AC sistemine göre daha güçlü, büyük ve şarj hızı yüksektir. Ev ve işyerleri için uygun değildir.
İşletme maliyetleri, şarj istasyonunun elektrik faturası, bakım masrafları, personel giderleri ve diğer giderleri içerir. Bu nedenle, ticari bir EV şarj istasyonu kurulumu, yüksek bir başlangıç maliyetine sahip olabilir, ancak uzun vadede kazançlı bir yatırım olabilir.
"Son rakamlara göre 4 bin 221 adet şarj istasyonunda 6 bin 633 adeti AC, 2 bin 228 adet DC noktası olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen DC şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. sırada.
Elektrikli araç şarj istasyonu açmak için kişiler ilk olarak başvurularını online ortamda EPDK'ya yapmaktadır. Tabii işlem bununla sınırlı kalmaz. Her başvuran kişinin kesinlikle istasyon açabileceği de kesin değildir. EPDK'ya yapılan başvuruda 2022 yılı belirlenen en son lisans ücreti 300 bin TL'ydi.
Ortalama olarak 300 kilometrelik bir menzili prize takılı şarj kablosuyla 24 saatte, duvara monte şarj istasyonunda 3 ila 6 saatte, yüksek performanslı DC şarj istasyonunda ise 30 dakikadan kısa bir sürede elde edebilirsiniz. Togg akıllı cihazınızı elektriğe ulaşılabilen her yerde güvenle şarj edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Farklı kaynaklardan elde edilen verilere göre, bir adet normal şarj istasyonunun maliyeti 10.000-40.000 dolar arasında değişirken, hızlı şarj istasyonlarının maliyeti 50.000-250.000 dolar arasında değişebilir.
Elektrik enerjisini doğrudan aktarması ile şiddetli bir güç aktarımına sahip olan DC şarj, bu yönüyle daha çok “hızlı şarj” olarak biliniyor. Bunun sebebi ise DC şarj istasyonlarının şebekeden aldığı alternating current (alternatif akımı) kendi içinde doğru akıma dönüştürülebilmesinden ileri geliyor.
Duvar tipi şarj cihazları 7,4 kW ile 22 kW arasında şarj edebilir. Bir doğrudan akım (DC) şarj cihazı 350 kW'a kadar şarj edebilir.
Yerli otomobil TOGG, evde şarj edilebilecek.
Bu lisansa başvurmak isteyen firmalar internet üzerinden EPDK'ya başvuruda bulunabilirler(https://basvuru.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/onlineEImzaLogin.xhtml). 2022 yılı için öngörülen şarj hizmeti lisansı 300,000₺ olarak belirlenmiştir ve bu lisans en fazla 49 yıl için alınabilmektedir.
Doğru akım (DC)
Şebekedeki alternatif akım istasyon üzerinde doğru akıma dönüştürüldükten sonra araç bataryasına iletildiği için AC şarj tipine göre daha hızlı dolum yapılıyor. DC şarj istasyonlarının kapasitesi 24 kW ile 175 kW arasında değişebiliyor.
Site otoparkında, elektrikli araç sahiplerinin kullanımına mahsus şarj istasyonu kurmak için tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun rızası gerekir (Yönetim planına mutlaka bakılmalı ve öncelikle varsa buradaki hüküm dikkate alınmalıdır).
Ortalama şarj istasyonu fiyatları 5,99 TL'den başlayıp, 9,80 TL'ye kadar çıkmaktadır. Öncelikle kullanılan şarj istasyonunun türü ve hızı, şarj ücretlerini etkileyen en önemli faktörlerdir.
Bazı Seviye 2 halka açık şarj yerleri ücretsiz olarak kullanılırken, diğer istasyonlarda başlangıç ücreti, dakika başına ücret ve/veya kWh başına ücret gibi kullanım ücretleri bulunur. Kullanım başına ortalama ücret, şarj istasyonu hizmeti veren firmaya ve lokasyona göre değişebilir.
Elektrikli araç sahipleri Voltrun istasyonlarında şarj işlemi gerçekleştirebilirler. Personal istasyonlarda (ki bu genellikle kendi sahip oldukları istasyonlardır) herhangi bir ücret ödemezler, sadece istasyon sahibi, elektrik faturasını normal olarak abone olduğu elektrik tedarik firmasına öder.
YÜKSEK HIZLI (DC) ŞARJ İSTASYONU Yükesek Hızlı (DC) Şarj İstasyonu Genel Özellikler • Yüksek Hızlı (DC) şarj istasyonu giriş gerilimi trifaz için 380-400Vac olmalıdır.
DC tip istasyon ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek ortalama 30 ila 40 dakika sürüyor. DC'de akımın AC'ye göre hem daha güçlü olması hem de bataryaya doğrudan ulaşması sebebiyle şarj dolumu hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Motor. Tesla Model S'in performans modelinde 3 fazlı ve 4 kutuplu AC motor bulunmaktadır. Aracın performans modelinde arka arkaya monte edilmiş iki elektrik motoru toplamda 316.02 hp (410 kW) güç vermektedir. Aracın baz versiyonunda ise 362.31 hp (270 kW) güç sağlayan tek elektrik motoru bulunmaktadır.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
Halka açık şarj: Ücretsiz kullanabileceğiniz birçok halka açık Seviye 2 şarj istasyonu bulunmakla birlikte, bazıları da ücrete tabidir. Bunun için oturum veya üyelik bazında ödeme yapabilir veya ikisinin kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Fiyatlandırma, sağlayıcı ve bölgeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Geleneksel bir elektrikli otomobil, 100 km'de yaklaşık 15 kWh tüketir ve ortalama elektrik maliyeti kWh başına 0,39 ₺dir.(ev şarjı için => 15 kWh *2,6 ₺ = 39 ₺ => 39 ₺ / 100 km = 39 kuruş).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri