Saksıda yetişen sebzeler ve meyveler; Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek, kavun vb. Saksıda yetişen meyve ağaçları; limon, mandalina, portakal, incir, kiraz, armut, elma vb.
Ekimi sonbahar ve ilkbahar aylarında yapılabilir. Tohumlar en az bir cm. derine ekilmeli ve toprak yüzeyi iyice bastırılmalıdır. Yağmurlama şeklinde spreyle su verildikten sonra çimlenme gerçekleşene kadar, her gün havalandırılmak üzere saksı streç film ile kapatılmalıdır. Kışın donma tehlikesine karşı korunmalıdır.
En hızlı büyüyen bitki hangisidir? Topaklanan Bambu gözle fark edebilecek kadar hızlı büyüyebilen bir bitkidir. Büyüme hızı konusuna dünya rekoruna sahip olan bitki, günde 91 cm büyüyebilen bir bambu türüne aittir.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
İlgili 26 soru bulundu
Saksımızın altında delik yoksa ufak bir çivi ile 2-3 yerinden delebiliriz. Deldiğimiz saksıyı tepsisine oturtuyoruz ve içine 1 cm kadar çakıl, sonrasında üzerine çakılı örtecek kadar kum koyuyoruz. Daha sonra kompost-torf-toprak karışımımızı dolduruyoruz ve saksımız ekime hazır.
1- Yaklaşık 5 santim derinliğinde olan tohum saksılarını toprak ile doldurduktan sonra 2-3 aralıklarla tohumları saksıya dizin ve toprağı biraz nemlendirin. 2- Toprağa yerleştirdiğiniz tohumların üzerine onları kapatacak kadar toprak ekleyin ve onlara can suyu verin.
Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir. Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir.
Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince,organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
Sebze saksı toprağınız kumlu, torflu, humuslu ve organik gübre bakımında zengin olmalıdır. Sebzelerinizi ekmeden, dikmeden önce saksı deliklerinin üstüne bir parmak genişliğinde minik taşlar örtün. Bu taşlar sulama esnasında deliklerin tıkanmamasını sağlayacaktır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Roka; havuç, domates ve tatlı patates gibi sebzelerden daha fazla besine sahip bir yeşilliktir. Özellikle turpgiller yeşil sebzeler ailesine ait olan roka, sülforafan bileşiği içerir. Bu bileşik kanserin büyümesini durdurduğu bilinmektedir.
Maydanoz, roka, tere, dereotu, fesleğen... Bu sağlıklı yeşilliklerin hepsinin ayrı bir faydası olduğunu zaten biliyorsunuz ancak içlerinden biri yüksek besin değerleriyle yıldız oldu. Yapılan araştırmalar, sebzelerin meyvelere kıyasla çok daha sağlıklı olduğunu kanıtlıyor.
Deliksiz saksı çeşitleri genellikle salon bitkileri olan ve yaprakları büyük olan çiçekler için tercih edilmektedir. Deliksiz saksı kullanımında yapılan en büyük hata ise saksı altına tabak koymamaktır.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Sebze toprağı ile çiçek toprağı aynı değildir. Sebzelerinizin çabuk büyümesini istiyorsanız mevcut toprağınıza bir parça dere kumu ekleyebilirsiniz. Sebzelerinizin niteliğini belirleyen önemli unsurlardan biri, toprak kalitesi. Mümkünse bir toprak analizi yaptırın.
Sınırlı bir alanda bile kendi taze sebzelerinizi yetiştirin
Bir pencere pervazı, veranda veya balkon, verimli bir mini bahçe için yeterli alan sağlayacaktır. Ayrıca saksıda sebze bahçeciliği, çocukları sebze bahçeciliğiyle tanıştırmanın kesin bir yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri