Kutsal Perşembe günü Hz.İsa Evharistiya adıyla bilinen Ekmek- Şarap ayinini düzenler. Eski Yahudi geleneğine göre Kilise Kutsal Perşembe günü dört önemli hadise kaydeder. Akşam yemeği öncesi Kurtarıcı, havarilerin ayaklarını tevekkülle yıkıyor.
Pazar günü yapılan ayinin özel bir önemi vardır. Bu gün “İsa'nın diriliş günü” olarak kabul edilir. Hıristiyanlıkta İsa-Mesih'in her hafta dirildiğini hatırlamak amacı ile haftalık ibadet icra edilir. Pazar Günü, Ekmek-Şarap Ayini ile İsa'nın manevî vücuduyla birleşme amaçlanır.
Tarih boyunca Hıristiyanlar arasında farklı uygulamalar sakrament olarak nitelendiyse de XII. Yüzyılda yedi uygulama sakrament olarak kabul edilmiştir. Bunlar; vaftiz, evharistiya (ekmek-şarap ayini), pekiştirme (kuvvetlendirme), ruhbanlık, evlilik, tövbe, hastaları mesh etmedir (son yağlama).
Efkaristiya gizemine “Kutsal Komünyon” da denmektedir; çünkü bu gizem insanların mistik açıdan Tanrı ile, birbirleri ile, Mesih ve Ruh aracılığıyla Tanrı'daki tüm insanlar ve her şey ile bir olmalarını sağlar. Efkaristiya töreni Kilise'de Rabbin günü olan her Pazar gününe ilave olarak bayram günlerinde de kutlanır.
İlgili 28 soru bulundu
Kilisedeki koronavirüs önlemlerine ilişkin AA muhabirine bilgi veren kilise ruhanisi Dimitri Mayoğlu, pazar ayinlerinin ortalama 3 saat sürdüğünü, pandemi ve insanların yaz tatilinde olması nedeniyle son dönemde ayinlere katılımın az olduğunu söyledi.
İsa'nın dirilişi, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerildiği cuma gününü izleyen pazar gününde mucizevi şekilde hayata dönmesi olayıdır.
Efkaristiya, Evharistiya (Yunanca εὐχαριστία "şükran"), Komünyon (Latince communionem "[ayinde] yer alma, paylaşım") ya da Rabbin Sofrası, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerilmeden önceki gece havarileri ile yediği Son Akşam Yemeği'nin anıldığı ayindir.
Presbiteryenlik, piskoposluğu reddeden İhtiyar Meclisince yönetilen Kalvinist sistem. Protestanların bulunduğu Reforme Kilise mensuplarına verilen addır. Presbiteryenler olarak isimlendirilirler. Mensupları Presbiteryanizmin havariler tarafından vaaz edilmiş bir sistem olduğuna inanır.
Akşam Yemeği (Supper), Aşayı Rabbani, Evharist ve Ekmek-Şarap ayini de denir. unsurları ekmek ve şaraptır.
Bebekler doğduktan birkaç ay sonra yapılan vaftiz töreninde, kişinin Tanrı'nın yolunda olduğu ve bu yola girdiği resmileştirilmektedir. İleri dönemlerde de vaftizler olabilir, ilerleyen yaşlarda vaftiz olan kimseler içinde günahlarının silineceği ve ibadetlerini yerine getireceği söylenmektedir.
19 “Ortodoks kilisesi yedi ayini İsa'nın gizemleri olarak kutlarken, Anglikan kilisesi sadece iki- sini (vaftiz ve ekmek-şarap) ayinini uygulamaktadır.
Kutsal Perşembe, Paskalya'dan önceki perşembedir ve Hristiyanlar tarafından dini gün olarak kutlanmaktadır. Bu dini günde, kanonik incillerde anlatılanlar temel alınarak, İsa'nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve havarilerle birlikte yediği Son Akşam Yemeği yad edilir.
Ekmek şarap ayini kiliselerde farklı adlandırılabilir. Bazı kiliselerde Rab'bin Sofrası, bazılarında Evkarista (Eucharist), bazılarında ise komünyon (Communion) ismi verilir.
Vaftiz, kişinin alnını ıslatmak veya tüm vücudunu suya batırmak şeklinde icra edilen bir dini "arınma" ve "yeniden doğma" törenidir.
Vaftizden sonra herkese açık olan yemekli ve içkili bir davet düzenlenir, müzik eşliğinde eğlenilir. Vaftiz edilen çocuk üç gün yıkanmaz ve üç günden sonraki yıkamaya yine akrabalar davet edilir, çocuğa hediyeler verilir.
Baptistler veya Vaftizciler, yalnızca inanan müminleri vaftiz eden ve bunu da suya daldırma inanışı ile belirleyen önemli bir Protestanlık mezhebidir. Baptist kiliseleri genellikle ruh yetkinliği, sola fide, sola scriptura ve cemaat temelli kilise inanışını benimsemişlerdir.
martin luther'in yolundan gidenlerin kurduğu protestan hristiyanlığı mezhebi. meryem ana'ya dua edilmesini yasaklamakla birlikte kiliselerinde meryem ana resimlerine yer verirlermiş. gerçek hıristiyanlığın sadece ve sadece incil'e dayanması gerektiğini savunurlarmış.
Bu mezhep Fransa'da Nantes Fermanı ile kabul edildi. Kalvincilik, toplumsal kurumları; gelenekçi din anlayışına göre değil de, Hristiyanlığın başlangıcındaki özüne göre düzenlemeyi savundu. Bu amaçla bilimsel gelişmelere koşut bir eğitim-öğretim uygulamaya çalışarak yeni bir teknoloji oluşturdu.
Şapel, Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı, bazen küçüktür ve büyük bir kuruma bağlıdır (örneğin; büyük bir kilise, kolej, hastane, saray, hapishane veya bir mezarlık).
Aforoz, dini bir topluluğa mensubiyetten mahrum etme ya da çıkarılma anlamında kullanılan dini bir kınama şekli. Kelime tam olarak “herhangi bir kimseyi iletişimin, toplumun dışına çıkarma” anlamına gelir. Bazı dinlerde, aforoz grup ya da bir üyenin manevi kınamasını da içerir.
Diyakoz (veya diyakon); Katolik, Anglikan ve Ortodoks kiliselerindeki üç yüksek ruhban derecesinin ilk basamağı olan diyakozluk rütbesini haiz kişidir. Diğer iki rütbe ise sırasıyla papazlık (vaizlik) ve piskoposluktur.
Erbil (Rûdaw) - Suriye'de Hristiyanların yaşadığı en kadim ken olan Malula aynı zamanda dünyada Hz. İsa'nın konuştuğu ve kutsal İncil'in yazıldığı dil olan Aramice konuşanların en çok olduğu şehir konumunda.
İsa çarmıhta öldükten üç gün sonra dirilmiş ve göğe yükselmiştir. Ahir zamanda kıyamet öncesi tekrar yeryüzüne inecek, Deccal yani Mesih-Karşıtı (Anti-Christ) ile savaşacak (Armegedon) Onu yendikten sonra kendisine iman edenlerle birlikte Cennete yükselecektir.
Bunun yanında dünya genelinde de barış hakim olacaktır. Sonrasında kıyametin kopması ile Hz. İsa yeryüzüne gelecek ve Hz. Mehdi ile beraber insanları toplayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri