Yeşil salatalarınızın içine bile sumak ekleyebilirsiniz. Diğer yandan kuru dolmalarda da sumak adeta olmazsa olmazdır. Kuru patlıcan ve kuru biber dolmasında sumak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Doğu ve güneydoğu mutfağında tane sumak sıcak suda bekletildikten sonra elde edilen ekşi su yemeklere ekşi lezzet vermesi için kullanılıyor. Buna ek olarak yemeklere renk vermesi için de kullanılan sumak kokuyu azaltıcı bir etkiye sahip olduğu için genellikle soğan salatalarında yaygın olarak katılıyor.
Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.
İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz. Sarma ve dolmalarda limon gibi ekşi tadı vermek için kullanılabilir. Kısıra, kahvaltılık çemene, domates çorbasına, humusa, gavurdağı salatasına, ızgara sebzelere, kuskusa ve zeytinyağı soslarına çok yakışır.
Sumak ekşili dolma yaparken dolma içinde sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Her ne kadar pek çok etli yemekte rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sos olsa da özellikle Adana ve Maraş bölgesinin yöresel lezzetlerinde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tat olarak karşımıza çıkar.
İlgili 32 soru bulundu
Sumak Türk mutfağının çok kullanılan bir baharat çeşididir. Yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasındadır.
Önceden kaynatılmış bir çay bardağı kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumak eklenir. Bu karışım 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve daha sonra süzülerek tüketilir. İsterseniz bu karışıma 1-2 damla kekik yağı da damlatabilirsiniz.
Sumak; sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Küre şeklinde ve kırmızı renkte olan meyvelerin tadı ekşidir.
ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır.
Sumak Sulu Lahana Sarması (Diyarbakır Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle 1 çay bardağı sumak 4 çay bardağı suda demlenmesi için bekletilir. (Dolmalara 1 kase sumak kullanılır. )
Sumak, nane, limon suyu, tuz ve yağı eklenir, karıştırılarak servis yapılır.
Yıkayıp süzdüğümüz maydanozu, taze soğanı ince ince doğrayıp, patatesler, kırmızı pul biber, tuz ve sumak ile karıştırıp, üzerine zeytinyağını gezdirelim. Sumaklı Patates Salatası hazır. Son derece pratik ve lezzetli bir salata, kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Hayfene salata baharatı: Türk safranı, aspir, reyhan, fesleğen, nane, biberiye ve sumak gibi baharatların karıştırılmasıyla elde edilen Hayfene salata baharatının tarifi bize özeldir. Her türlü salatada kullanılabilir.
Yeşillikler doğranır. Soğan jülyen doğranıp bir miktar sumak ve tuz ile ovulur. Haşlanan yumurtalar soyulup küp şeklinde orta boyda doğranır.
Antioksidan etkisi sayesinde kalp ve damar sağlığını korur. Kalp krizi, felç, inme gibi hastalıkların önüne geçer. Sumak, metabolizmayı hızlandırır ve idrar söktürücü etkisi vardır. Antioksidan olması sayesinde cilt sağlığına iyi gelir.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler. Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sumak birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır.
Sumak çayı , vücutta iltihaplanma, ateş, artrit, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit ve diğerleri gibi birçok hastalığa şifa olarak kullanılmaktadır. Laboratuvar sonuçları sumak ve ekstresinin iyi antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır.
Vücuttan toksinleri atmaya yardımcı olur. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurt, bağırsak sağlığı için faydalı bakteriler, yağ yakmayı hızlandıran protein ve kalsiyum içerir. Göbek, basen ve sırttaki fazla yağların yakımında etkilidir.
Sumağın faydalarından yararlanmak için onu daha pratik bir şekilde kullanmak isterseniz 1-2 yemek kaşığı sumağı 1 kase yoğurdun içine karıştırıp afiyetle yiyebilir, sumak çayı ya da sumak suyu olarak anılan çayı hazırlayabilirsiniz.
Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür.
Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün. Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.
Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında sıkça kullanılıyor, yemeklerin üzerine, etlerin marine ederken, salata soslarında tercih ediliyor. Her türlü sebzeye, kuzu etine, tavuk ve balığa yakışıyor sumak.
Soğanımızı yarım ay şekkinde ince ince doğruyoruz. Sonra tuz, kekik ve isotu ekleyip güzelce ovuyoruz. Tabağa alıp limon ya da sirkemizi ve sıvı yağımızı ekliyoruz. Afiyet olsun.
Karıştırma kabına domatesi,salatalığı küp küp doğruyoruz. Biber,kuru soğan,maydonoz ve naneyi de doğruyoruz. Üzerine limon sıkıyoruz. Zeytinyağ, nar ekşisi, sumak,tuz koyup karıştırıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri