Sığır, manda, koyun, keçi ve kümes hayvanları kullanılarak yapılabilecek olan bu yiyecek, özel bir baharat karışımı ile harmanlanmakta ve lezzetini buradan almaktadır. Sucuğa lezzetini veren bu baharat karışımı; karabiber, kimyon, kırmızıbiber ve çeşni olarak da sarımsaktan oluşmaktadır.
Hem tat hem sertlik olarak en çok beğenilen ve tercih edilen sucuklar sığır etinden üretilse de manda, dana, koyun ve tavuk etlerinden yapılmış sucuklar da bulunmaktadır. Sucukta hayvansal yağ dışında hiçbir yağ kullanılmamakta, kullanılan hayvansal yağ da %90 oranında koyun kuyruğundan seçilmektedir.
SUCUK YAPIMI
Sucuk yapımında sığır, manda, koyun ve keçi gibi hayvanların etleri veya bu etlerin belli oranlardaki karışımları kullanılır.
İyi bir sucuk için taze çekilmiş, yağlı bir kıymaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Hazır paketlenmiş kıymalarla sucuğunuz dilediğiniz lezzette ve kıvamda olmayabilir. Kıymanın çok yağlı olması sizi endişelendirmesin. Sucuğu pişirirken bu yağ eriyecek ve tavanın dibinde kalacak.
İlgili 36 soru bulundu
Nitrit tuzu fermente olan ürünlerde koruyucu olarak kullanılmakla birlikte lezzeti arttırdığı ve sucuktaki kırmızı rengi verdiği bilinir. Yani evde yaptığımız sucuğu kestiğimizde kararmış bir et görürsünüz (6-7 gün beklemiş sucuklarda) ama hazır olanları kestiğinizde kırmızı. Bu kırmızılığın nedeni bu tuzdur.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
20 gram tuz, 20 gram kimyon, 20 gram toz kırmızı biber, 10 gram karabiber, 10 gram yenibahar, 1 baş dövülmüş sarımsaktan bir kilo kıyma için yeterlidir. Bu karışıma sucuk baharatı da denilir.
Normalde 1 kg et için 70-80 gr sucuk baharatı yeterli geliyor. Siz yapacağınız miktara göre artırıp eksiltebilirsiniz. ⭐Yada baharatları evde kendiniz ayarlamak isterseniz sarımsakları robottan geçirip bütün baharatlarla harmanlayıp kullanabilirsiniz.
Sucuk; koyun, sığır veya manda etinin, iç veya kuyruk yağı, tuz, şeker, nitrit/nitrat, sarımsak, karabiber, kırmızıbiber, kimyon gibi çeşitli baharatlarla karıştırılmasıyla elde edilmektedir.
Kuzudan elde edilen çubuk sucuk hayvan çeşidi ile de diğer sucuklardan ayrılmaktadır. Kuzu eti sevenlerin gözdesi olan çubuk sucuk tamamen doğal yöntemler ile Kayseri'de üretilir ve sizlere ulaştırılır.
Kasap sucuğu (fermente) veya kendi yaptığınız sucuğu kurutulurken dikkat edilecek kurallar 1 Güneşte ve sıcakta sucuk kurutulmaz 2 Yağmurlu havada sucuk kurutulmaz 3 Yaz aylarında dolabın normal bölmesinde kurutulur 4 Kurumaya aldığınız sucuk en fazla 7 gün kurutulur.
Ülkemizde genelde sucuk formülasyonunda %45 sığır eti, %45 manda eti ve %10 kuyruk yağı veya %80 yağsız sığır eti ve %20 sığır et yağı kullanılabildiği gibi, üretimde koyun etine de yer verilebilmektedir. Bazı araştırıcılar formülasyonda kuyruk yağı oranın %10'u geçmemesi gerektiğini belirtmektedirler.
7 baharat şunlardan oluşur toz biber, ufalanmış pulbiber, kimyon, kekik, sumak, çemen tohumu, karabiber hepsinin öğütülmüş olması lazım.
Özellikle insanların, kasaptan aldığı eti baharatla karıştırıp harmanladıktan sonra iftar sofrasında tükettiği vazgeçilmez lezzetlerden biri. İçine tercihe göre 7 ya da 9 çeşit baharat katılır. Tatlı biber, acı biber, kimyon, karabiber, zencefil, tarçın, kişniş gibi baharatlar katılır.
- Öncelik yatacak ve güneş almayan bir ortam belirlenmelidir. - Daha sonra bu ortamda sucuklar asılmak suretiyle kurutulmaya bırakılabilir. - Eğer asacak yer yok ise, o vakit bir gazete üzerine sucuklar serilebilir. - Özellikle gazete sucuğun nemini alarak kısa süre içerisinde kurutabilmektedir.
Salçalı Sucuk İçin Malzemeler :
1 tatlı kaşığı domates salçası 1/2 çay bardağı su. Kekik. Kırmızı toz biber.
Evde bağırsaksız sucuk yapımı kurutulmuş bağırsak yerine genelde pastırma tercih edlir.
Orta derecede ateşte ısıtmış olduğunuz tavaya dış kabukları soyulmuş ve yaklaşık bir parmak inceliğinde doğranmış sucukları koymalı ve sucuk pişirme işlemine geçmelisiniz. Sucuğu ısıtılmış tavaya koyduktan sonra sucuğun üst tarafı pişene kadar beklemelisiniz. Bir yüzün pişmesi halinde diğer yüze geçmelisiniz.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
İşlenmiş et: Sosis, sucuk ve salam gibi işlenmiş etlerin çoğunda ciltte iltihaplanmayı tetikleyen ve yaşlanmayı hızlandıran sülfür ve diğer koruyucular bulunmaktadır. Ayrıca bu etler çok tuzlu olduğu için şiş görünmenize neden olur.
İyi bir sucukta yağ oranı yaklaşık %30 olmalıdır. Nem miktarı %40 , tuz oranı %5 ve ph değeri de 5.4-5.8 arası olmalıdır. Fermente üretilmiş ürünler tercih edilmeli, sucuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Eğer sucuğun üzerinde içerikleri belirtilmemişse, tercih edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri