Tasarruf ya da birikim, yeni yatırımlar yapmak için kenara para koymak, bu parayı bankaya ya da faiz getiren başka bir yatırım aracına vererek ekonomide yeniden para yaratılmasını ve böylece yeni yatırımlar yapılmasını sağlamaktır. Günlük dilde ise tasarruf sıklıkla, masrafları kısmak anlamına gelmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Tasarruf yapmak, insanların ihtiyaçlarına karşı hazırlıklı olmalarına yardımcı olur ve ekonomik duraklamalardan, iş kayıplarından veya sağlık sorunlarından kaynaklanan riskleri azaltabilir. Tasarruf yapmanın bir diğer amacı ise insanların aylık harcamalarını ve bütçelerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmasıdır.
- Evde gereksiz yere yanan lambaları kapatmalıyız. - Suyu boşa harcamamalıyız. - Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almamız gerekir. - Kullanmadığınız zamanlarda elektrikle çalışan aletlerin fişini çekmeliyiz.
Hayatımızın sürmesinde, insanların ve diğer canlıların kullandığı, hayatımızın vazgeçilmezi olan maddelerin tüketiminde dikkatli davranma isteği, yeterli olduğu kadar kullanma, idareli tüketmeye tasarruf denir.
TASARRUFLAR NASIL ARTAR? önemli bir husus gelirin artmasıdır. Gelir düzeyinin artırılması için katma değeri ve teknolojik seviyesi yüksek ürünlerin üretiminin artması, ithalata olan bağımlılığın azaltılması ve işgücü niteliğinin ve verimliliğin artırılması öne çıkan önemli hususlar.
Kısaca tasarrufun faydaları olarak;
– Ev veya işyeri bütçenize katkı yapar. – Verim arttırır zamandan ve kaynaklardan kazanç sağlar. -Kaynak tüketimini azaltır ve doğaya, ekolojiye katkı sağlar. – Ülke enerji ihtiyacını azaltır; enerji kesintileri ve dışa bağımlılığı azaltır ülke ekonomisine katkı yapar diyebiliriz.
Enerji tasarrufu önlemleri, binalardaki enerji ihtiyacını azaltarak çevre kalitesini, ulusal güvenliği, bireylerin finansal güvenliğini ve kazancı artırabilir. Enerji tasarrufu enerji hiyerarşisinin başında gelmektedir ve gelecekte kaynakların tükenmesini engelleyerek enerji maliyetlerini de düşürür.
Enerji tasarrufu, enerjinin daha az kullanılmasına yol açan bir davranıştır. Odadan çıktığınız zaman ışıkları kapatmamız, alüminyum ve karton kutuları geri dönüşüm kutularına atmamız enerjiden tasarruf etmenin yollarıdır.
Kaynak Verimliliğinin Önemi
Kaynak verimliliği; sınırlı ve tükenebilir olan kaynakların daha verimli kullanılması ile daha fazla ürün meydana getirmek demektir. Kaynakların daha verimli kullanılması hem maliyeti etkilemektedir hem de israfı önlemektedir. Bu da çevrenin daha az kirlenmesi demektir.
Enerji tasarrufu, sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için kritik bir öneme sahiptir. Bu tasarruf, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini destekler, fosil yakıtlar gibi sınırlı kaynakların tükenmesini yavaşlatır.
Yerel Mahkeme kararında da isabetli şekilde açıklandığı üzere, şart tasarruflar; önceden belirlenmiş hukuk kurallarının kişiler hakkında uygulanmasına dair işlemlerdir. Bu tür işlemler, hukuk düzeninde değişiklik yapmazlar, yalnızca kişilerin durumunda değişiklik yaparak onları bir durumdan başka bir duruma geçirirler.
Tasarruf fonksiyonu yukarı kayınca, yatırımlar otonom iken, gelir düzeyi düşecek, yatırım ve tasarruf miktarı ise değişmeyecektir. Çünkü tasarrufların artması tüketimi azaltacak, bu ise toplam talebi düşürecektir. Toplam talepteki düşüş ise üretim ve gelir düzeyinde bir azalmayla sonuçlanacaktır.
Bu kelimeyi günlük hayatta çoğunlukla parasal anlamda algılıyor ve kullanıyoruz ama aslında çok daha geniş bir kavram. Verimli bir yaşamın anahtarı, birikim ve yatırımın temel şartı olan tasarrufun yolu; zamanı, eşyayı, enerjiyi, gıdayı, doğal kaynakları ve parayı israf etmemekten geçiyor.
Ölüme bağlı tasarruflar üç şekilde yapılabilir. Bunlar, resmî vasiyetname, yazılı vasiyetname ve her iki vasiyetnamenin yapılamadığı durumlarda sözlü vasiyetnamedir (TMK 531). Vasiyetname her üç şekilden biri ile yapılırken, miras sözleşmesi sadece resmî vasiyetname şeklinde yapılabilir (TMK 532).
Keynesyen iktisatta da tasarruf gelirin tüketim ve harcamalar dışında kalan kısmı olarak ifade edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri