Protein, az yağlı kırmızı et, tavuk, hindi eti, barbunya, yumurta, yoğurt, fındık, fıstık, badem, deniz ürünleri ve kabak çekirdeği gibi besinlerde bulunur. Bunların yanı sıra süt, ayran başta olmak üzere birçok doğal içecekte de bulunan protein, her zaman tüketilmeli.
Günlük protein ihtiyacı genellikle gıdalar yoluyla karşılanır. Uzmanlar dengeli ve sağlıklı beslenme için besin çeşitliliğine ve her öğünde mutlaka protein alımına dikkat edilmesini tavsiye etmektedir. Eczanelerde, spor mağazalarında ve çeşitli internet sitelerinde protein tozları satılmaktadır.
Protein en fazla, süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve balıklarda bulunur. Bunun yanında baklagiller ve fındık benzeri yiyecekler, protein açısından zengindirler. Protein ihtiyacı, ekstra bir uğraşı olmayan kişiler için sağlıklı seviyede ilerler.
İlgili 45 soru bulundu
Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur. Balık çeşitleri, hem protein hem de omega-3 bakımından oldukça zengindir. Süt ve Süt Ürünleri: Süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri protein bakımından zengin besinler arasında yer alır.
Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir.
Bir bardak proteinli süt (250 ml), günlük protein ihtiyacının %26'sını karşılar.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olması gerekiyor.
Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar ve hastalıklar daha ağır seyreder.
Sağlıklı bireyler için önerilen günlük besin alımı (RDA) 0.8-1.0 g/kg/gün'dür. Örnek verilecek olursa 80 kg ağırlığındaki bir bireyin alması gereken protein miktarı günlük 64-80 gramdır.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
“Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Standart M boy bir yumurtanın ortalama maliyeti 1.10- 2.00 ₺ arasında. Bu sebeple fiyat performans olarak değerlendirdiğimizde en ekonomik protein kaynağının yumurta olduğunu söylemek mümkün.
Malzemeler, 2 yumurta akı, 1 yumurta sarısı, yarım çorba kaşığı lor peyniri, 300 ml süt, 2 adet muz, bal ya da pekmezden oluşmaktadır. Tüm malzemeyi blendere koyup karıştırıyoruz. Dilerseniz blendere bal ya da pekmez ekleyerek karıştırabilirsiniz. İşte proteinli içeceğimiz hazır.
Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
1 Kase (200g) Ev Yapımı Yoğurt 128,28 kaloridir. Ev Yapımı Yoğurt içeriğinde 8,00 Karbonhidrat(g), 6,78 Protein(g), 7,04 yağ(g), 100,00 Sodyum(mg), 301,40 potasyum(mg), 241,40 Kalsiyum(mg), 84,60 A Vitamini(ui), 2,00 C Vitamini(mg), 0,10 ve Demir barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri