Ülkemizde 10 haftalık üzeri gebeliklerin kürtajla sonlandırılması yasal değildir. Buna istisna oluşturan tek durum gebeliğin anne sağlığını tehdit etmesidir. Anne sağlığını tehdit eden bir durum oluşursa, kurul kararı ile on hafta üzeri gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.
18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir.
Gebelik 10 haftayı aşmamış olmalıdır. Evli kadınlarda gebeliğin sonlandırılması amacıyla, kürtaj yaptırabilmek için eş onayı istenmektedir. 18 yaşını doldurmuş bekar bir kadının kürtaj yaptırabilmek için izne ihtiyacı yoktur. 15 yaşından küçük çocukların kürtaj olması adli bir vakadır.
Kürtaj Genital bölgeye zarar veren bir yöntem değildir. Ancak kürtaj sonrasında kadınların dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Kürtaj sonrasında ara kanamalar ve lekelenmeler meydana gelir. Kürtaj sonrasında rahim ağzı açık olduğu için enfeksiyon riski yüksektir.
Evli olmayanlar da çocuk aldırabilir. Ancak çocuk aldırma ile ilgili bazı yasal düzenlemeler bulunmaktadır: 18 yaşından büyük olan tüm kadınlar kürtaj yaptırabilir. Eğer kadın 18 yaşından küçükse, ebeveyn izni ile kürtaj yaptırabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
Kürtaj; D&C
Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi kürtaj ise rahim içinde kalan parçaların temizlenmesi. Kürtaj keskin küretler veya vakum ile yapılabilir.
Kürtaj operasyonu fiziksel yanı olduğu kadar mental açıdan da hassas kişileri sarsabilmektedir. Kürtaj korkusu yaşayan hastalarımıza genellikle genel anestezi ile kürtaj olmaları önerilmektedir.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir. Bunun için bu işlemi sık yaşayan hastaların özellikle kendilerine güvenli bir yöntem seçmeleri ısrarla tavsiye edilmelidir.
Kürtaja giderken dar pantolon tercih etmeniz hem o an hassaslaşan vajina bölgenizi rahatsız edebilir hem de bir sorun çıktığında müdahaleyi zorlaştırabilir. Kürtaj işleminden önce yalnızca altınızdaki kıyafetlerinizin çıkartılması istenir.
Enfeksiyon: Kürtaj operasyonu sonrasında yapılması gerekenlere dikkat edilmediğinde rahim ağzındaki bakterilerin rahime ulaşarak enfeksiyon oluşturması muhtemeldir. Enfeksiyona müdahale edilmediği durumlarda kısırlık tehlikesi baş göstermektedir.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Kürtajın steril hastane koşullarında alanında uzman doktorlar tarafından yapılması azami önem arz etmektedir. Ehil kişilerce hastane ortamında uygulanmayan kürtaj operasyonlarında hastalarda kalıcı hasar oluşabilir.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Bu durumda, kürtaj işlemi için hem kadının rızası hem de tıp kurulunun kararı gereklidir. Tıp kurulu, anne sağlığı, fetusun ciddi bir hastalığı veya annenin hayatının tehlikede olması gibi durumları değerlendirerek kürtaja onay verir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Mutlaka her kadın kürtaj sonrasında, 1 hafta içinde kontrole çağrılmalıdır. Rahimde yapışıklık (asherman sendromu): Genellikle kürtaj sonrasında 35 gün geçmesine rağmen, adet görememe ile bulgu verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri