Dava açılmadan, sadece
Kiracıların evcil hayvan besleyip beslememesi bu durumda kira sözleşmesi ve yönetim planındaki kararlara göre belirlenmektedir. Kat Mülkiyeti Kanununa göre düzenlenen yönetim planında; bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinde hayvan beslenmesi yasaklanmışsa bağımsız bölgelerde kedi köpek beslenmesi mümkün olmuyor.
Yargıtay kararlarında benimsenen yerleşik görüş, yönetim planında evcil hayvan beslenemeyeceğine dair madde bulunduğu takdirde, hayvanın çevreye koku, ses, kirlilik vermesi halinde, taşınmazdan tahliyesi gerektiği yönündedir.
Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Apartmanda kedi besleyen kişi nereye şikâyet edilir? Bunun için öngörülmüş özel bir şikâyet müessesi yoktur. Yapılması gereken, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33'üncü maddesi kapsamında sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini talep etmektir.
Apartman sakinleri kimi zaman evcil hayvan sahiplenmekte ve bu hayvanları site ortak alanında beslemek istemektedir. Bu durumda sahipli bir hayvanı ortak alanda beslemekte herhangi bir yasak yoktur.
Yönetim planında evcil hayvan besleme ile ilgili herhangi bir yasaklama söz konusu değilse ,ortak mahalde ,bağımsız bölümde hayvan beslenebilir. Ancak yönetmenlikte herhangi bir yasak söz konusu olmasa bile şikayet halinde söz konusu uyuşmazlık mahkeme tarafından tespit edilir.
HAYKURDER'in ulaştığı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği taslak metninde site ve apartmanlarda beslenecek hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Yönetmelik site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.
Mülk sahiplerinin hakları arasında , kendi haklarını taciz şekline girecek kadar kısıtlayan mülk sahiplerini apartmandan attırma hakkına sahiptirler.Bunun için mülk sahipleri bulunulan katın müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler.
Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir. Çevre İl Müdürlüğü'nden gelen hayvanın uzaklaştırma kararı ses ölçümü yapılmadan gelirse hiçbir hükmü bulunmaz.
Alo 153 Hayvan Ambulansı Sürekli Meşgul.
Şehir içinde hayvan beslemek yasak ve kanunen suçtur.
Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.
Borçlar kanununa göre; “Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür. ”
Özetle; kiracının evi göstermemek gibi bir hakkı yoktur. Kiracı yönünden kendi belirlediği saatlerde ve koşullarda satış ve kiralama için evi üçüncü kişilere ve emlakçılara gezdirmek yasal yükümlülüktür.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
Bununla birlikte hayvanların sağlık takipleri yapılabiliyor ve kaybolma gibi durumlara karşı da önlem alınmış oluyor. İlk olarak 2018 yılında yayınlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği ile hayvanların kayıt altına alınması gerekliliği belirtilmiştir.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere apartman, site bahçelerive ortak alanlar hayvanın yaşama alanını ihtiva eder. Dolayısıyla belediyenin, site veya apartman yönetimlerinin hayvanları bu alanlardan uzaklaştırması onların yaşama, beslenme ve barınma gibi haklarının ihlal edilmesine neden olup yasaya da aykırıdır.
Kedinizin evden kaçmasının sebepleri arasında oldukça meraklı olmaları da vardır. Dışarıdaki hayatı ve diğer kedilerin yaşantılarına duydukları aşırı merak, onları dışarı çıkmaya itebilir. Eğer kediniz evden kaçtıysa sakın geri gelmeyecek diye üzülmeyin.
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Kediler, kokulara karşı insanlardan daha hassastır, o yüzden turunçgiller ve lavanta gibi güçlü kokuları olan esansiyel yağlar, onları kaçırmayı sağlayabilir. İstersen limon, yabani portakal ve lavanta yerine misket limonu, nane ve/veya okaliptüs kullanabilirsin.
Yavru kedi sahiplenen birçok kedi sever kısa ya da uzun süreli olarak onları bir odaya kapatmanın iyi bir fikir olduğunu belirtiyor. Kedilere evin hangi bölümünün ona ait olduğunu ve hangi bölüme girmemesi gerektiğini onları bir odada bakarak öğrettiklerini belirtiyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri