Yaşlı Bakımı bölümü; TYT puanı ile öğrenci kabul eden ön lisans programıdır. Örgün öğretim, ikinci öğretim ve açık öğretim seçeneği sunan bir bölümdür. Bu bölümden mezun olanlar, "Sağlık Teknikeri" unvanını alırlar.
Herhangi bir lisans/önlisans bölümünde okuyor ya da lisans/önlisans bölümü mezunuysanız programa başvuru yapabilirsiniz.
Yaşlı ve hasta bakımı sertifikası eğitimi online ya da yüz yüze eğitim şeklinde gerçekleşmektedir. Ancak pandemi süreci ile birlikte birçok kurum çevrimiçi eğitim vermeye ve sınavları çevrimiçi yapmaya başladı. Eğitim ve sınav sonuçlarının ardından sertifikalar e devlet üzerinden onaylanarak süreç tamamlanmaktadır.
- Yaşlının hekim tarafından planlanan tedavisinin uygulanmasını sağlamak için enjeksiyon, pansuman, yara bakımı, sonda bakımı vb. tıbbi girişimleri yapar, ilaç tedavilerini uygulanmasına yardımcı olur.
Hastaneler, Özel hastaneler ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Yaşlı Yaşam merkezleri, Huzur Evlerinde yapabilirler. Bu kurumlar dışında yapılan stajlar geçerli değildir.
YAŞLI BAKIMI PROGRAMI
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.
"Yaşlı Bakımı " önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına kontenjan dahilinde dikey geçiş yapabilirler.
Yaşlı Bakımı DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor? Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gerontoloji, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet bölümüne geçiş yapabiliyor.
Evde Hasta Bakımı Bölümü mezunlarının, DGS puanı ile açık öğretim programlarına geçiş hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri