Triaja başlama noktası guvenlik acısından bir risk yok ise, triaj sorumlusunun olay yerine girdiği yerdir. Triaj sorumlusu, kural olarak, sınıflandırmaya kendisine en yakın yaralı ile başlar. Bu durum zamanın etkin kullanılması acısından son derece onemlidir.
Triaj süresi, her bir yaralı için 1 dakikadan daha kısa olmalıdır.
Triyaj, acil servislere başvuran hastaların, hastalıkları ile ilgili şikâyetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak doktor veya bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından uygulanan öncelik belirleme işlemini ifade etmektedir.
Kelime anlamı “Sınıflandırma"dır. Hastaların, kazazedelerin veya yaralılarının durumlarının ciddiyetine göre kategorilendirilmesine yarar. Afet zamanında olay yerinde yapılan triyajın amacı, çok sayıda yaralının olduğu bir yerde en kısa zamanda, eldeki kısıtlı olanaklarla en fazla sayıda yaşamı kurtarmaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Acil servislerdeki triaj sistemlerinin günümüzdeki amacı ise başvuru anında hastaları hemen değerlendirip, yakınmalarına ve başvuru şekillerine göre, aciliyetin önceliğini belirlemek ve sınıflandırmak, hastaların güvenliğini ve acil serviste daha hızlı bir şekilde değerlendirilmelerini sağlamaktır.
Baş çene pozisyonu verilerek solunumu gelen hastalar KIRMIZI, solunumu gelmeyen hastalar SİYAH olarak değerlendirilir. Ulaşıldığında solunumu olan hastalarda ise solunum sayısına bakılır. Solunum sayısı 30 ' un üzerinde ise KIRMIZI kod verilir. Solunum sayısı 30 un altında ise dolaşım sistemi değerlendirmesine geçilir.
Amerikan iç savaşında (1861-1865) “triyaj” ilk kez tıbbi bir terim olarak kullanılmıştır. Bu savaşta Jonathan Letterman tarafından kullanılan triyaj ile binlerce askerin hayatının kurtarıldığı kayıtlara geçmiştir (10).
Triyaj uygulamaları hastanın ilk değerlendirmesi yapılarak acil tıbbi tedavi ve acil bakım gereksinimlerinin belirlendiği bir sınıflandırma sürecidir. Triyaj uygulamasının temel amacı durumu ciddi ve yaşamı tehdit edici sağlık sorunu olan hastaların hızla tanımlanabilmesi ve müdahale edilebilmesidir.
Triaj, mevcut imkanları aşan fazla sayıda hasta veya yaralının bulunduğu hallerde, hasta veya yaralılardan öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve ulaştırıldıkları her sağlık merkezinde yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemi olarak tanımlanmıştır.
Triaj: Çok sayıda hasta ve yaralının bulunduğu durumlarda (Olağan üstü haller), ölüm oranını azaltmak, öncelikli tedavi ve nakil edilmesi gerekenlerin tespiti amacıyla, olay yerinde ve bunların ulaştırıldığı her sağlık kuruluşunda yapılan hızlı seçme ve kodlama işlemidir.
Triyaj Alanı: ➢ Genellikle acil servislerin girişine kurulur. ➢ Tek bir giriş ile acile yönlendirme yapılır. ➢ Triyaj alanının girişe çok yakın olması nedeniyle, polis, basın ve halktan kişilerin çalışmalara müdahil olmamasına dikkat edilmelidir.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Mavi Kod (Hayati Risk)
Bu durumlarda eldeki çok kısıtlı müdahale zamanını hastaya en hızlı ve verimli resüsitasyonu gerçekleştirmek gerekir. Mavi kod durumlarında hastanın hayati fonksiyonlarının geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde zarar görmemesi amacıyla uzman müdahalesi için sadece 2-5 dakikalık süre bulunur.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Triyaj 1. ve 2. Dünya Savaşı esnasında Avrupa'da savaş alanında çok ağır yaralı askerlere, ihtiyaçları doğrultusunda acil bakım hizmeti ve önceliği tanınması amacıyla uygulanmıştır.
Kırmızı Alan
Kırmızı alana dahil edilen hastalar en acil durumu gerektiren sınıfta yer almaktadır. Kalp krizi belirtileri, ciddi solunum sorunu, kesici-delici alet yaralanmaları ve çoklu travma gibi sorunları olan kişilere yapılacak olan tıbbi müdahaleler, kırmızı alan biriminde gerçekleştirilmektedir.
Triyaj sadece acil vakalarda, salgınlarda ve savaş zamanı tatbik edilen bir uygulamadır. Bu uygulamanın temel amacı hastalara öncelik sırasına göre müdahale etmek ve can kaybını en aza indirmektir.
Yürüyebilen ve triyaj sorumlusuna doğru gelebilen her hasta yeşil kod olarak değerlendirilir. İkinci olarak; hastanın bulunduğu pozisyonda sırasıy- la; solunumunun, dolaşımının ve bilincinin değerlendiril- mesi gerekir.
Triaj işlemi başvuru sırasında doktor, acil tıp teknisyeni, hemşire, sağlık memuru vb. nitelikteki sağlık personeli tarafından yapılır. Triaj uygulaması için muayene, tetkik, tedavi, tıbbi ve cerrahi girişimler bakımından öncelik sırasına göre kırmızı, sarı ve yeşil renkleri kullanılır.
Acil Serviste Triaj Odası Ne Anlama Gelir? Korona virüs süreci ile birlikte daha çok gündeme gelen triaj odası, hastane içinde acil servise fazla başvuru olması halinde, acil tedavi ihtiyacına göre belli sırlamaya sokmak ve hasta sayısının en düşük seviyeye indirmek amacı ile kullanılmaktadır.
Olayın meydanan geldiği yer, zaman, olayın açık tanımı konularında çağrıyı yapan kişiden detaylı bilgi aldıktan sonra (mümkünse) TURUNCU KOD çağrısı yapar .
Gri Kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor. Hastane polisi, merkeze haber vererek Beyaz Kod gerektirecek bir olayı, şiddete dönüşmesi muhtemel bir olayı haber veriyor.
Yangın veya duman görüldüğünde ne yapılmalıdır? Yangını fark eden personel tarafından en yakın yangın alarm butonuna basar. Hastane güvenlik merkezine ait 5555 numaralı dâhili hat aranarak yangının yerini bildirir.
Yatan hasta katlarında olabilecek çocuk kaçırmalarında katta bulunan sorumlu hemşire hemen 3333 nolu telefonu arayıp Pembe Kod alarmı verilir. İlgili ekip kısa sürede olay yerine ulaşır. Pembe kod ekibi olay yerine ulaştığında tekrar 3333'yi arayarak çağrıyı sonlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri