Koçluk en temeldeki amaçları, var olan potansiyeli açığa çıkarmak, performansı en üst seviyeye yükseltmek, farkındalığı ve sorumluluk bilincini arttırmaktır. Farkındalık, bakış açılarını genişleterek, ilgiyi, iç görüyü ve öğrenmeyi artıran dikkati geliştirerek sağlanır.
Koçluk, doğru sorularla danışanın zaten bildiği cevaplara ulaşmasını ve performansını geliştirmeyi amaçlayan, danışan ve koç arasında kurulan bir iletişim metodudur. Koçluk terapi değildir, sorun çözmeye odaklanmaz ve belli bir psikoloji/psikiyatri eğitimi gerektirmez.
Eğitim koçluğu öğrencilerin kendi potansiyellerini tanımasını sağlayıp, bu potansiyeli ortaya çıkaran koçluk modelidir. Eğitim koçunun temel amacı öğrencinin gelişmesine yardımcı olmaktır. Rehberlik durumu ise öğrencilerin kendi istekleri doğrultusunda sağlanan görüşmelerdir.
Öğrenci koçluğunun temel amacı, kişilerin kendi potansiyelini tanımasını sağlamak ve içlerinde gizli olan bu potansiyeli en iyi şekilde kullanmalarına yardım etmektir. 'Akademik yol arkadaşlığı' olarak da tanımlayabileceğimiz bu koçluk modeli, öğrencilerin kişisel gelişimine de katkı sağlar.
Koçluk sistemiyle, kişi, kendisine tutulan ayna ile güçlü ve gelişmeye açık yönlerini keşfeder. Önceliklerine uygun hedefler koyar ve eylem planları yapar. Hatalarından ders çıkarır, sürekli öğrenerek performansını artırır. İnisiyatif kullanır ve kararlarının sorumluluğunu taşır.
İlgili 22 soru bulundu
kimler koçluk alabilir? Hayatının bir veya birçok alanında netleşme, karalılık, farkındalık, performans, değişim ve gelişim isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.
Koçluk, var olan enerji ve potansiyel ile işbirliği yaparak, bu kaynaklarla ne yapmak istediğimizi seçmektir. Çeşitli koçluk modellerini, yaklaşımlarını, araçlarını gerçek yaşamda izleyerek oluşturulmuş ve etkinliği kanıtlanmış olan bu model, yaşanmış deneyimlerden doğması nedeni ile gelenekçi yaklaşımlardan ayrılır.
İyi bir dinleyici olmak, analitik düşünme becerilerine sahip olmak, çözüm odaklı yaklaşım benimsemek, iyi bir iletişimci olmak, esneklik göstermek ve pozitif bir yaklaşım benimsemek öğrenci koçları için önemli becerilerdir.
Eğitim koçları öğrencileri sınava hazırlık sırasında okul ve dershane koordinasyonunu sağlar. Eğitimde bulunan sıkıntıları aşmaya yardımcı olur ve öğrencilerin diğer öğrencilerden farkını göz önünde bulundurarak yol haritası çıkartmaya yardımcı olur.
Kişinin sol eliyle daha iyi yiyebilmesini sağlarken, sağ eliyle daha neler yapabileceğini bulmasını da sağlarlar. Koçluk alan kişiler özfarkındalık ve özdeğer kazanır. Hayatın ıskaladıkları yanlarını yakalamaya başlar ve kişisel vizyonlarını oluştururlar.
Koçluk Temelde Değişim Yönetimidir.
insanların kendilerini çok farklı alanlarda fark etmelerini sağlayan, yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını destekleyen profesyonel bir yol arkadaşlığıdır.
Profesyonel koç olabilmek için bu alanda düzenlenen sertifikalı eğitim programlarına katılmak gerekir. Özellikle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Psikoloji Bölümü'nden mezun olan kişiler de Profesyonel Koçluk Eğitimi alarak bu mesleği icra edebilirler.
Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
EĞİTİM KOÇLUĞU NEDİR? Eğitim Koçluk Sistemi, eğitim ortamında bir koç ve öğrenci arasında kurulan, öğrencinin gelişimini destekleme amaçlı bir güç birliğidir. Koçluk öğrencinin; kendini tanımasını, kendisinde geliştirebileceği alanlarla ilgili hedefler belirlemesini, öğrenme becerilerini kazanmasını, amaçlamaktadır.
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
❖ Eğitim Koçu, öğrenciye odaklanarak öğrenci ve aile ile birlikte öğrencinin başarma isteğini arttırıcı çalışmalar yapar. Çalışma programını oluşturur, çalışma ortamını düzenler, sorunlarıyla ilgilenir. Öğrencinin okulu ile iletişim halinde ders başarısını takip eder.
Öğrenci Koçluğu; akademik yaşamda başarı becerilerini arttırma amacıyla öğrenci ile koç arasında kurulan işbirliğidir. Öğrenci Koçluğunun amacı; öğrenciyi hedefleri doğrultusunda yönlendirmek, motive etmek ve onun bu süreç içinde yaşadığı zorluklarla baş etmesini sağlamaktır.
Öğrencinin motivasyonu yüksek tutmasına katkı sağlar. Odaklanma ve konsantrasyon problemleri yaşayan öğrencilerin bu sorunları aşmasına yönelik destek olur. Sınav stresi, kaygısı ve heyecanı ile başa çıkabilmesine destek olur. Bir eğitim koçu, öğrenciyi her şeyden önce bir birey olarak ele alır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 31.500 TL ile 41.300 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Eğitim Koçu maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 47.500 TL'dir.
Peki gelelim başka kimler bu sertifikaya sahip olabiliyor? – Tüm eğitimciler katılım yapabilir. – Öğretmenlik dalı hangi dalda olursa olsun eğitim koçluğu sertifikası almak için başvuru yapılabilir. – Psikolojik danışmanlar, rehber öğretmenler bu sertifikayı almak üzere başvuru yapabilirler.
Öğrenci koçu olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Herhangi bir üniversite bölümünü bitiren kişiler öğrenci koçu olmak için Öğrenci Koçluğu Eğitimi almalı ve bu alanda geçerli sertifikaya sahip olmalıdır. Dolayısıyla öğrenci koçu olmak için gereken süre uzayabilmektedir.
Koçluk süresince müşterinin kendine has yeteneklerini, iç görülerini ve özgünlüğünü kabul eder ve saygı gösterir. Müşteriyi destekler, empati ve ilgi gösterir. Müşterinin duygularını, algılarını, endişelerini, kaygılarını, inançlarını ve önerilerini ifade etmesini kabul eder ve destekler.
Ülkemizde en çok bilinen koçluk alanları; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ilişkiler koçluğu, kariyer koçluğu, kurum ve yönetici koçluğu, satış koçluğu, performans koçluğu, aile koçluğu, takım koçluğu.
Koçluk, danışmanlık ya da rehberlik gibi yönlendirici bir tavır içermez. Bir koç, danışanının çözümüne ve ilerlemesine yardımcı olur, ancak onun yerine sorunları çözmez veya kararlar almaz. Koçluk ayrıca, psikoterapi ya da psikiyatrik tedavi gibi bir terapi yöntemi de değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri