35 kilo ayçiçek tohumunu 5 dakika süresince karıştırılarak tohumlar kavrulur. Sonrasında soyulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden prenslenerek yağ elde edilir. Sonrasında parçacıklardan kurtulmak için süzme arıtma süreci yapılır. 3 kilo çekirdekten 1 litre yağ çıkabilmektedir.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Dünya bitkisel ham yağ üretiminin %11`i ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Türkiye`de ise bitkisel ham yağ üretiminin %47`si ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Dünyada ayçiçeği yağını en çok kullanan ülkelerden biride Türkiye`dir. Türkiye`de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 650 bin tondur.
İlgili 32 soru bulundu
Madeni yağ; ham petrolün rafinasyon işleminde elde edilen ürünlerden biri olan yağlayıcıdır. Üretiminin yapıldığı petrol rafinasyon işleminden sonra tekrar özel işlemlerden geçirilerek, madeni yağların hammaddesinde kullanılan baz yağlar elde edilir.
Dünya genelinde tohumlarından yağ elde edilen bitkilerden üretim miktarına göre en fazla üretilenler soya, ayçiçeği, pamuk (çiğit), kolza, yerfıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten, kenevir, jojoba, mısır (mısır özü), zeytin, palm (meyve ve çekirdek) ve Hindistan cevizi olarak sıralanmaktadır.
Ayçiçek yağı elde edebilmek için öncelikle olgunlaşmış ayçiçeği bitkisinin tohumları toplanır. Bu tohumlar soyularak öğütülür. Ardından pek çok bitkisel yağ üretme yöntemi olan soğuk presleme kullanılır. Bu şekilde soyulmuş ve öğütülmüş tohumlardan yağ elde edilir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Çekirdek ve yağ fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Sarıca, "Artık tonla çekirdek getiriyorlar. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor. Para karşılığında değil, çekirdek küspesi karşılığında ay çekirdeği yağı üretiyorum. 1 kilo çekirdekten 250 gram küspe çıkıyor.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Keke sıvı yağ yerine ne kullanılır? Daha hafif ve diyet bir tarif yapıyorsanız yağ yerine olgunlaşmış avokado kullanabilirsiniz, şahane olacaktır! Yağsız keklerinizin kıvamları daha çabuk dağılan ve daha hafif lezzette kekler oluyor, lezzetlerine de doyum olmuyor.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Hafif tadı, açık bir renge sahip olan ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından elde edilir. İlk olarak ayçiçek bitkisi pişirilerek özü alınır ve sonra prenslenerek yağı çıkartılır. Sonrasında çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek yağ oluşturulur.
35 kilo ayçiçek tohumunu 5 dakika süresince karıştırılarak tohumlar kavrulur. Sonrasında soyulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden prenslenerek yağ elde edilir. Sonrasında parçacıklardan kurtulmak için süzme arıtma süreci yapılır. 3 kilo çekirdekten 1 litre yağ çıkabilmektedir.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6,3'ünü Romanya'dan gerçekleştirdi. 2021-2022 yılında Rusya ve Ukrayna'nın payının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.
Alınan bir kilo tereyağı kısık ateşte derince bir kapta eritilir. Tereyağı eriyip kaynadıkça tortular dibe çökmeye başlar. Üst kısmı ise köpük köpük olacaktır. Sade yağ yaparken çıkan köpük özenle ayrıştırılmalıdır.
Yapımı oldukça zahmetsiz ve kolaydır. Örneğin; 1 kilo tereyağını bir tavaya alın, kısık ateşte erimeye bırakın. Yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacaktır, köpükleri bir süzgeç veya kevgir yardımıyla aralıklı olarak temizleyerek sade yağ elde edebilirsiniz.
En çok Marmara ve özellikle Trakya bölgesinde yetiştirilen ayçiçeği, sadece ülkemizde değil tüm dünyada en önemli yağ bitkileri arasında sayılıyor. Sıcak bölgeleri çok seven susamın, tohumlarının yüzde 50'sini yağı oluşturuyor ve susam yağı soğuk pres yöntemiyle üretiliyor.
En basit şekliyle, bitkide bulunan uçucu yağ su buharı ile sürüklenerek bitkiden ayrılır, ardından buharın yoğunlaştırılması sonucu uçucu yağ ve su ayrılarak su ve yağ ayrı ayrı elde edilir. Geleneksel olarak uçucu yağların elde edilmesinde “imbik” adı verilen distilasyon sistemleri kullanılır.
Bitkisel yağ üretiminde kullanılan tohumlar, ayçiçeği tohumu, soya fasulyesi, fındık, keten tohumu, hardal tohumu, pamuk tohumu, yer fıstığı vb. tohumlardır. Zeytinyağı üretimi ise meyve hamurundan bitkisel yağ üretimi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri