Evi terk eden eşin tazminat ödemesi, Türk Medeni Kanunu'nun 174. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, eşlerden biri evi terk ederse, diğer eş tazminat talep edebilir.
Taraflardan birinin evi terk etmesi ve 4 ay boyunca eve dönmemesi, Türk Medeni Kanunu'na göre boşanma sebeplerinden biridir. Ancak evi terk eden tarafın geçerli bir nedeni varsa, hukuki bir dayanağa sahipse ve mahkeme tarafından kusursuz bulunursa tazminat veya nafaka alabilir.
Evi terke eden kişi kadın ya da erkek fark etmeksizin hukuki bir dayanağa sahip olmalıdır. Kanunlar önünde herkes eşit haklara sahiptir. Evi terk edenin kadın veya erkek olması bu nedenle dikkate alınmazken yalnızca hukuki nedenlere dayanılmaması durumunda tazminat ya da nafaka isteme talebi geçerli olmaz.
Kanunlarda belirlenen gereceklere dayanarak evlerini terk eden kadınların bu yönüyle tazminat almaları mümkündür. Ancak herhangi bir geçerli neden olmaması durumunda tazminat talep edilse de olumlu yanıt alınamayacaktır.
Terk eyleminin oluşması için gereken şartlar Yargıtay kararları ile belirlenmiştir. Terk edilme halinde diğer eşin izlemesi gereken yol, göndermesi gereken ihtar gibi şartlar vardır. Nitekim evden (ortak konuttan) ayrılıp haklı bir neden olmaksızın diğer eşi bırakan eş tam kusurlu sayılır.
İlgili 43 soru bulundu
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
Boşanma ev paylaşımı yaparken hakim konutun ev ve çocukların kullanımı için ayrılmasına karar verebilir. Eğer aile kirada yaşıyorsa evde kimin kalacağı da hakimin takdirindedir.
Eğer kadın, eşinden şiddet gördüğü için evi terk ettiyse veya eşinin hayatını tehlikeye attığına dair deliller varsa, kadın nafaka talep edebilir. Ancak bu durumda da nafaka alabilmesi için mahkeme kararı gerekmektedir. Ayrıca, eşin maddi durumuna ve kadının ihtiyaçlarına göre nafaka miktarı belirlenmektedir.
MEHİR SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA VAZGEÇME
Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.
Evi Terk Eden Kadın Eşya Alabilir Mi? Haklı bir sebebe dayanmadan evi terk eden kadın lehine nafaka veya tazminat kararı verilmez. Terk haklı bir nedene dayanıyorsa, haklı gerekçeyle terk eden kadın lehine nafakaya hükmedilebilir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Evi terkeden eş haklı bir sebebe dayanmıyorsa kusurlu sayılır. Fakat evi terk sebebi haklı bir sebebe dayanıyorsa kusurlu sayılmaz.
Evi terk eden kadın da tedbir nafakası talep edebilir. Tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanana kadar ödenir. Boşanma davası sonunda ise, yargıç kararıyla kalıcı nafaka belirlenebilir.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vâki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlea) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/388; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/303-304).
Boşadığı kadına mehrini ödememek kul hakkıdır. Ödemezse, ahirette azabı çok şiddetlidir. İslâmiyet'te mehir parası, evlenmek için değildir. Evliliğin düzenli, mutlu olarak devam etmesi, kadının hak ve hürriyetlerinin korunması, din cahili huysuz erkeğin elinde oyuncak olmaması içindir.
Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir.
Öncelikle terk tarihinden itibaren 4 ay geçmesini beklemelisiniz. 4 ay dolduktan sonra eşinize eve dön ihtarnamesi göndermelisiniz. İhtarnameden itibaren 2 ay daha bekleyip, eğer bu sürede de eşiniz eve dönmediyse aile mahkemesinde terk sebepli boşanma davası açabilirsiniz.
2 yıldan kısa süren evliliklere 5 yıl nafaka
Buna göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde ise 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyor.
Nafaka alan tarafın evlenmesi, maddi yoksunluğun sona ermesi, taraflardan birinin vefatı, nafaka alan tarafın evlilik dışı beraberlik yaşaması ve haysiyetsiz bir yaşantı sürmesi durumlarında verilmekte olan nafaka kesilir.
Mal paylaşımı davası, boşanma davası süresinde herhangi bir zamanda açılabilir. Böylece mallar üzerinde ihtiyati tedbir talep edilerek, eşten mal kaçırma önlenebilir. Bunun belirli bir süresi yoktur.
Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.
Uzaklaştırma yoluşla ve evin ve ev eşyalarının evde kalan eşe özgülenmesi yoluyla mülk sahibi veya kira kontratı sahibi olsa dahi eş evden gönderilebilir. Evin mülkiyeti uzaklaştırlan eşte olsa dahi mahkeme, boşanma davası kesinleşene kadar mülkiyet sahibi eşin evden uzaklaştırılmasına karar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri