Mantarlar ince bir şekilde doğranır. Daha sonra temiz bir bezin üzerine serilerek güneşli, kuru ve esen bir yerde kurumaya bırakılır. Kurutulmuş olan mantarlar cam bir kavanozun içerisinde bir yıl boyunca dayanabilmektedir.
Eğer mantarın üstünü açık bırakacaksanız, buzdolabında koku yaymayan besinlerin yanına yerleştirin. Çünkü mantarın süngerli yapısı, kötü kokuları içine çeker. Mantarı mutfak havlusu veya kese kağıdına koyduktan sonra, buzdolabının normal raflarından birine yerleştirin. Ve 5-6 gün içinde tüketmeye özen gösterin.
Kabınızı tarihle etiketleyin. Kurutulmuş mantarlar uzun süre dayanır, özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanırsa 12 aya kadar dayanır.
İlgili 41 soru bulundu
Buzdolabında mantar saklamak için özellikle sepet görünümlü kaplar en idealidir. Mantarları mutfak havlusuna sararak saklamak da iyi bir yöntemdir çünkü mutfak havlusu mantarların üstündeki fazla nemi emer ve bozulmalarını geciktirir.
Dondurucuya koyulan mantarlar 1 ay süreyle saklanabilir. 1 ay sonunda mantarların tüketilmesi sağlık açısından uygun görülmüyor. Mantarların taze olabilmesi için saklanmadan önce temizlenmesi gerekiyor. Temiz olan mantarlar her zaman daha taze olarak dondurucudan çıkacak ve daha lezzetli olacaktır.
Bu yöntemde klasik lastik contalı kavanozlar kullanılır. Mantar suyunu buharlaştırma ön işleminden sonra kavanozlara doldurulur. Üzerine bir miktar kaynatılmış tuzlu su tuz ilave edilmelidir. Kavanoz, mantar ile takriben 2/3 oranında doldurulur ya da kavanozun ağzından başlayarak 2–3 cm kadar boşluk bırakılır.
Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
Mantar Yıkanmalı mı? Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Besin değeri yüksek olan mantar, farklı türlere sahiptir. Bu türlerden bazıları yemek için uygun olsa da, bazıları zehirli olduğu için kesinlikle tüketilmemelidir. Buzdolabında muhafaza edilen mantar, birkaç gün içerisinde tüketilmezse büzüşmeye başlar. Böylece bozulmaya başladığının ilk belirtilerini verir.
Mantarlar bütün ve taze şekilde marketlerden alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
Kurutulmuş olan kültür, sinek, poçini ve kanlıca mantarlarını, sıcak su içerisinde bekletilerek şişmesini sağlamak gerekmektedir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Mantarın dış kabuğu soyulur mu sorusu genelde hijyen bakımından merak edilir, dilerseniz kirli dış yüzeyden kurtulmak için soymayı tercih edebilirsiniz; ancak mantarın kabuğunu soymadan da pişirmek mümkündür.
Mantarların kuru olduğundan emin olun. Eğer dilimli bir şekilde koymak isterseniz temizlediğiniz mantarları doğrayabilirsiniz. Son olarak doğradığınız ya da bütün bıraktığınız mantarları eşit miktarlarda buzdolabı poşetlerine ya da kaplara pay ederek ağzını sıkıca hava almayacak şekilde kapatın.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Pişirme Önerileri: Mevsiminde toplanan mantarlar tazesine en yakın halinde kullanabilmeniz için temizlenir ve dondurulur. Donmuş kanlıca mantarını kullanmadan önce sadece bir taşım kaynatıp, suyunu attıktan sonra kullanabilirsiniz. Böylece daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
Mantar konservesi ile yapılan bir çok yemek bulunmaktadır. Mantar her mevsim bulunamadığından hazır mantar konservesi ile yemek yapılabilmektedir.
Kurutma, konserve ve derin dondurucuda olan mantarları uygun sıcaklık değerlerinde korursanız yaklaşık bir yıl boyunca saklayabilirsiniz. Mantarı haşlayıp doğradıktan sonra eğer derin dondurucuda saklayacaksanız dikkat etmeniz gereken noktalar vardır.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Mantar; mineraller açısından da zengin bir besindir. Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir ve çinko içerir. Potasyum vücudun su ve elektrolit dengesi için önemli bir mineraldir. Bu mineral aynı zamanda kas ve sinirlerin düzgün çalışması için de gereklidir.
Yapılışı: İki Bardak su ve iki limonun suyu bir tencere içersine konulur, temizlenmiş mantarlar hazırlanmış olan limonlu su içersinde 15 dakika dinlendiriniz.Sonra Mantarları süzerek tencereye koyup kapağını kapatınız arada bir karıştırılarak 7-8 dakika kuvvetli ateşte kaynatınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri