Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar. Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar.
normal şartlarda şişeyi sallamadan -8 dereceye kadar inebiliyor donmadan. videoları vardı suyu sallayınca donmaya başlıyor. Gökhan K. Ne alaka everestle saf su 0derecede donar 100 derecede kaynar kutubada götürsen himalayaralarda çıkarsan ortam ısısı -1 derece ise o su donar.
Yükseklere çıkıldıkça atmosfer basıncı düşer ve suyun kaynama derecesi yaklaşık olarak 70 derece olur.
Su, Everest Dağı'nın tepesinde 67 derecede, Mariana Çukuru'nda 526 derecede mi kaynar, sebebi nedir?
Muhtemelen cevabınız 100°C olacaktır. Çünkü suyun deniz seviyesindeki kaynama noktası 100°C'dir. Peki, suyu daha düşük ya da yüksek sıcaklıklarda kaynatmak mümkün olabilir mi? Deneyler köşesinin bu etkinliğinde, üzerindeki suyun yüzeyine etki eden basıncı azaltarak suyun 50°C'de kaynamasını sağlıyoruz.
İlgili 18 soru bulundu
Rakımı 2000. Bu rakımın getirdiği bazı sorunlar var ama benim aklıma suyun kaynama noktası takıldı. Her 100 metrede bir 1°C azalıyorsa 2000 metrede 20°C azalır. Bu da kağıt üstünde suyun burada 80°C sıcaklıkta kaynadığını gösteriyor.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir. Uzunluğu 2.542 kilometre genişliği ise 69 kilometredir.
Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru
Yaklaşık 11.000 metre derinliği ile Mariana Adaları yakınlarında bulunur.
Dünyanın en derin noktasına dalarak bu alandaki rekoru kıran Amerikalı kâşif, rekor derinlikteki plastik atık varlığını da belgeledi. Victor Vescovo, Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nda 11 kilometre derine indi ve burada dört saat geçirdi.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
4. Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su, Ankara'da 96 °C de, Erzurum'da ise 94 °C de kaynar. 5. Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı yükselir, bu nedenle yemekler daha çabuk pişer.
Ortalama kinetik enerjileri de yükseliyor. 0 dereceye gelene kadar sıcaklığı artıyor. 0 derece de buzun erime sıcaklığı.
Hava basıncı Everest'teki mevcut oksijene bağlı olarak değişiyor. Basınç azaldıkça havadaki oksijen molekülleri de azalıyor ve nefes almak ciddi şekilde zorlaşıyor. Dolayısıyla dağcılar genelde tırmanış öncesi yanlarında yedek oksijen tüpü getiriyor.
Şüphesiz bu durum şu ana kadar bildiğimiz gerçeklere aykırı. Örneğin sıcaklığı 30°C olan belli bir miktar su 10 dakikada donuyorsa sıcaklığı 70°C olan aynı miktarda suyun, sıcaklığı belli bir sürede 30°C'ye düştükten sonra, donması için 10 dakika daha geçmesi gerekir.
Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır. Sütte organik maddelerin varlığı, sütün yüzey gerilimini düşürür. Sütün yüzey gerilimi 52 dyne/cm civarındadır. viskozitesi 15-20 °C da 1.5 ile 4.2 arasında değişir.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Selamlar. Bunun sebebi suyun derinliği ve güneş ışınlarının geliş açısıdır. Su ne kadar derin ise deniz veya okyanus da o kadar karanlık olur. Sebebi şu, güneş ışınları suyun derinliklerine ulaşamaz yada çok az ulaşır ve bizler suyu daha karanlık görürüz.
Güneş ışığının önemli bir bölümü, su seviyesinin yaklaşık 200 metre kadar altına ulaşabilmektedir. Tabii ki, 200 metrede okyanus "zınk" diye karanlık oluvermemektedir, suyun yaklaşık 1.000 metre (1 kilometre) altına kadar ışık, farklı seviyelerde tespit edilebilir; ancak 200 metreden sonra hızla azalır.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Mariana Çukuru içerisinde yer alan adaların arasında çeşitli denizaltı volkanları bulunmaktadır. Bu denizaltı volkanlarından yaklaşık 103 santigrat dereceye yakın sıvılar çıkmaktadır.
Bilim insanları dünyanın en alçak noktası olarak bilinen ve okyanusun 10 bin 994 metre altındaki Mariana Çukuru'nun keşfedilmemiş bir bölümünü gözlemlemek için Challenger Deep adlı denizaltıyla göreve başladı. Dünyanın en bakir yerlerinden birisi olan çukurun en dip bölgesinde bira şişesi bulundu.
Erime ısısı cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Mesela buzun 0 °C'deki erime ısısı, 79,8 cal/g'dır. Bir gram sıvı donduğu zaman erime ısısı kadar ısıyı çevreye verir. Bazı hallerde erimiş madde, donma noktasına kadar soğuduğu halde donmaz.
Kettle önce suyu 100°C'ye kaynatır, ardından önceden ayarlanan sıcak- lığa (40°C ila 85°C) düşürüp bu ön seçilen sıcaklığı korur.
Birçok uzman, duş sıcaklığını yaklaşık olarak 38 ila 40 derece arasında tutmayı önerir. Bu sıcaklık, cildi rahatlatırken aşırı ısıya maruz kalmadan da temizlik sağlar. Bununla birlikte, duş sıcaklığı kişiden kişiye değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri