Yumurta Kokusunu Azaltmak Yumurtayı direkt kaynar suya atarak haşlamanız daha çok hidrojen sülfür üretimi olmasına, dolayısı ile de yumurtanın ağır kokmasına sebep olur. Oda sıcaklığındaki suya yumurtayı koyarak artan ısı ile haşlanmasını sağladığınızda ağır koku sorunu olmayacaktır.
Su kaynadıktan sonra ateşten alın ve çiğ yumurtaları içine koyun. Sıcak suyun içinde 10 dakika bekleyen yumurtalar yoğun ısıya maruz kalmadan, yani çok fazla hidrojen sülfür gazı oluşturmadan pişecektir. Bu da kokuyu azaltacaktır.
Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Karbonat, kokuyu emme özelliğine sahiptir. Odanın her köşesine az miktarda kum serpin ve bekleyin. Kum odadaki yumurta kokusunu çeker. Koku kaybolduktan sonra kumu süpürgeyle çekin ve parfümlü deterjan ile yerleri silin.
Kavrulan biberlere çekilmiş/rendelenmiş domatesler eklenir. Domatesler de pişerken yumurta ve yoğurt bir kasede çırpılır. (Yoğurt, yumurtanın kokmasını engelliyor ve menemenin tadını güzelleştiriyor. )
İlgili 20 soru bulundu
Limon ve sirke de hem bulaşıklarınıza hem de bulaşık makinenize sinmiş yumurta kokusunu ortadan kaldırmakta çok işe yarar. Yumurtanın sarısını beyazından ayırmak için bir pet şişeden yardım alabilirsiniz. Şişenin ağzıyla yumurtanın sarısını vakumlayarak kolayca başka bir kaba aktarabilirsiniz.
Menemen Tarifi Malzemeler:
2 Tane Domates. 1 Tane Sivri Biber. 1 Tane Orta Boy Soğan. 1 Yemek Kaşığı Tereyağı ve az sıvı yağ
Her gün sabunla duş almak, egzersiz yapmak veya spor yapmak gibi yorucu aktivitelerden sonra duş almak, kokuya neden olan bakteri ve terden kurtulmanızı sağlar. Koltuk altı terlemesine çözüm için pamuklu, keten ve nem emici karışımlar gibi bol, nefes alabilen kumaşlar giyinin.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
Tuz sayesinde yumurtanın çatlaması önlenecektir. Bazı aşçılarda limon suyu veya sirke yöntemini uyguluyorlar. Kaynama kabına eklenen limon suyu da yumurtanın çatlamasını önlüyor. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
Tuzunu atıp orta ateşte kaynatalım. Kaynayınca ocağı tamamen kısıp saat tutalım. Rafadan istiyorsak 2 dakika, kayısı istiyorsak 5 dakika, tam haşlanmış istiyorsak 9 dakika haşlayalım. İstediğimiz kıvamda haşladığımız yumurtaları hemen soğuk suya tutalım.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
Gaz kokusuna dikkat edin
Evinizde çürük yumurta kokusunu fark ederseniz, gaz sızıntısı olma ihtimali yüksektir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey gaz sayacını kapatmak ve herhangi bir ışığı veya diğer aletleri açmamak. Mutlaka evden çıkın ve sorunu kontrol etmek için gaz şirketinizi arayın.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Yumurtayı bir kaba kırarak koklayın. Yumurtanın beyazı ve sarısı düzgün olsa bile bozulmuş yumurta kötü kokar. Organik yumurtalarda ise kümes kokusunu andıran bir koku duyabilirsiniz.
Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Limon suyu ve karbonat karışımı kokuya neden olan bakterileri yok etme açısından oldukça değerli bileşenlerdir. Az miktarda karıştırdığınız bu ürünleri duş öncesi koltuk altına uygulayabilirsiniz. Tıpkı limon suyu gibi asidik özelliğe sahip elma sirkesi de koltuk altı bakterilerini önleme noktasında oldukça faydalıdır.
Ter kokusu doğal çözüm önerisi olarak terleyen bölgenize karbonat ya da sirke sürmek bölgedeki bakterileri yok ettiği için ter kokusunu önlemeye yardımcı olabilir. Fakat sık terleme problemi yaşayan kişiler günlük kullandıkları ter kokusu önleyici roll on ile ter kokusuna çözüm bulabilirler.
Karbonat
Birçok temizlik alanında son derece etkili olan karbonat ile ter kokusundan da kurtulmanız mümkündür. İki koltuk altınıza yetecek kadar karbonat ve limonu bir kap içerisinde hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazırladığınız karışımı koltuk altlarınıza sürüp 10 dakika kadar beklettikten sonra durulayın.
Eğer domatesleriniz fazla suluysa, doğradıktan sonra üzerine çıkan beyaz suyunu süzmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Tavaya koyduğunuz domatesleri pişerken tahta kaşık yardımıyla ezmeniz de menemenin daha homojen, daha kaynaşmış bir kıvama kavuşmasına yardımcı olur.
Menemeni pişirirken kapak kullanılması soğan, biber ve domateslerin kısa sürede yumuşamasını ,sulanmasını sağlar.Mutlaka kapak kullanmanızı öneririm…
Bahsedeceğimiz püf noktaları sayesinde usta bir şefin elinden çıkmış gibi damak çatlatan bir menemen hazırlayabilirsiniz. İşin sırrı ise menemene eklenen sirke!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri