Evde hamilelik testi yapıldığı zaman pozitif çıkan sonucun yanlış olma ihtimali vardır. Evde yapılan hamilelik testleri, doğru şekilde kullanıldığında ve test sonucu doğru okunduğunda güvenilir sonuçlar verirler, ancak yanıltıcı sonuçlar da mümkündür.
Hamilelik testini uyguladıktan sonra talimatta yazan süreye uymadan sonucu kontrol ettiğin zaman yanlış sonuca ulaşabilirsin. Uzun süre bekletilen testler yalancı pozitif sonucuna neden olabilir. Bazı gebelik tedavileri hCG hormonu içerdiği için yalancı pozitif sonucuna neden olabilir.
İdrar testleri yaklaşık %97 oranında doğrudur. Eğer test çok erken yapılırsa yanlış negatif sonuç verebilir (test gebe olmadığınızı söylemesine rağmen gebesinizdir). Birkaç gün sonra adet başlamamışsa testi tekrarlamak gerekir.
Testi ne zaman yaptığınıza göre testin yanılma olasılığı ortaya çıkabilir. Testi, periyodunuzun gecikmesinden en az bir hafta sonra yapın. Daha erken yaparsanız yeterli hCG seviyesine ulaşılamadığı için gebe olsanız bile sonuç negatif çıkabilir.
Evde hamilelik testi yaparsanız ve hamileyken bile negatif sonuç alırsanız, buna yanlış negatif gebelik testi denir. Kit, idrardaki insan koryonik gonadotropini (hCG) hormonunu izleyerek hamileliğinizi saptar. Ev testi, hCG seviyelerini okuyamıyorsa bazen yanlış negatif sonuç gösterir.
İlgili 31 soru bulundu
Yani test pozitif olduğu halde gebe olmayabilirsiniz. Örneğin, son 2 ay içerisinde bir düşük yaşadıysanız, hâlâ bir önceki gebeliğin etkisi testi pozitif çıkarmış olabilir. Ya da çocuk sahibi olmak için tedavi aldıysanız çatlatma iğnesi yapılmış olması bu testi pozitif çıkarabilir.
Hamile olmadığınız halde, evde yapılan gebelik testinden pozitif sonuç almanız mümkün. Bu, vücudunuz hamile değilken hCG üretmeyeceği için, nadiren oluşan bir durumdur. Ancak hCG içeren fertilite ilaçları kullanıyorsanız, hamile olmasanız da pozitif sonuç alabilirsiniz.
Çoğu hamilelik testi, geciken adet döneminizin ilk gününde, %99 doğru sonuç vereceğini iddia etmektedir.
Uygulama sonuna kadar emici ucu yukarı doğru çevirmemek önemlidir. Yaklaşık 3 ila 5 dakika süre boyunca idrarda bulunan hCG hormonunun saptanması beklenir. İdrarda bulunan hCG miktarı normal seviyede ise sonuç penceresinde yalnızca tek bir çizgi belirir ve test negatif sonuçlanır.
Genel olarak prospektüsteki tüm talimatlara uyduğunda sonuç %97 oranında doğru çıkar. Bazı hamilelik testleri diğerlerinden daha hassas ve muadillerine göre daha pahalıdır. Bu testler, gebeliği diğerlerine göre daha erken tespit edebilir.
İdrarda gebelik testleri günümüzde artık çok hassas hale gelmiştir ve hatta "Erken gebelik testi" adı verilen testlerle adet gecikmesi olmadan bile hamilelik anlaşılabilmektedir. Bu nedenle idrardaki beta hcg hormonunu saptayan bu testler olumsuz çıktığında testin yanlış çıkma ve hamile olma olasılığı düşüktür.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Adet gecikmesi beklenmeden idrarda gebelik testi yapılması halinde hatalı negatif sonuçların elde edilebileceği bilinmelidir. Fakat adet gecikmesi yaşayan kadınlar için idrar testi sonuçları %97 gibi yüksek bir doğruluk oranına sahiptir.
Eğer çift çizgi var ise pozitif sonucu yani hamileliğin olduğunu gösterir. Erken dönemde yapılan testlerde Beta-HCG hormon düzeyinin düşük olmasından dolayı ikinci çizgi silik gözükebilir. Eğer çizgiler düzgün gözükmüyorsa veya okunamıyorsa testin tekrarlanması gerekebilir. İdrar testlerinin doğruluğu %97 oranındadır.
Evde yapılan idrar gebelik test kitinde, eğer ikinci çizgi silik bir şekilde görünüyorsa, bu durum gebelik şüphesi olduğunu gösterebilir. Ancak, testten sonra yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra ikinci çizgi belirginleşmezse, sonuç negatif olarak kabul edilir.
Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır. Ancak, belirlenen süre içerisinde sonuç değerleri değişebilecek test numunelerinin saklama süresine, ilgili laboratuvar uzmanı tarafından karar verilmelidir.
Sabah ilk idrar olmasi şart değildir yalnız fazla su içilerek idrarin verilmesi önerilmez. Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
Kontrol penceresine 4-5 damla idrar damlatınız. 2. 5-20 dakika bekledikten sonra test penceresinden sonucu okuyabilirsiniz. 3. Test penceresinde 2 çizgi oluşmuşsa sonuç pozitifdir.
Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir. Bu süre beklenmediğinde test doğru sonuç vermeyecektir.
Rahme yerleşme zamanı da 6 ila 10 gün alır. Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETA-HCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETA-HCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur.
İdrar örneği bir kabın içerisine doldurulur ve test çubuğu bu kaba daldırılır. Diğer yöntem ise test çubuğunun akan idrar altında talimatların belirttiği süre zarfında tutularak uygulanır. Testin kesin sonuç verebilmesi için yaklaşık 15 dakika beklenmesi gerekir.
Doktor yalancı gebeliğin tanısını koyabilmek için, hamilelikte yapılan testlerin aynısını yapabilir. Doktor tarafından öncelikle pelvik muayene de dahil olmak üzere fiziksel bir muayene yapar. Fiziksel muayene sonrası doktor, hastadan idrar tahlili ve ultrason görüntüsü isteyecektir.
Çok ilginç bir hastalık olan yalancı gebelik yaşayanlar gebelik belirtilerini aynı şekilde hissetmektedir. Hatta evde yapılan idrar testlerinin pozitif olma ihtimali bile vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri