Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Güneş Kremini İki Saatte Bir Yenile!
Güneş kremi ile ilgili bir diğer önemli nokta ise gün içerisinde sık sık yenilenmesi gerektiği. Uzmanlar genellikle iki saatte bir yenilemenin yeterli olduğunu söylüyorlar. Yazın, özellikle deniz veya havuz kenarındaysan güneş kremini iki saatte bir yenileyebilirsin.
Öncelikle, yukarıda da bahsedildiği gibi güneş kreminin ciltten çıkarılması gerekir. Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Dolayısıyla güneş kremi kaç saat korur, güneş kremi ne kadar sürede yenilenmeli, güneş kremi günde kaç kez sürülmeli gibi soruların yanıtları değişkendir. Ancak en yoğun etkiye sahip güneş kremleri dahi maksimum 2 saatte bir yenilenmelidir.
İlk yöntem basitçe makyaj altına kullandığınız güneş kremini hafifçe yeniden geçmek. Eğer çok ağır bir makyaj yapmadıysanız-ağır pudra ve kontürleme gibi işlemlerden bahsediyoruz-bu yöntem en ideali. Az az miktarda güneş koruyucuyu nemli bir süngerle yayıp yedirebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
3 dk. Gün içinde güneş kremini bir kere sürmek yeterli olmayabilir. Güneş kremlerinin her 2-3 saatte bir yenilenmesi öneriliyor.
Güneş kremin eğer renk değiştirdiyse, kötü kokuyorsa ve daha tanecikli bir yapıdaysa bu bozuldu anlamına gelir. Güneş kremi artık eski formunda değil, ağdalı veya tam tersi sulu bir formdaysa son kullanma tarihinin geçtiğini anlayabilirsin.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Pudra ile güneş kremini sür
Makyajının bozulmaması için güneş kremini tampon hareketlerle dikkatlice uygulamalısın. Makyaj üzerine güneş kremi sürerken kullandığın güneş kreminin beyaz iz bırakmamasına ve cildi yağlandırmamasına dikkat etmelisin. Yoksa tüm makyajın bozulabilir.
Eğer makyaj yapan biriyseniz ve güneş kremi kullanıyorsanız çift aşamalı temizlik en etkili yöntemdir. Yağ yağı çözer mantığı ile aktifleşen çift aşamalı temizliğin ilk adımı yağ bazlı bir temizleyici ve sonrasında su bazlı bir temizleyici olan yüz yıkama jeli ile cildi yıkamaktır.
Sıvı deterjanı doğrudan lekeye uygulayın ve hafifçe yedirin. Sıvı deterjanı 10 dakika lekenin üstünde bırakın. Kumaş için güvenli olan en yüksek derecede yıkayın. Kalan losyon, güneş kremi ve krem lekelerini kontrol edin.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
Hücerlerin geceleri atacağı toksinleri kimyasal bir örtüyle kapatmaya gerek yoktur. Bu sebeple geceleri spf içeren kremler sürülmez.
Koruyucu kremlerin sürülmesi için en ideal zaman, güneşe çıkılmadan yirmi ila otuz dakika öncesidir. Bu süre içerisinde cilde tam olarak etki eden kremler, koruyucu özelliklerini göstermeye başlar. Uzun süre güneş altında kalınacak günlerde üç saatte bir kremin tazelenmesi önerilir.
Makyaj bazını güneş kremi sürdükten hemen sonra ve fondöten sürmeden önce uygulayın.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Kremlerin de ömrü var
Uygun koşullarda sakladığınız krem veya losyonları açtıysanız en geç bir sonraki yıl tüketmeniz gerekiyor. Ayrıca ısıyla etkileri azalacağı için ürünleri arabada veya güneş altındaki plaj çantasında tutmayın.
3. Güneş Koruyucunu Sık Sık Yenile: “Güneş kremi ne kadar sürede yenilenmeli?” sorusuna da açıklık getirelim istiyoruz. Yine uzmanlar, güneş kreminin gün içinde 1,5 ila 2 saat aralığında yenilenmesi gerektiğini söylüyor. Unutmamalısın ki güneş koruyucular, ne yazık ki gün boyu koruma sağlamıyor.
Aynı zamanda 30 SPF değerlerinin yaklaşık %95 e kadar koruma sağlarken, 50 SPF değerinin yaklaşık %97 oranında koruma sağladığı bilinmektedir. Tüm bu özelliklere bakıldığında, 30 SPF ve 50 SPF arasında önemli bir fark bulunmadığı görülmektedir.
Yüksek faktör değerine sahip ürünleri arasında Factor100 SPF 50 100 ml güneş koruyucu krem bulunur.
Güneş koruyucu kremlerin ortalama raf ömrü kutu açılmadığı takdirde 2-3 yıl kadardır. Ancak açıldıktan sonra 9-12 ay içerisinde tüketilmeleri gerekir.
Renk, kıvam ve kokusunda değişiklik gördüğünüz ürünleri kullanmayın. Açılmamış ve uygun şekilde saklanmış güneş koruyucuları son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Ürün açılmışsa 1 yıl içinde kullanmaya özen gösterin.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri