Bir mülkün hak sahipliği konusunda kısıtlamalar getirmek ya da ilgili durumlara karşı uyarı niteliği taşımak için uygulanan prosedüre tapuya şerh koymak denir.
Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.
Tapuda aile konutu şerhi olan bir evin satışı için diğer eşin rızası gerekir. Yani aile konutu şerhi satışa engel değildir; yalnızca her iki eşin rızasını gerektirir. Tapuda aile konutu şerhi olsa bile malik olmayan eşin rızası varsa taşınmaz satılabilir. Eşin rızası yoksa, ev satılamaz.
2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir. Tapu ve kadastroya yapılacak ödemeler, Resmi Gazete'de belirlenen oranlar üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
Satış vaadi, önalım hakkı, ipotek, geri alım hakkı, ihtiyati haciz, aile konutu ve buna benzer birçok tipte tapuya şerh konulabilecektir. Taşınmaz malın malikleri ya da başka malı üzerinde hakkı olan kimseler kendi menfaatlerini korumak maksadıyla tapuya şerh koydururlar.
İlgili 39 soru bulundu
Peki tapuda şerh kimler koyabilir ? Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır, yani şerh koyma hakkına sahip olan herkes tapuya şerh koydurabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
Tapuya eklenen şerh, genellikle 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Şerh süresi, borç ödemesi ve benzeri gibi kriterlerde borcun tamamen ödenmesiyle de ortadan kalkabilir. Ancak farklı durumlarda şerhin kaldırılması daha uzun sürebilir ve kaldırma işlemi için hukuki yollara başvurulması gerekebilir.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Tapuya şerh konabilmesi içinse eşler arasında evlilik bağının resmi olarak kurulmuş olması gerekir. Taşınmaz üzerine konabilen bu şerh için bir adet konut üzerinde işlem yapılabilmesi mümkündür. Birden fazla konut üzerinde ayrı ayrı şerh uygulaması yapılamamaktadır.
Satılamaz/Devredilemez Şerhi
Satılamaz şerhi için ihtiyati tedbir kararı yerine, tapu memurunun önünde üst sınır ipotek sözleşmesi yapılıp bunun tescili ile de satılamaz şerhinden menfaat elde edecek kişi bakımından hakkın korunmasında etkin bir yöntem tercih edilebilir.
Tapu üzerindeki Aile şerhi nasıl kaldırılır? Tapuya konulan şerhin kaldırılması için şerhi koyan kişinin veya kişilerin onayı gereklidir. Türk Medeni Kanununa göre malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak şekilde tapuya şerh düşülmemektedir. Bu şekilde şerh konulduğunda da şerhin kaldırılması mümkündür.
a) Kanuni Mirasçıların Tescil Talebi
Dolayısıyla vasiyet alacaklısı olan kanuni mirasçı aldığı veraset ilamı ile Tapu Sicil Müdürlüğünden intikal işlemi yapılmasını isteyebilir. Bu intikal işlemi ile taşınmaz mülkiyeti verasette iştirak şekilde gerçekleşir.
Yukarıda da işaret edildiği üzere tapu müdürlüğüne müracaat edilerek bir ev üzerine aile konutu şerhi koyulması halinde bu gayrimenkul diğer eşin rızası olmaksızın satılamaz, kiralanamaz, kira sözleşmesi feshedilemez yahut üzerinde ipotek tesis edilemez.
Yargıtay Kararlarına Göre Tapu Kütüğünde Aile Konutu Şerhi Bulunmasa Dahi, Malik Olmayan Eşin Açık Rızası Alınmadan Aile Konutunun Satılması Mümkün Değildir.
Aile konutu şerhi; eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen kanuni düzenlemedir. Evlilik devam ettiği sürece eşlerin yaşadığı eve aile konutu denir.
Tapuda taşınmaz üzerine konulan aile konutu şerhi kural olarak evlilik birliği boyunca geçerliliğini sürdürür. Bu sebeple belirli bir süre geçmekle aile konutu şerhi etkisini yitirmeyecektir. Şerhin etkisini yitirmesi için ancak evlilik birliğinin sona ermesi veya evlilik anında bazı durumların meydana gelmesi gerekir.
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
E-devlete giriş yaptıktan sonra “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” seçeneğine giderek “Web Tapu İşlemleri” seçeneği sayesinde online olarak tapu ve şerhlerinize ulaşabilirsiniz.
Mal sahiplerinin mallarını ya da başkasının malı üzerinde hakları olanların haklarını koruma amacıyla tapuya şerh koydurmak istediği görülmektedir. Tapuya kişisel haklar ya da tasarruf hakkını kısıtlayan haklar gibi çeşitli nitelikle haklar şerh edilebilir. Farklı tip şerhler için farklı belgeler aranabilir.
sorusunun cevabı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması durumunda borcun ödendiğinde ya da devredilmesi ile birlikte tapu satışı yapılır. Aile şerhi olduğunda veya satılamaz açıklaması bulunduğunda devri ya da satışı kesinlikle gerçekleştirilemez.
Bu da kredi ödemelerinin yapılmaması durumunda onlara konutu satışa çıkarma ve ödenmesi gereken borcu öncelikli olarak tahsil etme hakkı verir. Satın alınacak evin tapusu üzerinde hali hazırda başka bir ipotek, şerh veya haciz durumu varsa banka konut kredisi kullandırmayacaktır.
Tapu Şerhi Sorgulama Nasıl Yapılır? Tapu şerhi yaptırıldığı zaman, şerhin kalan süresini, durumunu öğrenmek için tapu şerh sorgulama yapılmaktadır. Bu sorgulama Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Tapu Bilgileri Sorgulama Sistemi'nden online bir şekilde yapılabilmektedir.
Taşınmaz kiralarında sözleşmeyle birlikte kiracının kiracılık hakları tapu kütüğüne şerh edilebilir.
Aile konutu şerhinin nasıl koyulacağı hususu gibi bu şerhin nasıl kaldırılacağı hususu da önemlidir. Aile konutu şerhi tapu dairesine başvurarak konulmaktadır. Şerhin kaldırılması da yine aynı yöntemle, ilgili tapu dairesine başvuru ile gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri