TDS metre ile suyunuzun ne kadar temiz olduğunu, mevcut suyunuzun kalitesini, kirlilik oranını ölçebilirsiniz. TDS metre ile suyunuzun sertlik derecesini de ölçebilirsiniz. Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
Renksiz, kokusuz ve berrak olan su kaliteli olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla içerisinde yağ, fenol, civa veya klor gibi kötü tat ve koku veren kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Gerektiği kadar yumuşak aynı zamanda hastalığa neden olan mikroorganizmalardan arınması gerekmektedir.
Su arıtma cihazından alinmiş su ile çeşmeden alinmiş olan bir su kıyaslama yapılabilir. Filtrelenmiş olan su, saf, berrak ve kokusuzken. Filtrelenmemiş su kirli, tortul dolu, kokusu olan ve sert içimlidir. Suyun kalitesi bu şekilde ölçülüp anlaşılabilir.
TDS metre denilen bu cihazlar ile kişiler kendi kullandıkları suyun kalitesini de ölçebiliyorlar. TDS suyun içinde bulunan çözünmüş bütün katı maddelerin yoğunluğu hakkında bilgi vermektedir. Kesin sonuç için aynı suda birkaç kez ölçüm yapılması yararlı olmaktadır.
Numune alınacak musluk, çeşme, vana alevden geçirilerek steril edilir.( Ateşe dayanıklı metal veya cam çubuk ucuna pamuk sarılarak pamuk alkolle ıslatılıp yakılarak elde edilen alevle sterilizasyon yapılır.) Su, numune şişesine bu işlemden sonra alınır. Aynı gün içerisinde numune laboratuara götürülür.
İlgili 40 soru bulundu
Suyun pH değerini ölçmek için bir pH ölçer almak gerekir. Bu pH ölçer sayesinde ölçülmesi istenen suyun pH değeri kısa bir süre içerisinde ölçülür. Alınan pH ölçer üzerine birkaç damla su damlatılmalıdır. Daha sonra birkaç dakika beklemek gerekir.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
İçme suyu kaynağı olarak kullanılabilecek “berrak” bir göl suyunun (arıtmadan önce) bulanıklığı 25 NTU kadar olabilir. Yağışlı havalarda yüksek hızlarda akan “çamurlu” bir nehir suyunun bulanıklığı 1000 NTU'ya kadar çıkabilir. İçme suyunda bulanıklık 1 NTU'dan fazla olmamalıdır.
İçme suyunun pH seviyesi 1 ile 14 arasında ölçülmektedir. Bu değer, 7'ye geldiğinde suyun içindeki hidrojen ve hidroksil iyonları eşitlenir, yani nötr olur. Hidrojen iyonları arttığında, suyun pH değeri düşer ve su asidik hale gelir. Tam tersi durumda da su alkali hale gelir.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Suyu içilebilir kaliteye yükselten ve temiz suya erişimi mümkün kılan sağlıklı su arıtma cihazı çeşitleri sudaki zararlı molekülleri yok eder ancak minerallerin tamamını sudan arındırmaz.
Sistemde sertliği ve kireci alan yani kalsiyum ve magnezyumu tutan reçine mineralidir. Tuz ise reçineye yıkama yoluyla tekrar sodyum yükleyerek reçinenin tuttuğu kalsiyum ve magnezyumun atılmasını yani reçinenin yenilenmesini sağlar.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir. Alkali bir su da vücuda iyi gelen özelliğe sahiptir.
Günümüzde birçok kişi pH ölçümüne dikkat etse de iletkenlik değeri hakkında net bilgi sahibi değildir. Aslında iletkenlik suyun saflık seviyesini ifade eder. Bu da TDS ölçümü cihazlarıyla elde edilen değerler sonucu anlaşılır. Bu nedenle suyun saflık değeri için TDS cihazlarından yararlanmak fazlasıyla önemlidir.
Bulanık su içmek sağlık açısından zararlıdır. Bu nedenle bulanık olan suyu farklı teknikler kullanarak içilebilir hale getirmeye çalışmak yerine su arıtma cihazı ile ilgili harekete geçmek gerekir.
İçilebilir sular içerisinde en iyi su markaları 2023 listesinde 7,6 pH seviyesi ile en iyi su markası olarak Buzdağ karşımıza çıkıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Suyun logosu damacanada kabartılmış halde bulunmalı. Kapağın üzerinde üretim ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası yazmalı. Etiketlerde suyun analiz değerleri hiçbir eksik olmaksızın bulunmalı. Suyun rengi berrak olmalı, bulanık ya da yeşilimsi olmamalı.
Su Arıtma Cihazlarının Önemi
Bu yüzden su arıtma cihazları, suyu sağlıklı bir şekilde tüketme garantisi sağlar. Arıtma cihazları suyun pH değerini dengeleyerek suyun kalitesini artırır ve aynı zamanda suyun içerdiği zararlı maddeleri filtreler. Bu yüzden, her evde bir su arıtma cihazının olması önemlidir.
Suyun pH değeri, su bulunan asidik ve bazik değerdir. Sağlığınıza zararlı olmaması için kullandığınız suyun 6,5 ve 9,2 arası olmalıdır.
Yönetmelik, içme suyunun pH'ının 6,5–9,5 aralığında olması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Aşağıdakiler bu kuralın istisnalarıdır: hala şişelenmiş su – asitliği 4,5 olabilir, karbonatlı su – 4.5'ten daha düşük bir pH'a sahip olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri