Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Rutubeti oluşturan bir başka etmen de yeterince yalıtım yapılmayan dış duvarların yağmur suyunu emmesidir.
Bunun için bir kasenin içine karbonatı koyun. Daha sonra rutubet olan yerlere karbonatı yerleştirin. Böylelikle rutubet oluşma riskini azalmanız mümkün. İkinci yöntem ise; Son zamanlarda faydaları çok önerilen kaya tuzu lambalarıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Tuzun nem çekme özelliği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu özelliği sayesinde iç mekanların nemini çekerek, istenen hava kalitesinin oluşmasına yardımcı olur.
Rutubetin görüldüğü alanlar genellikle karanlık ve hava sirkülasyonunun az olduğu yerler. Rutubet özellikle bodrum, zemin katlar ve banyoda sıklıkla görülürken, farklı alanlarda da nem oluşumundan kaynaklı rutubet ile karşılaşmak mümkün oluyor.
Odaları rutubetli, duvarları nemli ve küflü konutlar ve işyerleri insanı hasta eder ve binaları çürütür. Yani 13 milyon 824 bin hasta konutta yaşayan insanların sağlıkları risk altındadır. İç mekanlarda yoğuşma, "suyun gaz fazından sıvı faza geçmesi" ile meydana gelir.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir. Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir.
Hava akımı, yani vantilatör havadaki nemi azaltmaz, havayı soğutmaz. Ama insan derisinden olan buharlaşmayı hızlandırarak yoğuşma ile vücutun soğumasına yardımcı olur.
Evde ideal nem oranını yakalayabilmek için genellikle klimalar ve hava nemlendirici cihazlar kullanılır. Ancak bu cihazların da bakteri üretmemeleri için bakımının ve temizliğinin iyi yapılması gerekir.
Rahat bir uyku için ideal bir ortam temiz ve kuru bir odadır. Rutubetli bir odada uyumak ise uykunun kalitesini olumsuz etkileyebilir. Nemli bir ortamda uyuyan kişiler genellikle terleme nemli bir cilt hissi ve rahatsızlık hissi yaşayabilirler.
Özellikle kış günlerinde çok sık olarak nem oluşumu şu şekildedir; Kış aylarında hava koşulları sıfırın altına düştüğünde, evlerimizden gelen ısı ve dışarıdaki soğuk hava duvarlar arasında birleşerek sıcak ve soğuk reaksiyonu meydana gelir. Böylece buharlaşma oluşur ve bunun sonucunda nem ve küf yayılır.
Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir. Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir.
Daha etkin bir uygulama için; Sitemizden temin edebileceğiniz sprey şişede bulunan RUTUBET SOLÜSYONU ile duvar spreylenmelidir En az 12 sa beklenerek, üzerine RUTUBET ÖNLEYİCİ DUVAR SIVASI uygulanıp, üzerinede KÜF & RUTUBET BOYASI uygulaması yapılabilir.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
İyi bir havalandırma ve iklimlendirme sistemi iç mekanlarda nem ve rutubetin birikmesini önler. Havalandırma sistemi evin hava dolaşımını sağlayarak nemin yoğunlaşmasını ve rutubetin oluşumunu azaltır. Ayrıca iklimlendirme sistemi nem seviyesini kontrol ederek iç mekanlardaki rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Örneğin kaya tuzu lambaları içlerinde bulunan ampul sayesinde ısınır ve ısınan kaya tuzu, odadaki fazla su moleküllerini çeker. Nemli bir yerde uyumak stresi artırır ve sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Kaya tuzu ise aşırı nemin neden olduğu öksürmeyi, horlamayı önemli ölçüde azaltır.
Öncelikle tuz lambası nem çekici özelliğiyle bulunduğu yerdeki fazla nemi çekerek daha rahat nefes almamızı sağlar. Tuz gece lambaları ürettiği negatif iyonlar sayesinde solunum yolları rahatsızlığı olan kişilerin rahat nefes almalarını ve kaliteli bir uyku uyumalarına yardımcı olur.
Tuz lambası, hava arındırıcı ve nemi üzerine çeken bir etkiye sahiptir. Fakat gerçek bir tuz lambası gereğinden fazla nemle karşılaştığında içeriğindeki tuz nedeniyle zarar görebilir. Eğer aşırı neme maruz kalan tuz lambası hiçbir zarar görmüyorsa bu onun sahte olabileceği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri