Boya Kokusunu Gidermek için Limonlu Su Kullanın. İçi su dolu kaplara birkaç dilim limon ekleyin ve boya badana yaparken odaya koyun. Kovadaki su, boya solventlerini emecek. Limon ise, mekana taze ve ferahlatıcı koku yayacaktır.
Boya kokusu kaç günde çıkar? Genel kural olarak, boyanın kuruması ve dumanların azalması için en az iki ila üç gün beklemek en iyisidir.
Yeni mobilya kokusunu gidermek için başvurulan bir diğer yöntem beyaz sirke ve su karışımıdır. Su ve beyaz sirke eşit oranlarda eklenerek bir karışım hazırlanır. Bu karışım içerisine daldırılan bir bez ile yeni mobilyaların yüzeyi silinir. Silme uygulaması ahşap ya da kumaş üzerine yapılabilir.
Kullanıyorsanız, yeni boyanmış odanızda uyumadan önce boyanın kuruması ve dumanların odadan çıkması için yaklaşık 24 saat beklemek daha güvenlidir. Boyanın kuruması için yeterince beklememek çocuklarınızın baş ağrısına, mide bulantısına veya sinüs rahatsızlığına neden olabilir.
Çünkü boyanın içine kattığınız suyun içinde bulunan mikroorganizmalar (bakteriler) bekletilen suda üremeye başlayıp çoğalırlar ve sonrasında da kokunun oluşmasına sebep olurlar. aslında bütün mesele budur. Boyanın içine temiz içme suyu bile katsanız, o sudan bile koku oluşacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Diğer bir yöntem olarak da eşit oranda su ve beyaz sirke karışımı elde edilir. Bu karışımın üstüne de bir miktar sıvı deterjan eklenir. Son halini alan karışımın boya yapılan yerde bekletilmesi boya kokusunu gidermede oldukça etkilidir.
Solvent bazlı boyalar, su bazlı veya yağ bazlı boyalara göre ciltte veya yutulduğunda daha tahriş edici olabilir. Ancak solvent bazlı boyalardaki en büyük endişe dumanı akciğerlere teneffüs etmektir. Solvent bazlı boya dumanı solunduğunda uzun süreli baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir.
Zaten o zaman kadarda boya kurumuş olur. 2-3 saat havalandırın yeter sorun olmaz. Kalınmaması iyi olur. Ama mecbursanız 4-5 saat boyunca evi havalandırın.
Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez.
5) Boyadan sonra hemen yıkamayın
Saçınızı boyattıktan sonra yıkamak için en az 48 saat bekleyin. Renk iyice saça oturur.
Polyester kumaş kokusu, kuru temizleme ve buharlı işlem yapılarak ve gerekirse bu işlemler tekrarlanarak kumaştan giderilir. Ayrıca, bu kokular, polyester kumaş dokularından giderilmediğinde lifler üzerinde daha da birikir ve zamanla leke, sararma gibi istenmeyen görüntülere neden olurlar.
Tuz ve limon suyu karışımı duvardaki boya lekelerini çıkarmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemdir. Tuzu limon suyuyla karıştırın ve lekenin üzerine sürün. Bir süre bekledikten sonra lekeyi bezle silerek temizleyin. Buhar temizleyiciler evdeki birçok yüzeyi temizlemek için kullanılan etkili araçlardır.
Kişi boyayı yuttuysa ve bilinç tamamen normal ise az miktarda su veya süt içirebilirsiniz. Kusma ve ishal yönünden gözleyin.
Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Boya sonrasın fırça ve rulo güzelce temizlenmeli ki daha sonraki boya işleminde aynı fırça kullanıla bilinsin. Su bazlı boyayı fırça yıkayarak çıkarılabilir. Yağlı boyalı fırça ise tinerle temizlenmelidir. Su bazlı boyayı fırçadan çıkarırken suya deterjan ekleyerek temizlenebilir.
Boya kuruması işlemi kullanılan ev boyası türüne ve boya kalınlığına göre değişir. Su bazlı plastik bir boya kullanılmış ise astar boyası 6 – 8 saat içinde, yüzey boyası ise 10 – 12 saat içinde tamamen kurur. Eğer metalik özellikli bir boya kullanılmış ise tamamen kuruması 4 – 6 saat içinde olacaktır.
Su bazlı boya, kokusuz bir boya türüdür. Suyla inceltilerek uygulanır. Bu da onun kokusuz olmasını sağlar. Alerjik ve solunum rahatsızlıkları olan kişiler için en doğru tercihtir.
Taze ve henüz kurumamış su bazlı boyanın lekesiyle karşılaştığınızda, fazla boyayı hızlıca emmek gerekir. Ardından ılık su ve sabun kullanarak nazikçe silip lekeyi çıkarabilirsiniz.
Tüm bu dezavantajları nedeniyle sentetik boya dediğimiz yağlı boyalar günümüzde çok tercih edilmezler, yağlı boyalardan çok sonra üretimi başlamış olan su bazlı boyalar bu boyalara göre çok daha avantajlıdır. Kokuları yoktur, sağlığa zararlı değildir ve su bazlı boyalar aynı zamanda çevre dostudur.
Bu dönemlerde hava şartları daha ılıman olduğu için boyaların kuruması ve odaların havalandırılması daha kolay olacaktır. Kış aylarında yapılan boya badana işlemleri ise, soğuk hava ve nem nedeniyle boyaların kuruma süreçlerini uzatabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Boya badana işlemleri genellikle bahar ve yaz aylarında yapılsa da özellikle acil durumlarda kış aylarında da boya yapmak mümkündür. Tıpkı çok sıcak havalarda olduğu gibi çok soğuk havalarda da bu işlemler daha uzun sürse de olumlu ve etkili bir görünüm yaratılabilir.
Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin. Duvarlara geçmeden, tavanın kurumasını beklemek zorundasınız.
Toz, nem küf, keskin kokular, boya, polenler, bazı meyvelerden uzak durmak gerekir. Bu tür durumlar astımı tetikleyebilir.
Duvar Boyası İçerisinde Bulunan Bazı Kimyasal Maddeler
American Lung Association'a göre yüksek dozda boya kimyasalı solumak, baş ağrısı ve baş dönmesinden burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıya kadar bir dizi kısa vadeli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bazen ise sinir sistemi ve organ hasarına neden olabiliyor.
Çünkü çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asit birleşince klor gazı ortaya çıkıyor. İki maddenin karışması; nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri