evimizde toz oluşmasının kaynağı evden eve değişse de genellikle kir, cilt hücreleri veya kumaş lifleridir, ancak kuruyup dökülebilecek herhangi bir şey olabilir. kitaplar, halılar, kilimler, döşemeli mobilyalar, şömineler ve evcil hayvanların tümü toz yüküne katkıda bulunur.
Örtüler sık sık değiştirilmeli, mümkün olan her gün toz alınmalıdır. Uzun süre toza maruz bırakmak temizleme işlemini zorlaştırır. Elektrikli süpürge ile döşeme ve perde tozunu alabilir, yıkama sıklığını azaltarak tozlanmayı engelleyebilirsiniz.
Evin devamlı tozlanmasından evde bulunan mefruşat da belli oranda sorumludur. Bu nedenle evde bulunan nevresim, çarşaf, koltuk kılıfı, paspaslar, perdeler ya da kıyafetler yıkanmadan uzun süre bekletilirse üzerlerinde bolca toz birikir.
Evinizdeki duvarlar -özellikle daha yüksek tavanlara sahipseniz- toz birikmesi için uygun alanlar haline gelebilir. Evinizin geri kalan kısmı kadar temizlenmediklerinden duvarlarda da kolayca toz birikebilir. Birkaç ayda bir nemli bir paspas ya da havlu ile duvarları silmek toplanan tozu azaltmaya yardımcı olur.
Bunlara canlıların meydana getirdiği diğer maya, bakteri, küf gibi maddeler de dahildir. Diğer taraftan bez lifleri, kağıt, saç, hayvan tüyleri, cilt hücreleri, kir ve diğer bitleri içeren küçük parçacıkların birikimi de toz oluşma nedenleri arasındadır.
İlgili 15 soru bulundu
Yüzeydeki tozlara karşı en etkili yöntem ise mikrofiber bezlerle temizlik yapmak. Bu bezler, tozları hapsederek tozu evinizden uzaklaştırmanıza yardımcı olur. Evi düzenli olarak süpürmek önemli, fakat süpürgenin yakalayamadığı tozları hapsetmek için zeminleri silmek de olmazsa olmaz.
Giysiler, halılar, perdeler, masa örtüleri ve daha birçok yüzey üzerinden ayrılan parçalar, evde toz neden olur sorusunun sebepleri arasında öne çıkıyor. Evin farklı alanlarında oluşan küfler, cilt döküntüleri, hayvanların tüyleri ve daha pek çok unsur da toz oluşumuna neden olan etkenler arasından yer alıyor.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Süpürgeden önce toz alırsak sonrasında tekrardan yerlerle uğraşmak zorunda kalmayız. Hızlıca toz almanın sırrı ise tozları oradan oraya sürüklemeden yapısında hapseden ve geride hav, iz, leke bırakmayan mikrofiber bez kullanmaktır.
Suya hiçbir şey karıştırmayın, sadece temiz suyunuzun olması yeterli. Birçok alanın tozunu almak için toz alma suyuna bir şey koymanız gerekmeyecektir. Genellikle bez ve sudan başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Yine de içiniz rahat etmiyorsa toz alma suyuna birkaç damla şampuan damlatabilirsiniz.
İyi bir süpürme işlemi ile evin tozlanması ortalama yüzde 20 oranında azalacaktır. Süpürgenizi su filtreli veya Hepa filtreli seçerek süpürülen tozların makineyi temizlerken ortama dağılmasını engelleyebilirsiniz. Yatak altları ve halı altlarını da süpürerek toz kaynaklarını azaltabilirsiniz.
Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin. Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz.
Ev yapımı toz tutmayan sprey için en çok tercih edilen limon esansiyel yağıdır. Limon, doğal bir yağ çözücüdür. Yapışkan kalıntıları, yağ birikintilerini, kiri ve tozu kolayca silmeye yardımcı olur.
Evinizi tozdan uzak tutmak için tavsiyemiz, tavan vantilatörü ve döşeme gibi ulaşılması kolay alanlar için en az ayda bir kez iyi şekilde toz alınmasıdır. Yüksek pencereler ve tavanlar, resim çerçeveleri ve raflar gibi küçük eşyaların ise her üç ila altı ayda bir tozu mutlaka alınmalıdır.
Toz önleyici spreyi kullanmak için, bir sprey şişesine eşit miktarda sirke ve zeytinyağı ekleyin. Sonra birkaç damla sabun ekleyin ve iyice çalkalayın. Spreyi temizlemek istediğiniz yüzeye püskürtün ve yumuşak bir bezle silin. Sprey, tozu uzak tutan ince bir tabaka bırakacaktır.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Her gün protein tozu alınıp alınmayacağı kişinin bireysel protein ihtiyacına, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına bağlıdır. Protein tozu, bazı insanlar için pratik bir protein kaynağıdır. Fakat herkesin her gün protein tozu alması gerekmez.
“Yukarıdan aşağıya” kuralı, ev temizliğinin ve toz almanın ilk püf noktalarından biridir. Bir yüzeyi temizlerken de önce köşelerden geçerek daireler çizmek ve ortaya gelmek de iyi bir fikirdir. Böylece tozu alınmamış hiçbir nokta kalmadığından emin olursunuz.
Halıları mümkün olduğunca sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece gereklidir. Bu yüzden soğuk suyla yıkama işlemi fayda sağlamayacaktır. Kuru temizleme tüm toz akarlarını öldürür ve ayrıca toz akarlarını kumaşlarda yaşamaktan uzaklaştırmak için de iyidir.
Akarlar, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülemeyen canlılardır. Bu canlıların dışkıları ve vücut parçaları ortamda bulunup havaya karıştığında alerjiye neden olur. Ev tozu alerjilerini uzak tutmak için temiz ve düzenli bir ev ortamı gerekir.
Akarların daha çok olduğu çarşaf, yastık, nevresim gibi eşyalar en az haftada bir ve en az 60 derecede yıkanmalıdır. Akarlar 60 derecede ölmektedir. Yün yatak, battaniye gibi eşyalar kullanılmamalıdır.
Saç, gün boyu, kireç, sigara dumanı, yağmur ve hava kirliliği yüzünden tozlanıp kirlenir. Bir de bunlara uzun süreli güneşlenme, sıcak kurutma, perma ve boya gibi etkenler eklenince saçın yapısında değişiklikler oluşmaya başlar. Su ve sebum yetersizleşir. Korunmasız kalan saç parlaklığını kaybeder ve donuklaşır.
Oturma odası gibi en fazla kullanılan yaşam alanlarında mobilyaların toz tutmaması için evi havalandırırken sineklik kullanmak gereklidir. Evde toz olmaması için pencerelere veya kapıya sineklik monte etmek evinize toz girmesini önleyecektir.
Bitki parçacıklarından, küf mantarı sporlarına, kışlık kazaklardan dökülen iplikçiklerden, tuz kristallerine kadar birçok şey tozun içeriğini oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri