Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Kuru bakliyatların içinde kurt oluşmasının sebebi:
Protein yapıdan oluşan baklagiller, nem ile karşılaştıklarında küf oluşturmaya başlarlar. Bu küfün sebebi, güve isimli canlılardır. Neme maruz kalıp küf oluşturmasını sağlayan bu güveler, ortam şartlarından son derece fazla etkilenirler.
Pirinçte küf oluşumu ise, mantarlardan kaynaklanır. Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir.
Kurtlanan bakliyatlar nasıl temizlenir? Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
İlgili 38 soru bulundu
Pirincin Kurtlanması Nasıl Önlenir? Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Çamaşır suyuyla suyu bir kâsede karıştır ve büyük kurtçuk sürülerinin üzerine dök. Plastik ya da metal bir kâsede 1 su bardağı (240 ml) çamaşır suyuyla 1 su bardağı (240 ml) suyu karıştır. Karışımı yere dökeceksen kurtçukların hepsine gelmesine dikkat ederek bulundukları yerin üzerine nazikçe dök.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Tüm bu uyarılar ışığında, güvenle aldığınız bakliyat böceklendiyse sakın endişelenmeyin, hatta mutlu olun! Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Bakliyatlarınızı güvelerden korumak için, kavanozların içerisine bir adet defne yaprağı yerleştirin. Çünkü güveler, defne yaprağı kokusundan hiç hoşlanmaz. Defne yaprağı tahıl ve bakliyatlar için çözüm olsa da, çay ve kahve kavanozlarına konduğunda bu malzemelerin kokusunu değiştirebilir.
Yuvarlak kurtlar genellikle kirlenmiş toprak ve dışkı ile temas yoluyla bulaşır. Kontamine olan maddeyi tükettikten sonra, parazit bağırsağınıza gider. Sonra bağırsakta çoğalırlar ve büyürler. Bir kez ürettikleri ve miktar ve boyutta büyüdükçe, belirtiler ortaya çıkabilir.
Gözle görülmese de, her gıdanın içerisinde bakteri bulunuyor. Bakteriler hava ortamlarına ve saklanma durumlarına göre çoğalabiliyor. Bakterilerin yumurta bırakmaya başlaması durumunda, kurtlanma gözlemlenebiliyor. Kurtlar, gıdaların içerisinde yer alan bakterilerin havayla temas etmesi durumunda da oluşabiliyor.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
bakliyat ürünleri uygun sıcaklık ve nem oranında anında kurtlanır veya kelebeklenir (güvelenir). bu, hiç açmadığınız paket bakliyat ürününde bile geçerli.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
PİRİNÇ BİTİ ZARARLI MIDIR? Pirinç biti bakliyatlara, bisküvilere, hububat çeşitlerine, makarna gibi ürünlere zarar verir. Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Kurtlar ateş ve dumandan hoşlanmaz bunu bir tehlike olarak görürler.
Kurtçukların oluşması evlerde ve diğer ortamlarda açık halde bırakılmış gıdaların üzerlerine haşere ya da sineklerin kurtçuk yumurtalarını bırakmasıyla meydana gelmektedir. Zaman içerisinde gıdaların üzerine bırakılan bu yumurtalar larva haline gelip, büyüyerek ev kurdu oluşturmaya başlamaktadır.
Peynir, zeytin gibi kahvaltı için çok sık kullanılan ve muhafaza edilmesi gerekilen ürünlerin de cam kaplarda saklanması sağlıklı olacaktır. Genellikle yağ ve asit içermeyen gıdaların plastik kaplarda muhafaza edilmesi uygundur. Bakliyat gibi ürünler buna örnek olarak verilebilir.
Saklama İçin Bez Torbalar Kullanın
Bakliyatların küflenmesini önleyen en iyi yöntemlerden biri de bakliyatları bez torbalar içerisinde saklamaktır. Ayrıca, cam kavanozlar ile saklamak bazen pratik olmayabilir. Özellikle toptan aldığınız bakliyatları bez torbalar içerisinde uzun süre saklamanız çok daha kolay olur.
Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır. Tüm bu adımları uyguladığınızda bakliyatlarınızın 1, hatta 2 yıla kadar dayanabildiğini göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri