BÜRRAN – BERRAN (ﺑﺮ]ﺍﻥ) sıf. (Fars. burrān) Keskin, kesici: “Hançer-i bürran.” Şemse-i şemşîr-i bürrânın aceb âyînedir / Kim görünür sûret-i feth-i zafer anda ıyan (Mesîhî).
bürudet / bürûdet
Soğukluk. Soğuk olmak. Hararetsizlik. Mc: Münasebetteki soğukluk.
Bûs etmek: Öpmek.
bari / bâri / bârî / باری / بَارِئ
Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Yaradan, yoktan var eden.
Kök, asıl, temel. Bünyâd. Kesmek.
İlgili 38 soru bulundu
bürhan / bürhân
Delil, hüccet, isbat vasıtası. Man: Yakînî mukaddemelerden meydana gelen kıyas. Red ve inkâr için itiraz kabul edilmeyecek surette isbat-ı hakikat eden kavi hüccet.
Büryan, kuzunun bütününün (organları alınmış şekilde) yaklaşık 2-3 metre derinliğinde çamur ile kapağı kapatılmış bir kuyuda odun ateşi ile pişirilmesi ile olur. Kızgın kuyularda pişirilen "Büryan" genelde yazın tüketilen bir et yemeğidir.
badiye / bâdiye / بادیه
Kır, ova, sahra, çöl.
Farsçada bar, izin ve müsaade anlamına gelirken gah yer ve mekan demektir. Girilmesi için izin alınması gereken yerlere bargah denir. Osmanlı döneminde ise, savaş zamanı padişahın ve vezirlerin kaldığı çadırlar için bargah kelimesi kullanılırdı.
Kelimenin kökü olan ber', bür' veya bürû' “yaratmak” mânasına geldiği gibi “hastalık, kusur ve ayıp türünden olup insana hoş gelmeyen şeylerden uzak bulunmak; borç ve zimmetten berî olmak anlamlarına da gelir.
Tam, sağlam hüküm.
garb / غرب / غَرْبْ
(Çoğulu: Gurub) Güneşin battığı taraf. Batı.
İbn kelimesi çocuk ve oğul demektir.
billur / billûr / بلور
Duru, kristal.
tebyiz / tebyîz / تَبْي۪يضْ
Temizce yazma. Müsveddeden daha iyice bir kâğıda yazma. Ağartma, beyazlatma.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Banu isminin sözlük anlamı kadın hükümdardır. Bu kelime Melike, Ece ve Kraliçe sözcükleri ile eş anlamlıdır. Banu kelimesi Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde güzel ve çekici kadın manasında kullanılmıştır.
Çıplak gözle okunamayacak kadar küçük bir yazı çeşidi. Arapça “toz” mânasındaki gubâr kelimesinden türetilen ve “toz gibi” anlamına gelen gubârî hattı kaynaklarda gubârü'l-hilbe, kalemü'l-hilbe, kalemü'l-cenâh olarak da anılır.
Terim olarak “sultanın oturduğu saray” anlamında olup aynı mânada dergâh kelimesi de kullanılmıştır. Kaynaklarda bu iki kelime bazan ayrı ayrı, bazan da birlikte geçmektedir.
Yük ve binek hayvanlarından beygire, Osmanlı temettuat kayıtlarında bargir denilmektedir.Bargir Farsça'dan Türkçe'ye beygir olarak geçmiştir.
BÂDEHU. (ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
Osmanlı Türkçesi
[1] kısmet.
Bir şeyin başka bir şeyle değiştirilmesi, değiş-tokuş, trampa, takas.
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Fuat Özgür Çalapkulu, AA muhabirine, komşu iki il arasında yıllardır "büryan" rekabeti olduğunu belirtti. Çalapkulu, "Tescil belgesini 2003 yılında aldık. Türk Patent ve Marka Kurumundan tescil belgesini alarak büryanın Siirt'e ait olduğunu tescillemiş olduk.
Siirtliler 'Siirt Büryan Kebabı Patenti'ni aldı ancak Bitlisliler pes etmiyor ve kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyor.
Burç (çoğulu burûc ve ebrâc) sözlükte “güzel olmak, örtülerinden sıyrılmak, yükselerek görünür olmak” mânalarına gelen berec kökünden Arapça bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri