Karaciğer ve akciğer tümörlerinin özel iğneler ısıtılarak yok edilmesi işlemidir. İnce (18G) bir iğne tümör içerisine tomografi cihazı ya da ultrasonografi yardımı ile tümörün tam merkezine yerleştirilir.
Radyofrekans (RF) ablasyon tekniği, tümör içine yerleştirilen bir elektrot çevresinde radyofrekansakımının ısı enerjisine dönüşmesi yoluyla tümör-hücre ölümünün sağlanmasıdır. Bu tedavi ile karaciğer kanser (HCC) olgularında 5 yıllık yaşam oranları %40-58'dir.
İşlemler körlemesine yapılmaz ultrason veya tomografi eşliğinde yapılır. Hastalara damardan ağrı kesici ilaçlar veya gerektiğinde sakinleştici ilaçlar verilerek sedasyon sağlanır. Tümörün ortasına yerleştirilen özel iğnelerle tümör yakılarak ortadan kaldırılır. Genellikle hastalar aynı gün taburcu edilirler.
RF Ablasyon (RFA, Radyofrekans Tahrip yöntemi), kanser tedavisinde kullanılan, ısı ile kanser hücrelerinin tahrip edilmesi prensibi ile çalışan bir tedavi yöntemidir. Diğer tüm girişimsel radyoloji tedavilerinde olduğu gibi bu tedavi işlemi de görüntüleme eşliğinde (Bilgisayarlı Tomografi, MR, Ultrasonografi gibi.)
Fizik tedavi, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem; egzersiz, manuel terapi, elektroterapi, ultrason gibi birçok farklı teknik kullanarak vücudun iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kandaki romatoid faktör (RF) miktarını ölçen RF testi, referans aralıkların üzerinde ölçümlendiğinde Romatoid artrit başta olmak üzere inflamatuar kalp ve akciğer hastalıkları gibi birçok tablonun teşhisinde sıklıkla kullanılır. Romatoid artrit eklemlerde ağrı, şişlik ve hassasiyet gibi klinik belirtiler içerir.
Eklemlerinde ağrı yakınmaları olan bir hastada, romatoid artrit ve diğer otoimmün hastalık varlığını araştırmak amacıyla tarama testi kapsamında istenir. Romatoid faktör en fazla romatoid artrit hastalığı için önem taşır.
Horlama ve basit apnesi olup küçük dil, yumuşak damağında sarkma ve kalınlaşma olan hastalarda; daha nadir olarak da dil kökünde şişlik olan hastalara uygulanabilir. Ayrıca radyofrekans enerjisi ile dokuda oluşturulan ısı, mukoza altında yer alan salgı hücrelerinin de sayıca azalmasına neden olur.
Radyofrekans bir ısı tedavisi şeklidir. 70 yılı aşkın bir süredir bilinen bir teknolojidir. Deride en iyi bilinen etkisi derinin gerginliğini sağlayan kollagen liflerde yenilenme oluşumudur. Radyofrekans uygulandığında deri katmanlarında ısı oluşur.
Radyofrekans yönteminde, radyo dalgaları özel elektrotlar aracılığıyla belli frekanslarda uygulanacak bölgenin mukozası altına verilir ve burada kontrollü, lokal bir ısı artışı meydana getirilir. Bu ısı artışı dokuda bulunan proteinlerin denatürasyonuna neden olur.
Romatoid faktör (RF), romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların teşhisinde kullanılan bir laboratuvar testidir. Romatoid artrit, vücudun kendi bağışıklık sisteminin yanlışlıkla eklemlere saldırması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. RF testi, hastanın kanındaki belirli antikorları ölçer.
Radyo frekans tüm vücutta özellikle kollar, göğüsler ve iç bacaklar gibi bölgelerde oluşan sarkmanın toparlayan ve lifting etkisi yaratan bir uygulamadır. Radyo frekans uygulamalarında hücrelerde yer alan su molekülleri harekete geçilir. Su düzeyi yüksek olan yağ hücrelerine ulaşarak, yağ dokusunu eritebilmektedir.
RF haberleşme Radyo Frekansı üzerinden bir alıcı ve bir verici cihaz arasında veri iletimine verilen isimdir. RF haberleşme sistemlerinde RF Modemler kullanılmaktadır. RF Modemler'e piyasa bir çok farklı isim verilmektedir; Radyo Modem, RF Data Modem, Radio Modem, Telsiz Modem, Kablosuz Modem bu isimlerden bazılarıdır.
Karaciğerin düzgün işlev sergileyip sergilemediği, bir dizi özel kan testiyle tayin edilebilir. Bu testler sayesinde akut, kronik karaciğer hastalıkları, hepatit, kolestaz (safra tıkanıklığı) gibi sorunlar rahatlıkla teşhis edilebilir.
Sıcak ablasyon yönteminde, hasarlı bölge Radyofrekans enerji dediğimiz radyo dalgaları ile ısıtılır. 50 – 70 derece arasında ısıya maruz kalan bölge, işlevini tamamen yitirir ve artimiye ya da çarpıntıya yol açan odak böylece kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılır.
Hasta taburcu edildikten sonra 24 saat boyunca ağır kaldırmaması ve ağır egzersiz yapmaması gibi birtakım önerilerde bulunulur. İşlemin yapıldığı yerde hafif bir ağrı ya da morarma meydana gelebilir ve bu son derece normaldir.
Yüksek frekanslı dalgaya radyo frekans denilir. Bu dalga RF kısaltmasıyla gösterilir. (RF yardımıyla taşınan bilgi de ses ise AF, görüntü ise VF kısaltmasıyla gösterilir.) olabilir.
Radyofrekans Acıtır Mı? Radyofrekans tedavisi uzman ve deneyimli kişiler tarafından kontrollü bir şekilde yapıldığı takdirde herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Uygulama sonrasında hafif kızarıklık ya da geçici şişlikler görülür.
Radyofrekans uygulamaları haftada bir yapılmaktadır. Cildin durumuna göre 8-10 seans sonunda etki görülmektedir. Uygulama sonrası ciltte gerginlik, parlaklık, yüz ovalinde toparlanma ve cildin yapısında düzelme görülmektedir.
Radyofrekans yöntemi ciddi cerrahi müdahalelere gerek kalmadan hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Uygulamanın yapıldığı bölgede doku kaybı meydana gelir ve doku daha küçük ebatlara geriler. Bununla birlikte fibröz doku olarak adlandırılan sert ve kalıcı olan bir doku oluşur.
Bel ve boyun fıtığı tedavisi için uygulanan radyofrekans yöntemi bir hafta içinde etkisini göstermeye başlar. Hastaya reçete edilen ilaçların da düzenli kullanımı önemlidir. Genellikle bu yöntemi uyguladığımız hastaların bir haftada daha iyi hissettiklerini öğrenmekteyiz.
Radyofrekans Nasıl Yapılır? Öncelikle uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapıldıktan sonra özel elektrotlar yardımıyla radyofrekans enerjisi doku içine verilir. İşlem yaklaşık 10-15 dakika sürer.
Laboratuvar Testleri
Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-reaktif protein (CRP) yüksek bulunabilir. Romatoid faktör (RF) ve Antisitrüllinlenmiş protein antikorları (anti-CCP), romatoid artriti diğer romatizma çeşitlerinden ayırt etmede yardımcı olur.
Pozitif bir RF testi, vücudun bu antikorlardan ortalamanın üzerinde miktarda ürettiğini gösterir. Hem kronik hem de akut inflamasyonu olan birçok hastada romatoid faktör yükselir; romatoid artrit (RA) ile ilişkili inflamasyon düzeyini izlemek için kullanılabilir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri