Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj su geçirmez olup evinize gittiğiniz zaman 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj 2 gün sonra çıkarılır, çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılması veya pansuman yapılması gerekmez. kendiliğinden erir.
Sezaryen doğum sonrası dikişler de ortalama 1 hafta içinde iyileşir. Bu bölgenin pansumanını Baticon ile yapmak yeterlidir.
Sezaryen sonrasındaki ağrı için kullandığımız ağrı kesicilerin hastaya düzenli bir şekilde uygulanması en önemlisidir. Bu ağrı kesiciler narkotik analjezikler ve non steroidal anti inflamatuar adı verilen ağrı kesici grubu olarak iki temel gruba ayrılır.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir. Bu süre zarfında anne adayı hareket etmek için acele etmemelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Sezeryandan Sonra Yataktan nasıl kalkılmalı? Doğumdan sonraki süreçte yataktan sol tarafınız yatık bir şekillde ve dizlerinizi hafif olarak kıvırarak yatabilirsiniz. Bu sayede daha kolay gaz çıkışı olmaktadır.
Sezaryen sonrası yan yatmak için doktorunuzun onayını almalısınız. Genellikle doğum sonrası 1-2 gün sonra yan yatmaya başlamak uygun olabilir.
Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Emzirdiğiniz sürece saçınızın ilk yıkama suyunun göğüs uçlarına değmemesi enfeksiyon riski açısından uygun olur. Saçınızın ilk kirli suyunu başınızı öne veya arkaya eğerek ayrı yıkayıp boyunda aşağı duş alabilirsiniz. Sezaryen yarasının 5 cm altına, üstüne ve yanlarına 6 hafta boyunca dokunmayın.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İyileşmenin hızlandırılabilmesi için yaranın kuru olması gerektiğini düşünenler yanılmaktadır. Yaranın tam da olması gerektiği gibi nemli olması iyi bir iyileşme süreci sağlayacaktır1. İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır.
Doğum dikişlerinin üzerine bir hafta süre ile günde iki defa gazlı bez ile baticon ile pansuman yapılır. kendiliğinden erir.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Kantaron yağının yaralar üzerindeki kullanımı şöyledir: Ciltte meydana gelen yanık, yara, sıyrık, güneş yanıkları ve sezaryen yaralarına 8-10 damla kadar kantaron yağı sürün ve yağı masaj yaparak uygulayın.
Lokal bölgede ağrı, ateş, idrarda yanma, iltihaplı vajinal akıntı, koku, ödem görülür. Tedavide dikişler alınarak yara açılır. Yara bölgesi debride edilerek antibiyotik başlanır.
Dikişlerin iyileşme sürecinde kabaca 7. günden itibaren iz oluşumunu azaltan kremler kullanılabilir. SEZARYEN İZİ AZALTAN KREMLER; Eczaneler de kozmetik olarak satılan bu kremler (contractubex, dermatix) en az 2 ay süreyle günde 2 kez düzenli kullanılması halinde etkili olabilmektedir.
Sezaryenden sonra enfeksiyon, pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Ancak hijyen eksikliği, yaygın sebeplerden biridir. Diyabet, yüksek tansiyon, otoimmün hastalık vb. gebelik dönemi rahatsızlıkları bulunan kadınlarda sezaryen enfeksiyonunun meydana gelme ihtimali daha yüksektir.
Yapıştırma Dikiş Ne Zaman İyileşir? Sezaryen doğum sonrası tercih edilen dikişlerden birisi de yapıştırma dikiştir. Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Dikiş hattı ve etrafında artan koku ve kızarıklık da yara yerinde enfeksiyonun habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda ebeniz, aile doktorunuz veya doğum hekiminizle bir an önce iletişime geçin.
Ayrıca, sezaryen ameliyatında “Sezaryen Yarası ve Yaranın İyileşmesi” başlığı altında da anlatıldığı üzere, rahme ulaşana kadar farklı katmanlarda kesiler açılır. Bu süreçte kimi kaslar ile dokular kesildiğinden iç kısımda ağrı oluşması normaldir.
Banu Çiftçi. Adet kanaması en erken doğumdan 6-8 hafta sonra başlayabilir.
Ameliyattan hemen sonra kesi hattı üzerine belirli bir süre kum torbası gibi ağrılıklar konulması sıkça yapılan bir uygulamadır ancak iyi kanama kontrolü yapıldığında hastaya gereksiz ağrı hissettirmesi dışında bir fonksiyonu yoktur.
Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra hastalar ilk gün ayağa kalkabilir, hastane koridorlarında dolaşabilir. Gaz sancısını aşabilmek için bu yürüyüşler iyi gelecektir. Doğumdan 6 saat sonra sıvı besinler alınabilir. Daha sonra katıya geçilecektir.
Sezaryen sonrası kabızlık, sıkça karşılaşılabilen durumlardan birisidir. Kabızlık problemi ile karşılaşmamak için lifli gıdalar tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterin. Ara öğünlerinizde ise bağırsakları rahatlatma etkisi gösteren kuru erik ya da kayısı gibi meyveler tüketin.
Bebeğin yüzü memeye bakacak, vücudu annenin kolunun altından arkaya doğru yatacak şekilde tutulabilir. Sezaryene özel bir diğer emzirme pozisyonu ise yan yatarak emzirmedir. Bebeğin vücudu ile annenin vücudu paralel olacak şekilde yatakta yatarak emzirilebilir. Böylece bebeğin vücudu kesiye baskı yapmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri