Bunu yapmak için en basit yöntem, topraklama iletkenindeki akımı klipsli bir ampermetre ile ölçmektir. Bununla birlikte, klipsli ampermetrelerin çoğu sadece 50 Hz akım gösterir ve bu nedenle değeri ölçmenin daha iyi bir yolu bir kaçak akım analiz sistemidir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Yapılması gerekenler; 1- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki açma-kapama şalterinin açık konumda olup-olmadığı kontrol edilir. Kapalı ise açık konuma getirilir. 2- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki test tuşuna basılır ve yanındaki açma-kapama şalterinin otomatik olarak kapalı konuma gelip-gelmediği gözlemlenir.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Kaçak Akım Rölesi Sorunları
Kaçak akım rölesinin çalışıp çalışmadığını anlamanın kolay bir yolu vardır. Kaçak akım rölesi test butonuna basıldığında kaçak akım rölesi işlevini görmüyor ve elektrik akışı devam ediyor ise bu durumda kaçak akım rölesi sorunları ortaya çıkar.
İlgili 31 soru bulundu
Kaçak akım (K.A.) rölesi devamlı olarak fazdaki akımı nötrdeki akımla kıyaslar. İkisi arasındaki fark (kaçak akım) toprağa akar, sağlıklı bir devrede izolasyondan ve kayıplardan dolayı her zaman azda olsa bir miktar kaçak akım mevcuttur.
Aracınızın akü eksi kutup başını söktükten sonra ölçüm aletinin maşasını akünün eksi kutbuna takmalısınız. Sonrasında ise ölçüm aletinin uç kısmını da eksi kutup kablosuna dokundurmalısınız. Ölçüm aletinin lambası yanıyor ise aracınızda bir elektrik kaçağı var demektir.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Şartelden geçen akım müsaade edilen akımdan fazla olduğunda şartel atar (devreyi açar) ve elektrik iletimini durdurur. Bunun sebebi elektrik kablosunun içerisindeki iletken telin aşırı ısınmasıdır. Bu ısınma yangına sebiyet verebilir ve can güvenliğini tehlikeye atabilir.
Kaçak akım test cihazı, sisteme seçilen seviyede kaçak akım göndermiş olur ve koruma yapması gereken şalterin açma ve açmama testleri gerçekleştirilir. Sigma Kaçak Akım Test Cihazı Neden Kullanılmalı? Hatalı çalışan bir kaçak akım şalteri elektrikle temas sonucu yaralanmalara, ölümlere ve yangınlara sebep olabilir.
Kaçak Akım Nasıl Oluşur? Faz ile nötr iletkenleri arasında oluşan dengesizlik, kaçak akımın meydana gelmesine sebep olur. Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar. Eğer devrede herhangi bir kaçak yoksa giren akım ile çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir.
Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir.
Bedas.com.tr'de bulunan Kaçak İhbar Formu'nu doldurarak, ALO 186 BEDAŞ Çağrı Merkezi'mizi arayarak, Twitter BEDAŞ Destek hesabı ve BEDAŞ 186 mobil uygulamasından kaçak elektrik kullanımı ile ilgili ihbarda bulunabilirsiniz.
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
Usulsüz elektrik enerjisi kullanımı, kullanım yerinde yapılan kontrollerde tespitlerinde, müşteriye yükümlülüklerini yerine getirmesi için için 15 gün süre verildiğini bildiren kesme ihbarı bırakılmaktadır.
Kaçak Akım Rölesinin Çalışma Prensibi
Devre üzerinde olası bir kaçak akım olması durumunda ise toroid üzerinde akım dengesizliği sonucu fark oluşur. Bu fark kaçak akım rölesi tarafından algılanarak devre üzerindeki enerji çok kısada bir sürede kesilir, böylelikle kaçak akım oluşmasını önlenir.
Kaçak akım koruma rölesi evlerde ve endüstriyel tesislerde insan hayatı ve teçhizat güvenliği amacıyla kullanılır. Ev tipi kaçak akım rölesi ise 30mA hassasiyetindeki bir röle yeterlidir. Apartman girişindeki panoda 300mA kullanılabilir.
Topraklama kablosu yoksa Kaçak akım rölesi çalışır mı?. Topraklama kablosu yoksa Kaçak akım rölesi çalışır fakat, otomatik olarak devreyi açmaz. Kaçak enerji olan yere insan teması olmadan rölenin devreye açması için kaçak akım rölesi bağlantısı yapılmalı.
Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
Hayati olarak önem arz eden kaçak akım rölelerinin belirli bir açma kapama ömürleri bulunmaktadır. Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır.
Eğer röle sisteme ters bağlandıysa ve test edilmeden kullanılırsa sistem kısa devre yapar ve hem şaltere hem de elektrik sistemine zarar verebilir. Elektrik ile çalışan tüm cihazlarda geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.
Yaşam alanlarında meydana gelebilecek bir kaçak akım yüksek değerlere ulaşırsa, can kaybına yol açabilir. Yalıtım hatasının neden olduğu kaçak akım değerleri yangına da sebep olabilir. Ülkemizde meydana gelen her 4 yangından biri elektrik kaynaklı kazalar olarak kayıtlara geçiyor.
Elektrik kaçağı elektrikli aletlerin iletken kısımlarında oluşabilecek yalıtım hatalarından dolayı elektrik akımının yalıtımlı elektrik kablosu içinden geçmek yerine elektrikli aletin gövdesinde bir gerilim oluşturmasıdır.
Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri