Çalışanların satın aldıkları cep telefonları, şayet şirket üstüne alınmışsa ve şirketin hizmetleri amacıyla kullanılacaksa kişi şirketlerinde gider olarak gösterilmesi mümkündür.
Ticari teamüller çerçevesinde düşünüldüğünde, işletme faaliyetleri ile ilgili kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için yapılan telefon giderleri ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılabilir.
Telefon, internet, su, doğalgaz.
Bu tür harcamaların da gider olarak gösterilebilmesi için doğal olarak faturalarının mutlaka bulunması gerekiyor. Limited ve anonim şirketlerde bu faturaların mutlaka şirket adına olması gerekiyor.
5. Enerji ve İletişim Fatura Giderleri. İşletmelerin telefon, internet, su ve doğal gaz kullanımlarından kaynaklı ödemeleri, en temel giderleri olarak kabul edilir. İşletmeler, bu tür harcamalarını gider olarak göstererek vergiden düşürülmesi için ilgili ödemelere dair faturaları mutlaka sunmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Limited şirketin kurulacağı ofis için yapılan harcamalar: bilgisayar, telefon, mobilya, dosya vb. masraflar gider olarak gösterilebilmektedir. İş yeri adına gelen Telefon, Su, İnternet, Elektrik ve Doğal Gaz faturaları gider olarak gösterilebilmektedir.
Yani telefon fiyatı x %18 x %20 (gelir vergisi) kadar karınız olur. 3000TL'de 108TL. Telefonun KDV'si, yıllık karınızdan düşülür, kalan kısmın gelir vergisi ödenir. Yani telefon fiyatı x %18 x %20 (gelir vergisi) kadar karınız olur.
Ticari, işletmelerin ne sattıklarını veya ne aldıklarını görmeleri açısından önemli bir ispat vesikasıdır. Faturanın, ticari işletmelerin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamak gibi önemli bir görevi vardır. Faturalar, ticari işletmelerin cirolarını oluşturur.
KDV Kanunu'nun 29/1-a maddesinde, mükelleflerin kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak fatura veya benzeri belgelerde gösterilen KDV'yi indirebilecekleri hükme bağlanmıştır.
iPhone 14 modelleri dahil olmak üzere bütün akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT bandrol ücreti alınıyor. Buna ek olarak yüzde 1 de Kültür Bakanlığı payı alınıyor. Bu oran dışında toplamın yüzde 50'si oranında ÖTV alınıyor. Bunun da üzerine yüzde 18 de KDV alınıyor.
Vergi artışları: Yurt dışından alınan telefonların kayıt harcı 20 bin TL oldu, KDV yüzde 18'den 20'ye çıktı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harcın 20 bin TL'ye çıkarılmasına karar verdi. Yeni harç miktarı bugünden itibaren geçerli olacak.
İletişim giderleri: Telefon, internet, ADSL vb giderlerdir. İşle ilgili olması, işletmeye dahil olması, işletmenin aktifinde bulunmamakla birlikte, kiralama yoluyla edinilmesi gerekir.
Ayrıca, mezkûr listede, "3.3 Cep telefonu ve cep telefonu araç kiti" bölümü kapsamındaki kıymetler için faydalı ömür 3 yıl, amortisman oranı %33,33 olarak öngörülmüştür.
Ortak adına düzenlenen fatura gider olarak kayıtlara alınmaz.
Bu noktada merak edilen "Firma kendine fatura kesebilir mi?" sorusuna da cevap verelim. Bildiğiniz üzere, fatura bir hizmet veya ürünün satılmasıyla alıcıya yani müşteriye verilen belgedir. Bu durumda bir firmanın kendi kendine fatura kesmesi mümkün değildir.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
İLK ÖTV VE KDV'SİZ MODELLER NETLEŞTİ
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, Türkiye'de üretilen telefonlar arasında yer alan General Mobile'ın GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro, GM 22 Plus modelleri ve E-tab 20 tableti öğrenciler tarafından vergisiz satın alınabilecek.
Bakan Uraloğlu gençlere Vergisiz cep telefonuna ilişkin şu bilgileri verdi: “ÖTV ve KDV'siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon Öğrenci yararlanacak.
Cep telefonunda vergi muafiyetinden üniversite öğrencileri yararlanacak. Düzenleme bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilecek. Üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler vergisiz cep telefonundan yararlanabilecek.
Örneğin; ofiste kullanmak amacıyla satın alınmış masa, sandalye, bilgisayar vb. ürünler için yapılan harcamalar gider gösterilebilir.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Şirketinize bu gayrimenkulü alıyorsanız fatura üzerinde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapabilir ve eğer katma değer vergisi ödeyen bir firma iseniz vergi ödemenizi azaltabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri