Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi gereken, herhangi bir yasak bulunmasa da evcil hayvan sahibi olanların belli durumlarda çeşitli şikâyetler ile karşılaşmasının söz konusu olabileceğidir.
Söz konusu apartman ya da sitenin yönetmeliğinde evcil hayvanların beslenememesine ilişkin bir ibare olmadığı sürece apartmanda köpek beslenebilmektedir. Bu durum, tabii ki yukarıda belirtildiği gibi hayvan sahibinin sorumluluklarını yerine getirdiği ve yükümlülüklerini üstlendiği sürece geçerlidir.
Ev hayvanı beslemek bir suç ya da kabahat değildir.
Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Köpeğin tahliyesi için önce yönetim planına bakılması, çevre il müdürlüğüne şikâyetçi olunması ve sulh hukuk mahkemesinden tahliye talep edilmesi gerekiyor. Şikâyet üzerine bilirkişi desibel ölçümü yapar. Bu ölçüm apartmanın genelinde değil de yalnızca şikâyetçinin dairesinde yapılır.
1-Köpeğin sahibini, hayvanın aşırı ses çıkartması nedeni ile zabıtaya şikayet edin. (Telefon ile yardımcı olurlar ancak elinizde belge olması sonraki aşamalarda işinize yarar o yüzden her türlü müracaatınızı yazılı yapmanızı öneririm.) 2-Zabıtanın idari para cezası yazıp yazmadığı, işlem yapıp yapmadığını takip edin.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat. Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir.
BESLEMEK YASAL HAKTIR
Kanun, hayvanların bulunduğu her yerde beslenmesini hükme bağlamıştır. Bir hayvansever, her yerde sahipsiz hayvanların önüne, yemek-su koyabilir, bir başka ifade ile; besleyebilir.
Şehir içinde hayvan beslemek yasak ve kanunen suçtur.
Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
Evde kedi, kafese alışmış kuşları, akvaryuma alışmış balıkları beslemek caizdir, köpek beslemek caiz değildir. Çiftlik gibi yerlerde, tavşan ve benzerleri, bir ihtiyaç için beslenebilir.
Köpek beslemek günahtır diyemeyiz ancak evin içerisinde köpek beslemek dinen uygun değildir. Peygamber (s.a.v) Efendimiz bundan men etmişlerdir. Korunma amaçlı evin dışında ,bahçede köpek beslenebilir. Acak hiç bir amacı olmaksızın evde köpek beslemek caiz değildir.
Mülk sahiplerinin hakları arasında , kendi haklarını taciz şekline girecek kadar kısıtlayan mülk sahiplerini apartmandan attırma hakkına sahiptirler.Bunun için mülk sahipleri bulunulan katın müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler.
Bir evin içeresinde maksimum 3 köpek bulundurulacak. Bu yetki Tarım Bakanlığına verilecek. Cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek" dedi.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
-Öncelikle şunu bir bilelim: Kimsenin sahipli hayvanı, öyle ihtarname ya da site/apartman toplantısında alınan bir karar ile attırılamaz. Belediye zabıtasının kararı ile ya da imza toplanarak da hayvanların tahliye edilmesi diye bir şey söz konusu değil. Tahliye edilecek hayvan için mutlaka mahkeme kararı gerekiyor.
Ancak hayvan gürültüsüyle ilgili bir değişiklik yapılmamış. Bu yönetmelikte de hayvan seslerinin sebep olduğu rahatsızlık, gürültü kapsamına değerlendiriliyor. Yönetmelik, 2 Ocak 2022'de yeniden değiştirilerek son halini almış.
Dava açılmadan, sadece apartman sakinlerinin imzası toplanarak evcil hayvanın tahliye edilmesi istenemez. Mahkeme kararı bulunmadan herhangi bir yetkili veya zabıta evcil hayvanı evden çıkarma yetkisine sahip değildir.
Çünkü kanunlar ve düzenlemeler gereği evinizde yasak olmayan köpek, kedi ırklarını beslemeniz serbesttir. Avrupa Birliği Uyum Yasaları' na göre hazırlanan ve 2004 yılında Meclis' te kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu'na göre tüm hayvanların korunma ve barınma hakları vardır.
Kiracının böylece evden çıkarılması mümkün mü? İMZA TOPLANARAK KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI? Apartmanlarda kiracıların imza toplanarak evden çıkartılmaları mümkün değildir. Tüm kat malikleri bu konuda imza vermiş olsalar dahi hukuken böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
Şikayet sonrasında ise hayvan koruma amaçlı ekipler gelerek köpeğinizi inceleyerek şikayetin haklılığın ölçer. Eğer köpeğinize iyi bir bakım gösteriyor, ona şiddet uygulamıyor iseniz köpeğiniz size bırakılarak gidilir.
"Sessiz" Komutunu Öğretin
Aşırı havlamanın önüne geçmenin etkili bir yolu da köpeğe sessiz komutunu öğretmektir. Bunu yaparken sakin, kendinden emin ama kesinlikle agresif olmayan bir ses tonu kullanmak gerekir. Köpek komuta uyduğu zaman bu davranışı ödüllendirmek ise komutun çok daha işe yarar olmasına yardımcı olur.
Zabıtanın Sahipli veya Sahipsiz Hayvanlara Müdahalesi Yasaya Aykırıdır. Belediye zabıtalarının sahipli veya sahipsiz hayvanlara ve onları beslemeye çalışan gönüllülere müdahale etmesi kesinlikle yasaya aykırıdır! Sahipli hayvanlara eziyet konusunda TCK'ya göre yetkili makam mahkemelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri