(Allah), gökleri ve Arz'ı hak olarak yarattı. Geceyi, gündüzün üstüne, gündüzü de, gecenin üstüne sarıp-örtüyor. Güneş'e ve Ay'a boyun eğdirdi. Her biri (yörüngesinde), belirli bir süreye kadar hareket eder.
Güneş ismi Kuran'da geçmez. Kuran'da güneş ile aynı anlama gelen Şems sözcüğü yer almaktadır.
Enbiya Suresi, 33. ayet: Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O'dur; her biri bir yörüngede yüzüp gidiyor. Hac Suresi, 18. ayet: Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan birçoğu Allah'a secde etmektedirler.
Kuran'da Güneş ve Nur kelimeleri 33 kez eşit şekilde geçer.
Yıldızlar, bulanıp söndüğü zaman, Dağlar, yürütüldüğü zaman... Tekvîr Sûresi Tilaveti (1-14)
İlgili 34 soru bulundu
en-Nehari (النهارى) : Gündüz nazil olan ayetlere verilen isimdir. Hz. Aişe ra annemizin, Kur'an'ın çoğunun gündüz vakti nazil olduğuna dair rivayetleri vardır.
Güneş köreltildiği zaman, 1- Işığı karartıldığı zaman. Güneş, tekvîr edildiği (dürüldüğü, nûru nârından ayrıldığı, ışığı giderildiği) zaman!
Besmeleyi meydana getiren Kur'an harflerinin sayısı da 19 adettir. Yine Besmeleyi meydana getiren dört kelimeden her biri de Kur'an'da 19 katı olarak bulunmaktadır. “İSM” kelimesi, bütün Kur'an'da 19 defa, “ALLAH” 2698 (19x142) defa geçmektedir.
(Allah), aydınlığı patlatıp- çıkarandır. Ve geceyi, sakin(dinlenme) kıldı. Güneş ve Ay'ın (hareketleri) 'hesap' iledir.
3) İki şehr(takvim ayı) kelimesi arasında 354 tane yevm(gün) kelimesi vardır. Kuran'ın indiği toplumda da kullanılan ay takvimine göre bir yılda 354 gün vardır.
Peygamber (asm)'in “Güneş batarken arşın altında secde eder.” ifadesini, halk kesimi, sabah-akşamdaki güneşin doğup batmasını anlar. Bilim adamları ise, bir çok doğu ve batının olduğunu, güneşin her batış noktasında arşın altında secde edip yeniden doğmak için izin istediğini anlar.
Bilinen en eski dini sembollerden biridir ve neopaganizm'de güneşi simgeler. Güneş çemberi, Güneş diski, Odin'in haçı ve Taranis'in çemberi olarak da bilinir.
Nahl Suresi 12. Ayetinin Tefsiri:
Bu âyetlerde ise tabiatta meydana gelen bir takım hâdiselerin insana sağladığı yararlara yer verilir: Allah gökten su indirir. Yerin altına geçip kuyularda, havzalarda biriken, oradan da harekete geçip derelerden, çeşmelerden akan sudan insanlar ve canlılar içerler.
Kur'an'da güneşe yemin edilmiştir. Şems suresinde: "Güneşe ve onun aydınlığına andolsun," ifadesi geçmektedir. Kur'an'da kalem üzerine yemin edilmiştir.
Güneş ismi Kuran'da geçmemektedir. Ancak Güneş isminin çocuklara verilmesinde hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Siz de anlamını öğrendikten sonra Güneş ismini çocuğunuza vermeyi tercih edebilirsiniz.
Birçok mitle ilişkilendirilen Güneş'e, Yunanlar "Helios", Romanlar ise "Sol" adını vermiştir. Güneş Sistemi'nin İngilizce ismi olan "Solar System" adı da, bu Sol kelimesinden gelmektedir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an'da, güneşin dünyanın etrafında döndüğünü gösteren hiçbir ayet yoktur. Bu konuda en meşhur olan ayet Yasin Suresinin 38. ayetidir: “Ve'ş-şemsu tecrî li müstekarrın leha.”
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
İlm-i mîkāt güneş, ay ve yıldızlar vasıtasıyla zamanın, özellikle namaz vakitlerinin belirlenmesi ilmidir.
Hiç şüphesiz bana ihsan edilen en büyük mucize, Allah'ın vahyettiği Kur'ân'dır” (Buhârî, İ'tisâm, 1 [7274]; Müslim, Îmân, 239 [152]).
İslam düşüncesinde ise Allah'ın yaratmasıyla peygamberlerin elinde gerçekleşen sebebi veya sonucu olmayan olağan dışı olaylara mucize denir.
3- Genelde yaratılışın anlatıldığı ayetlerde Allah “Ben” der. Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur.
Tekvir, dürmek demektir. Surede başlıca, başlıca, kıyamet, vahiy ve peygamberlik konuları ele alınmaktadır.
(8-9) Diri diri toprağa gömülen kıza, hangi günahtan dolayı öldürüldüğü sorulduğu zaman! Hangi günah sebebi ile öldürüldü? “Hangi suçtan dolayı öldürüldü?” diye. 8-9 O Gün diri diri toprağa gömülen kız çocuklarına, hangi suçtan dolayı öldürüldükleri sorulacak.
Tekvîr, dürmek demektir. Sûrede başlıca, kıyamet, vahiy ve peygamberlik konuları ele alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri