Evde spor yapma amacınız yağ yakma, kas yapma veya her ikisi birden olabilir. Ekipman veya fitness aletleriniz ise hiç olmayabilir, birkaç basit ekipmanınız olabilir veya tam bir spor salonu kurmuş olabilirsiniz. Ne olursa olsun, doğru şartlar sağlanırsa, ev ya da spor salonu fark etmez; vücudunuzu geliştirebilirsiniz!
Evde kuvvet antrenmanı, el ağırlıkları ve vücut ağırlığını içermektedir. Evde vücut geliştirmenin en önemli unsuru da kardiyo yapmaktır. Optimum kas geliştirme için haftada birkaç kez HIIT kardiyo egzersizleri yapılması önerilmektedir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Bahsedeceğimiz önemli noktalarla birlikte kas yapma sürecinizin oldukça verimli geçecek. İşte kas yapmak için dikkat edilmesi gereken kritik detaylar. Spor yapmak kas geliştirme sürecinin olmazsa olmazlarından. Fakat spor yaptığınız halde kaslarınız gelişmeyebilir.
Vücudun zinde olabilmesi için hayli önemli bir yeri olan spor, ekipmanlı veya ekipmansız olarak uygulayabilirsiniz. Evde spor yapmanın ve egzersizleri düzenli hale getirmenin bazı püf noktaları mevcut: Neden fitness yaptığınızı veya spora başladığınızı hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamalısınız.
İlgili 26 soru bulundu
Düzenli egzersiz, vücut şekillendirme sürecinde önemli bir faktördür. Aerobik egzersizler, genel vücut yağını azaltmaya yardımcı olurken, direnç antrenmanı kas gelişimini destekler ve vücut şekillendirme hedeflerine ulaşmada yardımcı olur.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
1 ayda ne kadar kas yapılır sorusunun cevabı ise beslenmeniz, egzersiz programınız ve dinlenmeniz gibi faktörlere bağlıdır. Ancak, vücut geliştirmeye yeni başladıysanız ilk yıl, her ay 0.5 gr - 1 kg arasında saf kas kütlesi ekleyebilirsiniz.
İlk 6 ay vücut sıkılaşır, spora hazır hale gelir. İlk 6 ay olayı yalnızca daha önce spor yapmamış yani kas hafızası olmayanlar için geçerlidir. İlk 6 ay vücut sıkılaşır, spora hazır hale gelir. kendini fark edebilmen ortalama 1 sene sonrasında oluyor.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Karın kaslarının belirginleşmesinin önündeki en büyük engel vücut yağ oranıdır. Ortalama olarak haftada 3-4 gün egzersiz ve iyi bir beslenmeyle 6-7 ay kadar zamanda kaslar belirginleşmeye başlar. Fakat vücut yağ oranı yüksekse ya da bir sağlık sorunu varsa bu süre uzayabilir.
Dünya Sağlık Örgütü raporu göre yetişkin bir insanın haftada 150-300 dakika orta yoğunluklu bir aerobik fiziksel aktivite (yürüyüş, koşu, yüzme, kick boks, bisiklet, ip atlama vb.) yapılmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 ila 40 dakika arasına denk geliyor.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Dambıllar kas geliştirmek ve genel kondisyonu artırmak için çok yönlü ve etkili bir araçtır. Doğru dambılları seçerek ve egzersiz rutininize çeşitli egzersizler ekleyerek fitness hedeflerinize daha verimli bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir.. vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
doğal yollarla vücut geliştirirsen yani, beslenme,uyku ve çalışmanı düzenli yaparsan 2 yıl içinde baya büyürsün, 3. yıldan sonra ise gelişim durur ancak vücut yine ağır ağır büyümeye devam eder. kısaca doğal yollarla yaparsan her türlü nirvanaya ulaşıyorsun. insanlar yaşlanınca kaçınılmaz son olarak kas kaybeder.
Ortalama 4-5 senede yaparsın 1 sene sonra ancak hatların belirli olacak şekilde bir vücut elde etmiş olursun.
Kas yaparsak kilo mu alırız? Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
Kas kazanımları ilk yıldan sonra yavaşlar. Bir çok erkek, ilk kez ağırlık kaldırma antremanlarına başladığında haftada haftada ortalama 0.25kg yağsız kas kütlesi artısı sağladığını gösterir araştırmalar. Bu, ayda yaklaşık 1 kg kas veya yılda 12 kg ' ya denk gelebilir .
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Kadınlarda vücudun gelişmesi 3 ayda kendini hafiften göstermeye başlıyor. Fakat gerçek anlamda gelişim 8 ayda ortaya çıkıyor. Bunun için de sıkı bir çalışma gerekiyor. Mide kısmının şekillenmesi için özel programlara katılmak çok önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri