Anadolu'da nazar için tütsüleme yüzyıllardır kullanılan bir yöntemdir. Özellikle Üzerlik otu ve Adaçayı yakıldığında nazara iyi geliyor diye bilinmektedir. Kötülükleri, kötü kaderi, kötü ruhları ve uğursuzluğu uzaklaştırıyor diyerek bilinmektedir.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor. Yakılan ortamdaki kötü enerjiyi dağıtıp daha çok başarı ve sağlık getirirmiş.
Halk arasında nazar değen kişileri iyileştirmede kullanılan bir baş- ka yöntem tütsü yakmaktır. Tütsü için genellikle üzerlik otu, bunun yanı sıra çörek otu, tuz, kuru karanfil vb. kullanılabilir.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Üzerlik otu nazar olduğuna inanılan evlerde yakılır ve oradaki kötü enerjiyi dağıttığına inanılır. Geçmişten gelen bir gelenek olan üzerlik otu yakmak, pek çok kişi tarafından alternatif tıp olarak tercih edilmektedir. Üzerlik otu tütsüsü şeklinde değerlendirilen bu bitki, evlere bereket ve şans getirir.
İlgili 30 soru bulundu
Evde nazar olduğunu nasıl anlarız? Evde eşyaların sürekli kırılması, uzun dönemdir çalışan aletlerin ardı ardına bozulması gibi belirtileri vardır. Evin içinde negatif enerjinin, sanki havasızmış gibi baskın bir ortamın hissedilmesi de nazar göstergesi olabilir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivâyet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16 [2058]; Nesâî, İsti'âze, 37 [5494]). Bunların yanında büyüye ve nazara karşı birden çok dua okunabilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) torunları Hz.
Tütsülerin akciğere doğrudan zarar verebilen partiküller barındırdığı ve tütsü yakılan yerin her zaman havalandırılması gerektiğine dikkat çekildi. Kapalı alanda yakılan tütsülerin akciğere zarar verdiği belirlendi.
Tütsü demetinin üzerindeki ipleri çıkartmadan balmumu mum veya çakmak yardımıyla hafifçe yakın. Alev almadığından emin olun ve ortalama 1-2 dakika yandıktan sonra demetin kendi kendine sönmesini bekleyebilir veya tüten kısmı bir tablaya bastırarak söndürebilirsiniz.
Bir çubuk tütsünün etkisi 24 saat sürer ve gün içerisinde bir adet çubuk tütsü yakmak yeterlidir. Tütsünün kaç dakika yakılmasıyla ilgili belli bir kural yoktur ve bu süre, kişinin kendi tercihine göre değişebilir. Tütsü tamamen bitene kadar bekleyebilir, isterseniz tamamen bitmesini beklemeden söndürebilirsiniz.
Nazar için tütsü nasıl yakılır? Adaçayı ve Palo Santo, en bilinen nazar tütsüleridir.
Tütsüler çok farklı formlarda bulunabilmektedir. Formları farklı olsa da kullanımları oldukça benzerdir. Tütsüler, buhurdanlık gibi yardımcı gereçlerle kullanılmaktadır. Yakılması içi kibrit veya çakmak kullanılabilir.
Evde tütsü yakmak sadece ev için güzel bir ambiyans yaratmakla kalmaz, aynı zamanda zihin için de çok sakinleştirici olabilir. Pek çok insan tütsüyü meditasyona veya yogaya eşlik etmek için ya da sadece günün sonunda bir kitap okuyarak dinlenmek için kullanabilir.
Nazar duası okunuşu şöyledir: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Nazar duası, özellikle Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerinin okunmasıyla yapılmaktadır. Dua eden kişi, öncelikle abdest alarak temiz bir ortamda ve niyet ederek duaya başlamalıdır. Ardından, Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerini okuyarak, nazarın etkilerinden ve kötü enerjilerden korunma niyetiyle dua etmelidir.
-Negatif enerjiye düştüğünüzde hemen uyumamak önemlidir. Negatif durumda uyumak uyku ve sonrası için mayalama işlemi yapar; bu sebeple negatif enerjiyi atmak için duş almak, spor yapmak, hissettiklerinizi yazmak, bir tütsü yakmak, turunçgiller kolonyası koklamak katkı olacaktır.
Tütsü ne zaman yakılır? Evinizde tütsüyü istediğiniz zaman yakabilirsiniz. Bunun için özel bir gün veya Dolunay, Yeniay gibi ay döngülerini beklemenize gerek yok. Her gün kullanmak ya da haftalık ve aylık ritüeller yapmak da gayet iyidir.
Tütsü, yakıldığı yerde kötü enerjiyi yok eder ve kötü ruhları uzaklaştırır. İçeriğinin tamamı doğal ve bitkisel olduğu için sağlığa zarar vermek yerine solunum sağlığını olumlu yönde etkiler.
Limon Selvi, Portakal Ve Tarçından Oluşan Tütsü Demetimiz, Hayatınıza Bolluk Ve Bereket Enerjilerini Çekmeye Yardımcı Olur. Eski Dönemlerden Beri Portakal Ve Tarçın Ceket Ve Bollukla İlişkilendirilmiştir. Bir Çanak İçerisinde Yakılarak Dumanını Bulunduğunuz Alanda Gezdirilir.
Yüksek titreşimli adaçayı, düşük titreşimleri uzaklaştırır, kötü enerjiyi temizler. Eskilerden günümüze kadar gelen en yaygın kullanılışı tütsü olarak adaçayı bitkisinin yakılmasıdır. Uygun bir kasede birkaç dalı yakın ve söndükten sonra çıkan dumanı evinizde gezdirin. Işık girmeyen bölümleri unutmayın.
Tütsü, etkisini 20 ila 30 dakika gösterir. Eğer tütsü çubuğunun tamamını yakmayı düşünmüyorsan iyice söndürmek için ucunu suya batır.
Hangi formda üretilmiş olursa olsun, tüm buhurlar yakılarak kullanılıyor. Tütsüyü yakabilmek için öncelikle kibrit veya çakmakla uç kısmından tutuşturmak gerekiyor. Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor.
Lavanta, eğreltiotu, rezene, Sarı Kantaron, keten, ardıç veya ökse otu olabilir. Kurumuş bitkiler yastık veya yorgan örtüsü içine bir kumaş içinde dikilebilir. Onlar sadece kıskançlık ve nazar karşısında mükemmel savunmalar değil, aynı zamanda zararlı böceklerden kurtulmanın da bir yoludur.
Limon, tuz ve sirke karışımı bereketi artırırken, kötü enerjiye ve nazara iyi geliyor.
İnanışa göre adaçayı yakmak nazar ve kötü düşünceyi uzak tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri