Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Diz kapağı ile göbek arası erkekler için mahrem yerdir. Onun dışındaki bölgelerin açıkta olmasının bir mahsuru yoktur. Yani, mahrem yerler dışındaki yerler açık bir biçimde namaz kılınmasında mahsur yok. Edep yerlerini örten bir şortla namaz ancak zaruri hallerde kılınabilir.
Erkeğin avret yeri, bazı hadislere göre tespit edilmiştir. Bu hadisler arasında ihtilaflar bulunduğundan erkeğin avret mahalli konusunda mezhepler arasında görüş farkları ortaya çıkmıştır. Çoğunluğun görüşüne göre erkeğin, diz üstü şortla namaz kılması doğru olmaz.
Namaz kılabilmek için bu kısmın örtülü olması gerekir. Cevap: Hanefi mezhebine göre erkeğin avret yeri, yani örtünmesi gereken yerleri göbekle diz kapağı arasıdır. Namaz kılabilmek için bu kısmın örtülü olması gerekir. Buna göre diz kapağının üstünde kalan şortla namaz kılınmaz.
Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz. Parası varsa, alması gerekir. Evinde temiz ve bol pijama ile veya gecelik ile namaz kılmak mekruh değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. nedenlerden ötürü örfte hoş karşılanmıyorsa, bundan kaçınmak uygun olur. Çorap giyenlerin de çorapları temiz olmalıdır.
Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir. Sonuç olarak temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerine geçmez.
Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Ancak dinen kadınlar, vücut hatlarını belli etmeyecek uzun ve bol kıyafetler giymeli ve başörtülerini boyundan aşağı ve boynu kapatacak şekilde bağlamalıdır. Erkeklerde bu durum farklı olduğu için erkekler baş açık, kısa kollu ve diz kapaklarını kapatacak bir şortla namaza durabilirler.
Gusül abdesti için iç çamaşır ile alınması uygun görülmüştür. Fakat normal abdest alınırken mahrem yerlerin kapalı olma şartıyla kol ve ayakların yarıya kadar açık olması bir sorun teşkil etmemektedir. Erkekler içinde atlet ile abdest alınması, evde çocuklarının ve eşinin yanında normal görünmektedir.
Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Cevap. Hayır. Esas olan başın örtülmesidir. Ancak büyüklerin yanına çıkılmayacak kadar salaş bir kıyafetle namaz kılmak mekruhtur.
Tüm vücudu kapatacak şekilde bol ve uzun giyilen her elbise namaz için uygundur. Etek giyilse dahi altına herhangi bir tayt, çorap, ya da şort gibi bir şey giyme zorunluluğu bulunmasa da dışarıda es kaza gelebilecek kazalara karşı tayt gibi örtücü bir şey giymek iyidir.
Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Buna göre; kadınlar dar pantolon vb. eşyalar ile namaz kılmaları sakıncalıdır. Dar ve şeffaf olmayan elbiseler ile bayanların namaz ibadetini yerine getirmesinde ise bir sakınca bulunmamaktadır. Vücut hatlarını ortaya çıkarmayan bol, geniş bir pantolon ile namaz kılınabilir.
Erkeğin gördüğü kıyafetle namaz kılınabilir.
Selamünaleyküm hocam kolsuz atletle namaz kılabilir miyiz? Selamünaleyküm. Hoş olmamakla beraber kılınabilir yani namaz namaz olarak caizdir.
Pantolonun paçaları uzun olup, kıvırarak giyiyorsak, bu şekilde namaz kılmak mekruh olmaz.
Evde tek başınayken ya da sadece eşinizin olduğu zamanlarda diz üstü şort giymeniz caizdir. Ancak ev içinde başka insanlar varsa, göbek ile diz kapağının kapalı olması gerekir. Ayrıca erkeğin sıfır kol tişörtle dışarı çıkması caizdir.
En İyi Cevap. Alabilirsin ama bunun bir kuralı var. Kollarını açtığın zaman banyoda eğer kolların duvara değiyor ise yani küçükse donla abdest al, yırtık olması sorun olmaz ama banyo büyükse don kullanmana gerek yok.
Demek ki, kısa pantolon ve kısa kollu gömlek giymek âdet olsa da, kısa pantolonla namaz hiç caiz olmaz, kısa kollu gömlekle de mekruh olur.
Bu sebeple, namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur.
Abdest veya namazın farz olduğu inkar edilmedikçe veya namazla alay edilmedikçe, abdestsiz namaz kılmakla dinden çıkılmış olunmaz. Bu nedenle, bir Müslüman herhangi bir nedenle abdestsiz namaz kılmakla asla dinden çıkmaz, kafir olmaz. Abdestsiz kılınan namaz geçersizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri