Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
Yıllar boyu duyduğumuz klişelerin aksine kedi ve köpekler düşman değildir ve uygun ortamlarda, uyumlu bir şekilde yaşamaları pekala mümkündür.
Evde kedi, kafese alışmış kuşları, akvaryuma alışmış balıkları beslemek caizdir, köpek beslemek caiz değildir. Çiftlik gibi yerlerde, tavşan ve benzerleri, bir ihtiyaç için beslenebilir.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
Tanışma Anına Özen Gösterilmeli
Her zaman mümkün olmasa da, en iyi yaklaşım evcil hayvanları gençken sosyalleştirmeye başlamaktır. İdeal olarak yavru kediler 6 ila 12 hafta arasında, köpek yavruları ise 8 ila 16 hafta arasında sosyalleştirilmelidir.
İlgili 21 soru bulundu
SONUÇ: AÇIK ARA FARKLA KÖPEKLER Araştırmada köpeklerin sahipleriyle oynadıkları zaman ürettikleri oksitoksin seviyesi yüzde 57.2, kedilerin oksitoksin seviyesi ise yüzde 12 çıktı. Bu da köpeklerin, insanları kedilerden fazla sevdikleri anlamına geliyor.
Yinede birçok örnek gösteriyor ki, kedi ve köpek aslında birbirleriyle dostça ve mutlu bir şekilde yaşayabilirler. Yeni katılan dostunuzun karakteri evdeki diğer dostunuzunki ile uyuştuğu takdirde hiç sorun yaşamazsınız. Yavru kedi ve köpek birbirlerine genelde kolay alışır.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir. Çevre İl Müdürlüğü'nden gelen hayvanın uzaklaştırma kararı ses ölçümü yapılmadan gelirse hiçbir hükmü bulunmaz.
Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
Peygamberimiz, Ebu Hureyre'ye kedi dostu olduğu için iltifaten 'Ebu Hureyre' (kedi babası) adını vermiştir. Yine Efendimiz, “Kediyi sevmek imandandır” (Buhari, 2161) ve “Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediye yiyecek vermemiş; yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı.” buyurmuştur.
Şafiiler ihtiyaç yokken köpek edinmenin haram olduğu görüşündedirler (Nevevî, Şerhu'l-Müslim, Kahire 1347-49/1929-30, X, 236). İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir.
Bilim insanları: Kediler de en az köpekler kadar sadık.
Kedi ve köpeği birbirine alıştırmanın zorluğu dostlarımız büyüdükçe artmaktadır. Araştırmalara göre ilk 2 ay içerisinde alıştırmak en kolay zamanlarındandır. Öncelikle bunların alışmasını kolaylığı dostumuzun yaşına, karakterine ve bizim çabamıza göre değişiklik gösterebilir.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
Ancak hayvan gürültüsüyle ilgili bir değişiklik yapılmamış. Bu yönetmelikte de hayvan seslerinin sebep olduğu rahatsızlık, gürültü kapsamına değerlendiriliyor. Yönetmelik, 2 Ocak 2022'de yeniden değiştirilerek son halini almış.
Ev hayvanı beslemek bir suç ya da kabahat değildir.
Dava açılmadan, sadece apartman sakinlerinin imzası toplanarak evcil hayvanın tahliye edilmesi istenemez. Mahkeme kararı bulunmadan herhangi bir yetkili veya zabıta evcil hayvanı evden çıkarma yetkisine sahip değildir.
Evde bakılabilen, insanlara alışmış ve evcilleştirilmiş canlılar evcil hayvanlar olarak bilinmektedir. Bunlar içerisinde başta köpek ve kedi ve kuşlar gelir. Aynı zamanda inek, horoz, tavuk, ördek, kaz ve koyunlar söylenebilir. İnek ve atlar genelde ahırda yaşarlar.
Söz konusu apartman ya da sitenin yönetmeliğinde evcil hayvanların beslenememesine ilişkin bir ibare olmadığı sürece apartmanda köpek beslenebilmektedir. Bu durum, tabii ki yukarıda belirtildiği gibi hayvan sahibinin sorumluluklarını yerine getirdiği ve yükümlülüklerini üstlendiği sürece geçerlidir.
Sessiz ve sakin bir ortam, huzurlu kalmalarını sağlayacak sizin de işinizi kolaylaştıracaktır. Ön hazırlık olarak kedi ve köpeğe birbirlerinin battaniye, oyuncak gibi eşyalarını koklatmak tanışma sırasında faydalı olur. Evin eski sakini köpek ise kediyle karşılaştırıldığında mutlaka ödüllendirilmesi gerekir.
En Yakın Arkadaşlar
Mümkün görünmese de kediler ve köpekler, sadece ev arkadaşı olarak değil, gerçekten yakın arkadaş olarak birlikte yaşayabilir. Bu ilişkiyi sağlamanın en iyi yollarından biri, sosyalleşme dahil olmak üzere iki evcil hayvanın tanışma sürecine zaman ayırmak ve sabır göstermektir.
Evet, kediler bağımsız ve inatçı canlılardır; ancak onlara da belirli davranışlar öğretilebilir. Bu eğitim hem kedi hem de insanların fazlasıyla işine yarayabilir. Popüler inanışın aksine, kediler eğitilebilir canlılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri