Kredi Kartı Teslim Alınmazsa Ne Olur? Bankalardan gönderilen kredi kartları, eğer şahıslarına gönderilmiş olan kişiler tarafından teslim alınmazsa, bankaya geri gider. Bu nedenden dolayı da kartlar üzerinden herhangi bir işlem sağlanamaz.
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yeni düzenlemesine göre, hareketsiz hesap ve kartlardan bir yıl boyunca ücret tahsil edilememesi durumunda, hesaplar iptal edilecek.
Teslim edilen kredi kartı hemen kullanıma uygundur. Kredi kartının teslim edilmediği süre içerisinde müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartını online kullanıma açtırabilirsiniz.
Yani kredi kartınızı hiç kullanmamışsanız sizden ücret alınamaz. Ayrıca, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartlarınız hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçeyıllık üyelik ücreti yansıtılamaz.
Şubelere gidilmesi, ilgili bankanın çağrı merkezinin aranması ya da mobil bankacılık sistemi üzerinden kredi kartı iptalinin oluşturulması uygundur. Bu süreçte ilgili karta ait borçların ödenmesi ve kredi kartı kapatma nedeninin bankaya iletilmesi gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kredi Kartı Teslim Alınmazsa Ne Olur? Bankalardan gönderilen kredi kartları, eğer şahıslarına gönderilmiş olan kişiler tarafından teslim alınmazsa, bankaya geri gider. Bu nedenden dolayı da kartlar üzerinden herhangi bir işlem sağlanamaz.
Kredi kartının gelecek dönem taksitleri bulunsa bile, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından düzenlenen yönetmeliğe göre kredi kartının kapatılmasında herhangi bir sorun yoktur. Banka, kapatmak için bildiride bulunulan günden sonra 7 gün içerisinde kartı kullanıma kapanmak zorundadır.
Aralıksız 180 gün (6 ay) boyunca işlem görmeyen kredi kartı hareketsiz kabul edilerek banka tarafından pasife alınır ve aidat talep edilemez.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır. Kapatılan kartınızın borcunu ödeyerek tekrar kullanıma açılmasını sağlayabilirsiniz.
Kartınızın kurye ile size gelmesini beklemeden Karekod ile Ödeme ve Mobil Temassız Ödeme sayesinde cep telefonunuzla POS cihazlarında hızlı ve temassız alışveriş yapabilirsiniz.
Kişinin adreste bulunmaması halinde kredi kartının başkasına teslim edilmesi için kart sahibinin rızası aranır.
Buna benzer olarak kredi kartının teslim süresi de genellikle 7-10 gün arasında değişmektedir. Nadiren de olsa yoğunluktan ya da ikamet edilen il/ ilçeden dolayı kartın teslim edilmesi 15 gün sürebilmektedir.
Kredi Kartı Kapatma Ücreti Var mıdır? Yasal olarak kredi kartını kapatmak için herhangi bir ücret talep edilemiyor.
Bir kredi kartını kapattırdığınızda o kartta kayıtlı olan, geleceğe yönelik taksitler için ekstre kesilmeye devam eder. Kredi skorunuzun düşmemesi için borcunuz bitene kadar her ay düzenli ödeme yapmanız gerekir. Borç kapatma kredisi kullanarak kapattığınız kartın borcundan tamamen kurtulmanız da mümkün.
Kredi kartının kapatılması.
Kredi kartı borcunun ödenmediği ilk 90 gün sonunda, kredi kartınız alışverişe kapalı hale gelecektir yani kullanıma kapatılacaktır. Bu durum da yine banka tarafından, Kredi Kayıt Bürosu'na aktarılmaktadır. Böylelikle, kredi kartınız “gecikmeli alacaklılar listesi”ne dahil olmaktadır.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Peki, kullanılmayan banka hesapları kapanır mı? İşte cevabı... Kullanılmayan banka hesapları için 2006 yılında yeni bir düzenleme yapıldı. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62'nci maddesine göre; bir süredir kullanılmayan, unutulmuş olan hesaplar kapatılıyor.
Diğer bir ifadeyle banka kartı kullanarak yaptığınız harcamalar sonucu bankanıza borçlanmazsınız. Çünkü banka kartı ile harcama yaparken sadece kendi hesabınızdaki parayı kullanırsınız. Kredi kartı, yanınızda nakit taşımadan para taşıma, alışveriş yapma ve harcama yapma imkânı sunan diğer bir araçtır.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Onaylanan kredi kullanılmazsa ne olur? Onaylanan krediyi kullanmamak, bankaların masraf ücreti kesintisi yapmasıyla sonuçlanır. Sözleşmelerde belirtilen bu kesintinin tutarı, bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir.
Peki, kredi kartı nasıl iptal edilir? Kredi kartınızı iptal ettirmek için en kolay yol bankanızın müşteri hizmetlerini arayıp durumu anlatmaktır. Müşteri temsilciniz güvenlik için size birkaç soru sorduktan sonra talep ettiğiniz işlemi tamamlamaktadır. Bu sayede kartınız artık tamamen kullanıma kapanmış olur.
KREDİ KARTI BORCUNUZU VADESİNDEN ÖNCE ÖDEYİNÖdemelerin gecikmesi durumunda müşterisine ekstra faiz uygulayan bankalar, kredi borcu erken ödendiği halde indirim yapmazlarsa, gerekli indirim tutarını faiziyle birlikte müşterilerine ödemek durumunda kalacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri