Probiyotik Yoğurt Hazırlanışı;
Bir kaşık yoğurt mayası, 2 kaşık kadar süt ile başka bir kapta karıştırılır. Probiyotik saşe maya ile karıştırılarak ılık süte yavaş yavaş eklenir. Karanlık bir yerde yaklaşık 5 saat kadar bekletilen yoğurt, buzdolabına kaldırılır. Ertesi gün yoğurt tüketime hazır olur.
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler.
Yapılan araştırmalara ve uzmanlara göre en iyi Probiyotik yoğurtlar genllikle ev yapımı Probiyotik yoğurtlar olarak bilinmektedir.
Tercihen gün içerisinde probiyotik içerikli gıdalar tüketilebileceği gibi, gece ara öğüne veya akşam yemeğine de dahil edilebilir. Son olarak; bağırsak sağlığını korumak adına probiyotik içerikli gıdaların tüketimine başlamak için ihtiyaç duymayı beklememek gerekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle market yoğurdundan yana değil, ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
Bu durum normaldir. Elde edeceğiniz mayanın yoğurt görünümünde olması şart değildir. Elde ettiğiniz mayayı 3 litre kaynatılmış ve 45 dereceye kadar soğutulmuş sütünüze ilave edin ve iyice karıştırın. Sıcaklığını muhafaza etmek için etrafını iyice sarın ve mayalanmaya bırakın.8-10 saat sonra yoğurdunuz hazır olacaktır.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Doğal probiyotik kaynakları olarak, fermente süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir, kımız, ayran, keçi sütü, turşu, bira, şarap örnek verilebilir.
Probiyotik aç karnına mı yoksa tok karnına mı alınmalı sorusuna ise uzmanların cevabı tok karnına alınması yönündedir. Aç olduğumuzda mide asidinin içinde probiyotik bakteriler daha rahat yaşayıp, sağlığımız ve sindirim sistemimiz için verimli olabilirler.
"En az 2 hafta düzenli kullanılmalı"Doğru ve etkili probiyotik tüketimi için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğinin de altını çizen Karaca, şu önerilerde bulundu: “Probiyotikler hemen etki göstermezler, etkilerini görebilmek için en az 2 hafta düzenli kullanılmalı.
Süt ürünleri arasında en çok probiyotik içeren besin kefirdir. Faydalarıysa saymakla bitmez… Başlıca faydaları arasında çok fazla vitamin ve mineral içermesi ile iskelet sistemini güçlendirmesi bulunuyor. Lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı olan salatalık turşusu iyi bir probiyotik kaynağıdır.
Bağırsakların florasını koruyan probiyotikli gıdalar; kefir, ayran, yoğurt, turşu, fermente süt, turşu, tereyağı, şarap, keçi sütü, boza, şarap, şalgam, fermente soya ürünleri, bira mayası, bebek mamaları ve kimi meyve suları şeklinde sıralanabilir.
En iyi probiyotik tavsiyelerine gelecek olursak; Newvit, Alfrolex, Bactolac, Wellcare, NBL, Nature's Supreme, Enterogermina, Probien, The LifeCo bağırsaklara iyi gelen, düzenli kullanımda tam etki gösteren, rahat kullanımı olan, bağışıklık ve sindirim sistemini güçlendiren kaliteli probiyotik markaları olarak biliniyor ...
Yoğurdunuzun koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız tam yağlı süt kullanın. Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sarın ve sıcak tutun. Yazın yoğurt yapıyorsanız eğer üzerini fazla örtmeyin. Aksi halde yoğurdunuz çabuk ekşir ve sulanır.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Probiyotik bakteriler sağlığımızı koruyan bakterilerdir. Probiyotik bakterileri içeren süt ve yoğurtlarda oldukça yararlıdır.
Yoğurdun içerisine canlı ve aktif kültürlerin dışarıdan eklenmesi ile probiyotik yoğurtları oluşmaktadır. Lactobacillus ve Bifidobacterium animalis bu yoğurtlarda bulunan bakteri çeşitleridir. Saccharomyces boulardii ise probiyotiklerde bulunan bir maya çeşitidir.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Her ikisinde de bol miktarda protein, kalsiyum, B vitamini, potasyum ve probiyotik vardır. Ancak, önemli farklılıklar da vardır. Kefirde tipik olarak yoğurttan daha fazla yağ vardır, fakat aynı zamanda daha fazla protein ve daha fazla probiyotik içerir. Kefirin yapısı ayrıca daha sıvıdır ve içecek olarak tüketilebilir.
Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri