Trafik para cezasının, tebliğ edilmesini beklemeksizin beyan doğrultusunda ödenmesine veya tebliğ edilmesine rağmen, Vergi Dairesi sistemine düşmemiş trafik para cezalarının ödenmesine, BEYANLI TRAFİK PARA CEZASI ÖDEMESİ denir. Beyanlı trafik para cezası ödemesinde, ceza indirimli şekilde ödenebilir.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Öncelikle resmi ikametgah adresinize ya da aracın ruhsatının kayıtlı olduğu adrese 10-30 iş günü içinde mutlaka bir ceza tebliği gelir. Bu tebliğ, elinize ulaştırılır ve sizden imza alınır. Eğer adreste bulunmuyorsanız; posta kutusuna veya kapıya “adreste bulunamadı- trafik cezası tebliği” gibi bir not bırakılır.
Trafik cezası ödemeleri için belirlenmiş birçok farklı kanal mevcuttur. Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Nakit Trafik Cezası Ödeme Yöntemleri
Trafik cezasını nakit ödemek için en yakın olan PTT şubesine giderek gişeden plaka ve T.C. kimlik numarasını iletip ceza tutarını nakit olarak yatırabilirsin.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz. 6 ekimde emniyet kemeri sebebiyle ceza yazıldı makbuzu almayı unuttuk, e devlette ceza görünmesine rağmen mail ya da posta yoluyla tebliğ edilmedi.
Eğer emniyet 10 iş günü içerisinde tebligat işlemlerine başlamaz ise mahkemece tüm trafik cezalarının iptali mümkün. Sürücüler için tebliğ tarihi çok ama çok önemli. Mutlaka dikkat etsinler, boş yere ceza ödemesinler" dedi.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yargıtay 7. Ceza Dairesi Trafik Cezaları'nın 10 gün içinde tebliğ edilmemesi halinde geçersiz olacağı yönündeki tartışmalara son noktayı koydu. Daire tebligata ilişkin süre sınırlamasının sadece idariyi bağladığını trafik cezasının tahsilinde etkili olmadığına hükmetti.
1. Adıma çıkarılan tebliğ evrakı ulaşmadı, akıbetini nasıl öğrenebilirim? Sözkonusu tebligatın 13 haneli barkod numarasının bildirilmesi halinde otomasyon sisteminden takibi mümkün bulunmaktadır.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Henüz tebliğ edilmemiş cezalar %25 indirimli ödenebilir. Tebliğ edilen cezalar ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse ceza %25 indirimli şekilde ödenir.
Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Sorgulama SMS (kısa mesaj) aracılığı ile yapılıyor. Telefonumuzun mesaj bölümüne girerek, sorgulama yapmak istediğimiz aracın plaka numarasını, tescil tarihini ve TC Kimlik numaramızı yazarak 1189'a göndermemiz gerekiyor.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Buna göre, artık herkes, Borç Bilgilendirme Servisi Hizmeti ile T.C. kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) ''www.gib.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek.
İdare ve devlet; vatandaşına tuzak kuramaz ilkesinden yola çıkılarak; radar uyarı levhası konulmadan yazılan radar trafik cezaları iptal edilmelidir. Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
Evinize tebligat gelmediyse mahkeme, duruşma yine de olur. Ancak burda farklı durumlara göre değerlendirme yapmalıyız. Eğer siz bir davanız olduğundan eminseniz ve evinize tebligat gelmedi ise tebligat başka bir adrese gitmiş olabilir. Ya da tebligat mahalle muhtarınıza yapılmış olabilir.
Trafik cezaları da elektronikleşiyor!
E-posta yoluyla tebligat almak isteyen fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı sisteminde kayıtlı bir e-posta adresi bulunmayan araç sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ilgili birimlerine başvurarak veya www.gib.gov.tr adresine giderek e-posta'larını bu sisteme kayıt ettirebilecek.
Bu yıl içinde başlayan uygulama ile e-Tebligat uygulaması kapsamında olan mükelleflerimiz adına düzenlenecek trafik para cezaları da elektronik olarak tebliğ edilecek.
Online uygulamaların yanı sıra dilersen mesaj yoluyla sorgulama yapabiliyorsun. Araç plakan, tescil tarihi ve TC kimlik numaranı yazdığın mesajı 1189'a gönderdiğinde plakana kayıtlı olan cezalar SMS olarak tarafına iletiliyor.
MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri