Onaylama ve doğrulamayı belirten bir kelimedir.
evet - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evet veya emet veya yemet “olumlama sözü” sözcüğünden evrilmiştir.
Evet için sözlükler Türkçe bir kelime değil diyorlar. Farsça olduğu belirtiliyor ama Farsçada gündelik hayatta bir evet kelimesi duymanız kolay değil. Kelime Divanü Lügatit Türk'te geçiyor.
e. 1. “Öyledir” anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he: “Evet, bu bahsin en canlı noktası buradadır.” -Y. K. Beyatlı. 2. Olumlu cümlelerde anlamı pekiştiren bir söz.
hayır - Nişanyan Sözlük. Arapça χyr kökünden gelen χayr خَيْر “1. iyi, daha iyi, tercih edilen, 2. iyilik” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi خير, o da Arapça خَيْر (ḫayr) kelimesinden gelmektedir.
Türkçe ha bre "teşvik ünlemi (Rumeli ağzı)" ünlemdir. hay, bre maddelerine bakınız.
Türkçe Sözlük‟te evet sözcüğü edat olarak gösterilir: “1. Öyledir anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he.” Hayır sözcüğü ise “1.
Oui(Evet), soru karşılığı olarak verilen bir cevaptır. Fransızca evet, günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır.
Açıklama: Evet, tamam, hayır, merhaba. Bu kelimeler birer cümledir. Çünkü bir anlam ifade ediyorlar ve yanlarına bir kelime gelmesine ihtiyaç duymuyorlar.
Orta Çağda Kaşgarlı Mahmud'un yazmış olduğu Türkçe sözlükte “yemet” onaylama kelimesi olarak bulunmaktadır. Kürtçede evet, belê ve erê/herê diye bilinmektedir. Pehleviceden intikalen Geç Orta Çağda Oğuzlarcada evet sözü kullanılmıştır.
Ol hem "Hawa!" diýip jogap beripdir. O da "Evet!" diye cevap vermiştir.
Almancada evet kelimesine karşılık kullanılan kelime ''ja'' kelimesidir ve ''ya'' şeklinde telaffuz edilir. Bunun dışında Almanlar ''tamam'' kelimesini de zaman zaman evet kelimesinin yerine kullanmaktadır. Bu kelimeye karşılık kullanılan kelime ise ''okay'' kelimesidir.
Kelime veya sözcük, tek başına anlamlı, bir ya da birbirine bağlı birden fazla biçimbirimden (morfem) oluşan, ses değeri taşıyan dil birimidir.
vay - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça vāy وای “esef ve acı belirten ünlem” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen vāy sözcüğü ile eş kökenlidir.
Orta Türkçe başka veya başġa “başa (dativ), kendi başına, ayrı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe baş sözcüğünden Eski Türkçe +kA ekiyle türetilmiştir.
Öyledir anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he: “Evet, bu bahsin en canlı noktası buradadır.” (Y. K. Beyatlı) 2. Olumlu cümlelerde anlamı pekiştiren bir söz.
Cevap: Bulgaristan ve Arnavutluk'da kafayı iki yana sallamak ülkemizdeki anlamının tersi olarak “evet” demektir, olumlu anlam taşır.
Ünlemler, asıl ünlemler (ah, vah vb.) yanında seslenme ünlemleri (ey, hey vb.), sorma ünlemleri (hani, niçin vb.), gösterme ünlemleri (işte. daha vb.), cevap ünlemleri (evet, yok vb.) şeklinde sınıflandırılır.
Dilimizdeki kelimeleri anlamlarına veya görevlerine göre isimler (isim, sıfat, zarf, zamir), fiiller ve edatlar (çekim edatları, bağlama edatları, ünlem edatları) olmak üzere üç ana grupta toplamak mümkündür.
Bağlaç olan kelimeler adı üzerinde iki anlamca yakın sözcüğü bağlamaktadır. Edat olan kelimelerin kendi başlarına bir anlam ifade etmedikleri gibi cümlede anlam değiştirmektedir.
Arapça asıllı bir kelime olan hancer (hıncer, hıncir, çoğulu hanâcir), ortalama 30-35 cm. uzunluğunda eğri, sivri uçlu, çift veya tek ağızlı bir bıçak türü olup eğriliğinden dolayı düz ve çift ağızlı kamadan ayrılır; namlu uzunluğu 45 santimetreyi geçenler kısa kılıç sayılır.
İtalyanca lista "1. kâğıt şeridi, 2. şerit halinde yazılı dizi" sözcüğünden alıntıdır.
Türkçe kökenli isimlerden birisi olan "Suna" bu sebeple Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri