İçeriğinde bulunan linoleik asit sayesinde vücudumuzdaki fizyolojik fonksiyonların düzgün çalışmasını sağlıyor. Özellikle de mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. Mide de hazımsızlığın yaşanması durumunda kabak çekirdeği tüketmek hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır.
Lif bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, mide yanmasını rahatlatır. Hazmı kolaylaştıran ve mide hastalıklarına iyi gelen kabak çekirdeği, sindirim sistemi rahatsızlıklarına de oldukça faydalı olduğu için bağırsak sağlığını da korumaktadır. Kabak çekirdeği, solucan ve tenya dökmeye yardımcı olur.
Aşırı tüketilmesi ishale yol açabiliyor. Mide rahatsızlığı olanların kabak çekirdeğini günde bir tutamdan fazla tüketmemeleri önerilmekte. Cilt sorunu yaşayan kişilerin kabak çekirdeğini tüketirken yine dikkatli olması tavsiye edilmekte , çünkü kabak çekirdeği ciltte sivilce ve akne oluşumuna neden olabiliyor.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa yol açabilecek hücrelerden korur ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı aza indirgemeye yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar. Kabak çekirdeği zengin E vitamini içeriğine sahiptir, bu sayede göz sağlığını korur. İçeriğindeki bol demir sayesinde demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelir.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Kabak çekirdeğinin zararları
Lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir.
Sıkça sorulan “kabak çekirdeği reflüye iyi gelir mi” sorusu doğru miktarda ve düzenli tüketildiğinde evet olarak cevaplanabilir. Her gün bir avuç kabak çekirdeği yiyerek mide asidi sebebiyle oluşan yanma hissinin önüne geçebilirsiniz.
Gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının giderilmesinde oldukça etkili özelliklere sahiptir. Neye İyi Gelir? Zeytin çekirdeği prostata iyi gelir.
Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Kabak, bazı insanlarda alerjiye neden olabilir. İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) hastalarında sindirim sorunlarına neden olabilir. Acı kabak tüketmek ayrıca mide krampları veya ishale neden olabilir.
Ülser hastalarının kabağı blendırdan geçirip suyunu sabah ve akşam günde 2 kere içmelerini öneren uzmanlar, "Yüksek antioksidan özelliği olan kabak, içeriğindeki lifler sayesinde ülseri hafifletir" diyor.
Protein içeriğinden dolayı uzun süre tok kalmayı sağlayan kabak çekirdeği ara öğünlerinizde tercih edebileceğiniz sağlıklı ve tüketmesi pratik besinlerdendir. Ancak yüksek kalori içeriği nedeniyle 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir.
Kabak çekirdeği afrodizyak etkisi olan besinlerden biridir. Çinko bileşeni kadınları cinsel açıdan uyarır. Omega-3 yağ asitleri da sağlıklı bir cinsel hayatı destekler. Bu yüzden kabak çekirdeği hem libidoyu yükseltir hem de doğurganlığı arttırır.
Birçok safra taşı kalsiyum içerir. Magnezyum, kalsiyumu temizlemeye yardımcı oluyor ve kalsiyum birikmediği için safra taşları oluşmuyor. Ayrıca kabak çekirdeği de magnezyum açısından zengindir.
Bağırsakların düzenli olarak çalışmasında etkilidir. Kabızlığa karşı iyi gelir. Kabak çekirdeği yağı kemikleri güçlendirir.
Kabak çekirdeği küçük bir besin olduğu için yutulabilir. Fakat çeşitli sindirim problemleri yaşamamak için çiğneyerek tüketilmesi önerilir.
Kabak çekirdeği, içerisinde aminoasit barındırdığı için stres ve depresyona iyi gelir. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Tirozin, iyot ve selenyum üçlüsü tiroid hormonunuzu düzenlemede harikalar yaratan üç önemli yapı taşını sağlar. Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
- Kabak çekirdeği, kemik oluşumunda önemli rol oynar. İyi bir magnezyum kaynağıdır. - Günlük bir miktar tüketimle kalp sağlığı güçlendirilir. - Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6'ya sahiptir, Yani antioksidan dışında iyi bir lif kaynağıdır.
Besin değeri bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, kontrolü miktarlarda tüketildiği takdirde sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko gibi vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallere destek olabilir.
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, antioksidanlar ve lif içerir. Bu kombinasyon hem kalp hem de karaciğer için faydalar sağlar. Kabak çekirdeğindeki lif, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri